ροή ειδήσεων

Λιποθυμούν οι ηλικιωμένοι από τα τζάκια

Της Κατερίνας Μηναδάκη
Τώρα που η οικονομική κρίση έχει κάνει δύσκολη τη ζωή σε όλους τους Έλληνες και πολλοί έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης τα κακοσυντηρημένα τζάκια και η λανθασμένη χρήση τους φαίνεται ότι ...


απειλεί ανθρώπινες ζωές και στέλνει στο νοσοκομείο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Τα τζάκια και η λανθασμένη χρήση τους φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο Ηράκλειο αφού δεν είναι λίγοι οι ηλικιωμένοι – κυρίως – άνθρωποι που καταλήγουν στο νοσοκομείο με αναπνευστικό πρόβλημα.

Οι γέροντες δε γνωρίζουν ότι το τζάκι που καίει μέρα και νύχτα μέσα στο σπίτι τους, με πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά, τραβά το οξυγόνο στο χώρο και απειλεί τη ζωή τους. Έτσι κάθε βράδυ στην πόλη του Ηρακλείου το ΕΚΑΒ δέχεται τουλάχιστον δύο κλήσεις ανθρώπων για αναπνευστικό πρόβλημα. Όταν πηγαίνουν οι διασώστες στο σημείο όμως για να παραλάβουν τον ασθενή, διαπιστώνουν ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για γέροντα που έχει κλείσει πόρτες και παράθυρα και έχει αποκοιμηθεί μπροστά στο τζάκι.

Τώρα πια τα κουφώματα στα σπίτια, τα αλουμίνια ασφαλίζουν το χώρο και δεν αφήνουν χαραμάδες για τον αέρα. Όταν καίει το τζάκι, με κλειστά πορτοπαράθυρα, όμως ρουφά το οξυγόνο του χώρου. Αν είναι νύχτα και κοιμάται κάποιος μπροστά στο τζάκι, αν είναι και μεγάλος στην ηλικία, τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσει αναπνευστικό πρόβλημα. Είναι ακριβώς αυτό που πάθαιναν πριν 20 χρόνια οι ηλικιωμένοι με τα μαγκάλια. Το συναντήσαμε όταν πρωτομπήκαμε στη δουλειά πριν 20 -25 χρόνια και τώρα πάλι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά συχνό, μας υπογράμμισαν παλιοί διασώστες του ΕΚΑΒ που κάθε νύχτα έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά που γυρίζουν το ρολόι 30 χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι άνθρωποι που καταλήγουν κάθε νύχτα στα νοσοκομεία της πόλης με αναπνευστικό από τα τζάκια δεν είναι λίγοι. Αυτό, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα ξύλα που καίγονται, ούτε με τις αιθαλομίχλες που το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελούν τον εφιάλτη κάποιων. Το πρόβλημα λύνεται με έναν απλό και μόνο τρόπο, σύμφωνα και με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αρκεί να αφήσουν οι χρήστες του τζακιού ένα παράθυρο στην ανάκληση έτσι ώστε να μπαίνει στο χώρο φρέσκος αέρας. Εξάλλου και οι κατασκευαστές των παραδοσιακών τζακιών ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες ότι θα πρέπει να αφήνουν πάντα ένα παράθυρο λίγο ανοικτό για να μπαίνει οξυγόνο στο χώρο. (Αυτό δεν ισχύει για τα ενεργειακά τζάκια).

Ουσιαστικά πρόκειται για δηλητηρίαση και όταν αρχίζουν να νοιώθουν δυσφορία καλούν το ΕΚΑΒ που τους μεταφέρει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, μας επεσήμαναν οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα συμπτώματα αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτό.
πηγή: prismanews.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. PHOTO ART Γ/Φ11/1/13 22:58

    Τα τζάκια και η καύση ξύλου είναι είναι η αρχαιότερη θέρμανση, μετά την πτώση στις πωλήσεις πετρελαιου όλους ξαφνικα σας έπιασε ο πόνος και παριστάνεται τους καλούς γιατρούς και ενδιαφέρεστε για την υγεία μας? Πολύ ύποπτα όλα αυτά τελικά με το τόσο ενδιαφέρον σας για την υγεία μας. Μακάρι να σκεφτόσασταν το ίδιο και για όσους είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι και διωγμένοι από το σύστημα υγείας περίθαλψης και φαρμακων που πεθαίνουν όσοι από αυτούς δεν έχουν. Τελικά ποιοι είναι αυτοί που πληρώνονται για να γραφουν τέτοιου είδους παραπληροφορήσεις? και ποιοι σας πληρώνουν να τα λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. PHOTO ART Γ/Φ11/1/13 23:07

    Τα τζάκια και η καύση ξύλου είναι είναι η αρχαιότερη θέρμανση, μετά την πτώση στις πωλήσεις πετρελαιου όλους ξαφνικα σας έπιασε ο πόνος και παριστάνεται τους καλούς γιατρούς και ενδιαφέρεστε για την υγεία μας? Πολύ ύποπτα όλα αυτά τελικά με το τόσο ενδιαφέρον σας για την υγεία μας. Μακάρι να σκεφτόσασταν το ίδιο και για όσους είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι και διωγμένοι από το σύστημα υγείας περίθαλψης και φαρμακων που πεθαίνουν όσοι από αυτούς δεν έχουν. Τελικά ποιοι είναι αυτοί που πληρώνονται για να γραφουν τέτοιου είδους παραπληροφορήσεις? και ποιοι σας πληρώνουν να τα λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/1/13 23:08

    Κατερινα αι σιχτιρ ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/1/13 23:11

    Mpravo file συμφωνω μαζι σου...ολοι ασχολουνται με την αιθαλομιχλη και κανεις με τους ανεργους και τους αστεγους εκτος απο κατι πυριτεχνηματα στις γιορτες και πριν ψηφισουν κατι για να αποπροσανατολισουν τον κοσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. PHOTO ART Γ/Φ11/1/13 23:25

    Μέχρι πριν την αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κανεις δεν γνώριζε για την "αιθαλομιχλη" και ξαφνικά αφού διαπίστωσαν ότι έπιασαν πάτο οι πωλήσεις του πετρελαιου, αμέσως άνοιξαν τα παλιά σκονισμένα βιβλία τους και ανακάλυψαν την λέξη "αιθαλομιχλη" βομβαρδίζοντας μας καθημερινά από τα ΜΜΕ ότι τα τζάκια και η καύση ξύλου γενικότερα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Και τα κλιματιστικά είναι ποιο επικίνδυνα αλλα δεν το λένε, και οι σόμπες πετρελαιου γκαζιού επίσης το ίδιο, αλλα τσιμουδιά. Γενικά ότι δεν συμφέρει στην πετρελαϊκή-ΔΕΗ αγορά όλοι κάνουν ψιλοκομμένο τουμπεκί και ας είναι επικίνδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. PHOTO ART Γ/Φ11/1/13 23:37

    Και η απόδειξη του αληθές.... Ακούσατε κανέναν δημοσιογράφο από όλα τα ΜΜΕ να προτείνει ως εναλλακτική λύση λέβητα ξύλου η πυρηνόξυλου η πελετ???? και μην μου πει κανεις ότι το πετρέλαιο είναι καλύτερο για την υγεία και για το περιβάλλον γενικότερα αλλα και για τις τσέπες μας...γιατί θα τον πάρω με τις ντομάτες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά,εδώ γίνετε μαχη ΗΠΑ Ρωσίας ,ενώ δεν υπάρχει αμερικανικό συμφέρον,για το ρωσικό αέριο και τα δις πού ρίξανε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την gasprom να μπουν στην ελληνική αγορά.εννοητε,ότι σε λίγο θα σε βάζουν φυλακή αν καις ξύλα χωρίς τιμολόγιο,η αγορά τους θα είναι δυσεύρετη,και θα γεμίσει η αγορά με καυστήρες αερίου,διαφήμιση ότι ειναι υγιεινό,κοιμηθητε άφοβα,κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/1/13 08:42

    Κατερίνα το τζακι δεν το σβήνω τον κωλο σου να χτυπάς. Πετρελαιο τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος12/1/13 10:49

    Ο ΜΕΓΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΘΕΡΜΑΝΣΗ. ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΑ ΤΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΞΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ....ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ ΣΙΩΠΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *