ροή ειδήσεων

Με 30% μειώσεις στους μισθούς μόνο 0,54% μειώσεις στις τιμές;

Με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να έχει μειωθεί κατά 50% και το ψαλίδι στους μισθούς να προσεγγίζει το 2012 το 30%, η είδηση ότι τον έκτο χρόνο ύφεσης παρατηρήθηκε επιτέλους αποκλιμάκωση τιμών θα μπορούσε να δημιουργήσει αισιοδοξία... μόνο αν μιλούσαμε για ανάλογα ποσοστά μειώσεων. Κάτι που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα η μείωση στα τρόφιμα-ποτα ήταν οριακή, μόνο 0,54%.

Η δυσαναλογία αυτή δημιουργεί επιπλέον απαισιοδοξία στους ειδικούς, που μιλούν για μία ακόμη απόδειξη της δυσκολίας να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την ακρίβεια που υπάρχει, ούτε φτάσαμε εκεί που θέλουμε, ωστόσο αποδεικνύεται ότι «έχει μπει φρένο στον κατήφορο, μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών» ερμήνευσε προσεκτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ.Σκορδάς παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών πέρυσι.

«Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, καθώς το αίσθημα της ακρίβειας, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, της αύξησης των φορών και της ανεργίας δεν μπορούν να μας κάνουν να αισιοδοξούμε, ωστόσο μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών» είπε ο κ. Σκορδάς.

«Οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν αρχίσει να έχουν απτά αποτελέσματα, τα οποία πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένα και απτά, απ' τον κάθε Έλληνα πολίτη» πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν τις τιμές στην διατροφή, την υγεία, τις επικοινωνίες, την εκπαίδευση να έχουν μειωθεί, ενώ αν δεν υπήρχε η αύξηση των φόρων σε καύσιμα και των τιμών του ρεύματος, θα μπορούσε να καταγράφει αρνητικός πληθωρισμός για το 2012.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,8%, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του υπουργείου αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της επίδρασης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση του ρεύματος τότε ο πληθωρισμός θα ήταν αρνητικός στο - 0,5%.

Ειδικά για τον τομέα της διατροφής ο κ. Σκορδάς επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει αρνητικό δείκτη τιμών στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών. Ειδικότερα ο δείκτης πέρυσι μειώθηκε κατά 0,54%, και για πρώτη φορά η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καθώς και της υπόλοιπης ΕΕ εμφανίζει μειώσεις τιμών».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, εξήγησε ότι η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην πτώση της ζήτησης, αλλά και στην πολιτική που εφαρμόζεται με την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων καθώς και στην άρση των αγορανομικών εμποδίων.

Ο ίδιος στο ερώτημα γιατί δεν πέφτουν οι τιμές όσο και τα εισοδήματα επικαλέστηκε τα ιστορικά στοιχεία που λένε ότι πουθενά δεν έχει γίνει αυτό ούτε και στην Αργεντινή.

Σύμφωνα με το in.gr, μείωση τιμών καταγράφεται σε 9 από τις 12 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον γενικό δείκτη ενώ αύξηση καταγράφεται σε τρεις κατηγορίες, στη στέγαση, τις μεταφορές, την ένδυση και υπόδηση.
Σε ετήσια βάση καταγράφονται οριακές μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία παραθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που οι αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη των 27 και στην Ευρωζώνη αυξάνονται.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφεται μείωση 0,54% όταν στην Ευρωζώνη ο δείκτης καταγράφει αύξηση 3% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3,4%.

Μείωση 1,6% καταγράφεται στην κατηγορία ψωμί δημητριακά (ΕΕ-27 αύξηση 2,17% και ευρωζώνη αύξηση 2,06%).
Αύξηση τιμών 1% καταγράφεται στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μείωση 1,43% στα έλαια και λίπη, αύξηση 1,8% στα κρέατα, μείωση 0,47% στα φρούτα, μείωση 5,38% στα λαχανικά, αύξηση 0,2% στα ψάρια και μείωση 1,46% στα μη αλκοολούχα ποτά.

Μειώσεις τιμών καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και στα λαχανικά με εξαίρεση την πατάτα με το θέμα να διερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στα νωπά λαχανικά καταγράφεται μείωση 13%, στα κατεψυγμένα 3,7% ενώ οι πατάτες καταγράφουν αύξηση 15,5%.
Προβληματικός παραμένει ο κλάδος του ηλεκτρισμού, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα στερεά καύσιμα. Στην Ελλάδα η αύξηση είναι 27,01%, ενώ στην Ε.Ε. είναι 5,49%.

Ο κ. Σκορδάς αποδίδει την έκρηξη των τιμών στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος.
πηγή


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/2/13 18:30

    Αμάν τι πιπίνι είναι αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/2/13 19:14

    Γκολάρα ρε φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/2/13 20:26

    FERTE THN GKOMENA KAI AS PESOUN KAI ALLO H MISTHOI MAS.
    KALYTERA GAMIAS KAI FTOXOS PARA LEFTAS KAI KERATAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/2/13 20:48

    ποιο σουπερ μαρκετ ειναι αυτό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/13 21:26

      προφανώς είναι σούπερ μάρκετ του κώλου

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος8/2/13 19:57

    Ο Θεος της φωτογραφιας που κολλαει με την αναρτηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *