ροή ειδήσεων

Η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης μπορεί να τυφλώσει

Οι άνθρωποι που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη επί πολλά χρόνια, όπως αυτοί που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, κινδυνεύουν...
περισσότερο από απώλεια όρασης κατά την τρίτη ηλικία λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν, προς το παρόν, μια αλλαγή στη θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης από όσους την παίρνουν για καιρό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Τζέραλντ Λιου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine»«, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 2.400 ανθρώπους άνω των 60 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακρόχρονη συχνή λήψη ασπιρίνης διπλασιάζει τον κίνδυνο για «υγρή» εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όσο γερνάει κανείς.

Η εν λόγω πάθηση -που συνιστά βασική αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων- πλήττει το «υγρό σημείο» στον αμφιβληστροειδή φακό των ματιών, οδηγώντας σε απώλεια όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ατόμου. Η ζημιά στα μάτια (που είναι πιο σοβαρή σε σχέση με τη λεγόμενη «ξηρή» εκφύλιση) μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα, ακόμα και μέσα σε μερικές μέρες. Η προχωρημένη ηλικία, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι αυστραλοί ερευνητές έκαναν οφθαλμολογικά τεστ στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, κάθε πέντε χρόνια για μια συνολική περίοδο 15 ετών. Στο τέλος της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ όσων έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), το 9,3% εμφάνισε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έναντι μόνο 3,7% μεταξύ όσων δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου, ανάλογα με το πόσα χρόνια παίρνει κανείς ασπιρίνη. Έτσι, ο αυξημένος κίνδυνος για την απώλεια της όρασης ήταν 1,9% μετά από πέντε χρόνια τακτικής λήψης ασπιρίνης, 7% μετά από δέκα χρόνια και 9,3% μετά από 15 χρόνια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για όσους δεν έπαιρναν ασπιρίνη, ήσαν 0,8% στα πέντε χρόνια, 1,6% στα δέκα και 3,7% στα 15 χρόνια.

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ, σύμφωνα με μερικές έρευνες, πιθανώς μειώνει και τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους. Ένας γνωστός κίνδυνος από την ασπιρίνη είναι η πιθανότητα πρόκλησης εσωτερικής αιμορραγίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ίσως πρέπει να υπάρξει μια νέα αξιολόγηση του κινδύνου της ασπιρίνης για τα μάτια των ηλικιωμένων, ιδίως όσων πάσχουν ήδη από υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στο ένα μάτι. Από την άλλη, τόνισαν ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη συνέχιση ή τη διακοπή της θεραπείας με ασπιρίνη «είναι πολύπλοκη και πρέπει κάθε φορά να εξατομικεύεται».

Έτσι, όπως τόνισαν, είναι θέμα του γιατρού να ζυγίσει τα καρδιαγγειακά οφέλη κάθε ασθενούς από την ασπιρίνη σε σχέση με τον πιθανό κίνδυνο για τα μάτια του. Σε καμία περίπτωση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν πρέπει να σταματήσει κάποιος ασθενής να παίρνει ασπιρίνη, προτού το εγκρίνει ο γιατρός του.
medicalnews.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *