ροή ειδήσεων

Σε συναγερμό απο το πρωί οι ειδικές δυνάμεις και η αεράμυνα

Τις πρωινές ώρες της 23ης Ιανουαρίου, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, στο...
πλαίσιο άσκησης "Πυρπολητής 1/13", και εκτός από το σενάριο κατάληψης-ανακατάληψης περιλαμβάνει και την σενάριο εξασφάλισής υποδοχής επιπλέον αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Επίσης για πρώτη φορά εξελίσσεται ταυτόχρονα με την άσκηση αερομετφοράς και αντιαεροπορική άσκηση σε όλη την χώρα.

Η άσκηση που έγινε υπό την διοίκηση της Διακλαδικής Διοίκησης του ΓΕΕΘΑ ξεκίνησε με μηδενική προειδοποίηση μέσα στην νύχτα, όταν οι άνδρες της Α' Μοίρας Αλεξιπτωτιστών ενημερώθηκαν ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Σάμου και ετοιμάζεται η μεταφορά επιπλέον αερομεταφερόμενων δυνάμεων από την μικρασιατική ακτή.

Στο σενάριο αναφερόταν ότι οι ελληνικές χερσαίες συμβατικές δυνάμες εξακολουθούσαν να αμύνονται και δεν είχαν παραδοθεί, ούτε οι τουρκικές δυνάμεις είχαν επικρατήσει στην πλειοψηφία των αντικειμενικων σκοπών τους.

Σε διαφορετική περίπτωση η αποστολή των αλεξιπτωτιστών θα ήταν καθαρή αυτοκτονία, αφού πλέον θα χρειαζόταν η αποστολη μείζονος δύναμης και όχι απλώς μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων

Η αρχική δύναμη επρόκειτο να ριφθεί με αλεξίπτωτα (εναλλακτικά θα μπορούσε να μεταφερθεί με ελικόπτερα CH-47DGR) τα οποία καθ'όλη την πορεια τους προς τον στόχο καλύπτονται από ζεύγη μαχητικών της ΠΑ. Μετά την ρίψη τους επί του στόχου (θα έχει προηγηθεί βομβαρδισμός των τουρκικών θέσεων από θαλάσσης, ξηράς και αέρος) και την κατάληψη του αεροδρομίου, ακολουθεί δεύτερο κύμα με C-130 για την εξασφάλιση του αεροδρομίου.

Σημαντικός και κρίσιμος παράγων είναι να υπάρξουν τουλάχιστον "παράθυρα" πλήρους αεροπορικής υπεροχής τόσο στην πορεία των C-130 προς τον στόχο, όσο και κατά την διάρκεια προσέγγισης των ναυτικών μονάδων και φυσικά κατά την αποβίβαση του πρώτου και του δεύτερου κύματος.

Γενικά το σενάριο είναι δύσκολα εφαρμόσιμο, απαιτεί εξαιρετικό συντονισμό και δύο βασικές προϋποθέσεις: Ότι η άμυνα της νήσου δεν θα έχει καταρρεύσει και ότι θα υπάρξει αεροπορική υπεροχή για μια σειρά λόγων: Να καταστείλουν τα πυρά πυροβολικού από την μικρασιατική ακτή, να "μαλακώσουν" την άμυνα των Τούρκων στο αεροδρόμιο, να αποτρέψουν πλήγματα στις εναπομείνασες ελληνικά χερσαίες δυνάμεις, να αποτρέψουν πλήγμα στις αεροεπιβιβαζόμενες δυνάμεις και κυρίως να μεταφερθούν με ασφάλεια οι αλεξιπωτιστές στο νησί. Και αυτά είναι μόνο τα "χοντρά" μιας σειρά προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πάνε "όλα καλά".

Να πούμε ότι η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των δυνάμεων αεράμυνας είναι μία ενέργεια αυτονόητη: Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, το πρώτο που θα επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν είναι οι αεροπορικές δυνάμεις...
πηγή: defencenet.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/1/13 02:08

    Ειδησεις και Like απο Αλβανικη εφημεριδα Και Like απο Αλβανους που Ζουν αναμεσα μας.....

    Ταγίπ Ερντογάν θα κάψει όλα τα Βαλκάνια, αν οι Αλβανοί επαφή μου (Video)Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε με διάλυση της Μακεδονίας και ολόκληρα τα Βαλκάνια, αν τα δικαιώματα των Αλβανών αγνοούνται.Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν σε συνέντευξή του με τον Τούρκο κρατικό κανάλι αναφέρει ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει τους Αλβανούς αδελφούς εάν είναι απαραίτητο με στρατιωτικές δυνάμεις. Τόνισε, επίσης, πρόσθεσε ότι ο αλβανικός λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης για την δημιουργία ενός μεγάλου αλβανικού κράτους, και ότι ο UCK δεν είναι, αλλά η βούληση της αλβανικής τρομοκρατικής οργάνωσης ανταρτών να προστατεύσουν τα εδάφη τους.Ερντογάν απείλησε με διάλυση της Μακεδονίας και ολόκληρα τα Βαλκάνια, αν τα δικαιώματα των Αλβανών αγνοούνται. Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές εθνικές στρατεύματα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και θα βοηθήσει τους Αλβανούς να απελευθερώσει αλβανικών εδαφών. Η δήλωση που έκανε την ελληνική και σερβική υπουργοί Εξωτερικών αντιδρά έντονα.


    exhep Tajjip Erdoğan do e djegi gjithë Ballkanin në qoft se mi prekni Shqiptarët (Video)

    Rexhep Tajjip Erdoğan ka kërcnuar me shpërbërje të Maqedonisë dhe gjithë Ballkanit nëse të drejtat e Shqiptarëve nuk merren parasysh.

    Kryeministri turk Erdoğan në një intervistë për kanalin shteteror turk deklaron se Turqia do të mbështesë vellezërit shqiptarë nëse do jetë e nevojshme edhe me trupa ushtarake. Ai shtoi më tej se populli shqiptar ka të drejten e vetevendosjes për krijimin e një shteti të madh Shqiptar, dhe se UCK nuk është organizatë rebele terroriste por vullneti i shqiptarëve për të mbrojtur trojet e tyre.

    Erdogan ka kërcnuar me shpërbërje të maqedonise dhe gjithë ballkanit nëse të drejtat e shqiptarëve nuk merren parasysh. Ai shtoi se trupat kombëtare turke janë në gadishmëri dhe do ndihmojnë shqiptaret për çlirimin e trojeve shqiptare. Kjo deklaratë ka bërë që ministrat e jashtëm grek dhe serb të reagojnë ashpër. Μπραβο στους Αχαρειστους και τους ΠΡΟΔΩΤΕΣ....ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΔΩΤΕΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *