ροή ειδήσεων

Επικίνδυνα για την υγεία μας τα σουβλάκια

Διαβάστε γιατί.
Το σουβλάκι αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων και των τουριστών είναι γνωστό πως δεν φημίζεται για τις λίγες θερμίδες του.
Οι λόγοι για τη μεγάλη θερμιδική του αξία αλλά και τις ενδεχόμενες βλαβερές συνέπειές του στην υγεία, είναι πολλοί, κυρίως...
τα λίπη και το λάδι (συνήθως φοινικέλαιο).Οι διατροφολόγοι αφού πρόσθεσαν τις θερμίδες των υλικών που περιέχονται σε ένα σουβλάκι, διαπίστωσαν πως είναι θερμιδική βόμβα! O λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια τεράστια θερμιδική ψαλίδα από σουβλάκι σε σουβλάκι, αφού η τιμή έναρξης δεν ξεπερνά τις 300 θερμίδες μπορεί όμως να «εκτιναχτεί» και στις 710.

«Αυτό συμβαίνει όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος- πλούσιες πηγές λιπαρών. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σε 15 γραμμάρια λίπους- όσο δηλαδή χωράει σε ένα κουτάλι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα, η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Αντίστοιχα οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως “φορτώνουμε” τον οργανισμό μας με περίπου 400 θερμίδες επιπλέον».
Η ποσότητα του λίπους στο κρέας που θα περιέχει μία πίτα σουβλάκι εξαρτάται πάντα από τον εστιάτορα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Αρκετοί χρησιμοποιούν ένα μικρό κομμάτι λίπος για να νοστιμίσει το καλαμάκι. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν περισσότερα. Γενικά όμως όσο περισσότερο λίπος χρησιμοποιείται τόσο πιο συμφέρουσα και οικονομική λύση είναι για τους ψήστες. Όχι όμως και για τους καταναλωτές που σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τις θερμίδες να χτυπούν… κόκκινο», λέει ο κ. Ρίσβας, ο οποίος προσθέτει πως δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να ελέγξει πόσο λιπαρό είναι το κρέας που του σερβίρουν.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι λάτρεις του «πίτα με απ΄ όλα» δεν μπορούν να παραγγείλουν μια πιο λάιτ εκδοχή. «Αυτό που συνιστούμε είναι κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας- είτε είναι αυτό χοιρινό είτε κιμάς- καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και μικρότερη ποσότητα λίπους. Παράλληλα, όμως, αποφεύγοντας εντελώς τις πατάτες και τις διάφορες σάλτσες και επιλέγοντας πίτα ψημένη στα κάρβουνα, μειώνει κανείς σημαντικά την πρόσληψη έξτρα θερμίδων».

Σειρά μελετών, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό. «Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 500 χιλιάδων πολιτών για οχτώ χρόνια, συνυπολογίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει από 30% έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», υπογραμμίζει ο καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.

Διατροφικό αγκάθι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το λάδι που χρησιμοποιείται στα ταχυφαγεία, συνεπώς και σουβλατζίδικα, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. Το φοινικέλαιο, μια από τις συνηθέστερες επιλογές των επιχειρηματιών εξαιτίας του χαμηλού κόστους, περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα -δηλαδή «κακά»- λιπαρά.

Αντίστοιχα, η κατανάλωση σπορέλαιου έχει συσχετισθεί ύστερα από έρευνες με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.
Δεν έχει, όμως, σημασία μόνο τι είδους λάδι χρησιμοποιούν στα σουβλατζίδικα αλλά και πόσες φορές το αλλάζουν -κυρίως στο τηγάνισμα- καθώς η συχνή χρήση χρησιμοποιημένων λαδιών αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι καταναλωτές σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.
πηγή:to-kounavi


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/1/13 07:43

    ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΕΣΤΑΤΑ.ΑΣΤΕ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/1/13 08:47

    Σουβλάκι και ξερό ψωμί! εμείς θα τρώμε και στ'αρχίδια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/1/13 09:14

    sas bazoun mesa to pio axristo kreas !!! oufouuu ine !!! idika aftoi pou ta poulane kai 1 eyro !!!! ... min piaso kai tis tabernes . tis ftines pou lene !! progionta ftin akai axrista !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/1/13 11:42

    Greek souvlaki for ever και οποιου δεν του αρεσει ας φαει νεροβραστο μπροκολο να του παει και αιμα.......












    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/1/13 13:58

      oti brepei tora gia merika souvlakos kai merikes fix

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/1/13 15:41

      ΜΕ ΑΠ'ΟΛΑ ΜΕΣΑ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΕΣΑΙ.ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΥΡΟΝΙΑ ΚΑΠΑΚΙ.ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΔΕΡΦΕ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΙΛΟΥΕΤΤΑ.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος22/1/13 16:43

    ....προσπαθουν να μας κανουν ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.....Οτι εχει σχεση με ελληνικο ειναι ΑΝΗΘΙΚΟ-ΒΛΑΒΕΡΟ-ΑΧΡΗΣΤΟ κτλ κτλ...κ σε λιγο θα μας λεν οτι τα βραστα λουκανικα Φρανκφουρτης...ειναι ΠΙΟ ΥΓΕΙΗΝΑ Κ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ....ΨΗΦΙΖΩ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/1/13 16:54

    Εντάξει τα λίπαρά, για τα αντιβιωτικά και τις ορμόνες στο κρέας (ειδικά στα κοτόπουλα) δεν λέει κανείς τίποτα? Από τους πιό υγιείς λαούς έχουμε καταντήσει στους πιό προβληματικούς σε θέματα υγείας. Τρώτε ότι θέλετε λοιπόν κύριοι (αναφέρομαι στους σχολιαστές) και μετά τρέξτε στους γιατρούς για τα χάπια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος22/1/13 16:56

    Η παντελής απουσία ελέγχων από το κράτος έχει αποθρασύνει τον κάθε εστιάτορα και παραγωγό που μας σερβίρει ότι σαβούρα έχει προς δόξα του κέρδους. Είμαστε άξιοι της τύχης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος22/1/13 22:39

    Την μειωση μισθού την αντεχω. Την αυξηση των φόρων την αντέχω. Τον Αδωνη Φεωργιάδη τον αντεχω. Αν μου κόψουν το σουβλάκι με πιτα θα τους πάρει ο διάολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος23/1/13 00:29

    Ενω τα bergers καθαρο κρεας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/1/13 01:28

    Βρε δε μπα νά'ναι και 8000 οι θερμίδες..Εμείς θα τρώμε ΣΟΥΒΛΑΚΙ!!ΤΕΛΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *