ροή ειδήσεων

Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού στη Ρόδο

Γεγονός θα είναι σε λίγο καιρό η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού στη Ρόδο. Σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες τη περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπεγράφη συγκεκριμένα το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ... του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως γράφει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, "στη συνάντηση συμμετείχαν ο διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Luigi Cabrini, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος , ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Σπηλάνης, ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου κ. Π. Τσάρτας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Χατζηιωάννου, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καμπουράκης, ο επίτιμος πρόεδρος κ. Β. Μηναΐδης, οι αντιπρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων κκ Άρης Σουλούνιας και Άντα Καραγιάννη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιδήμαρχος ο κ. Μ. Καμπουρόπουλος, ο αερολιμενάρχης κ. Κριτσινέλια Ξάνθη, ο διευθυντής του Ε.Ο.Τ κ. Α. Ξάνθης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γ. Ματσίγκος, ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Μ. Παλογιαννίδης και άλλοι παράγοντες του τουρισμού.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τη τοποθέτηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για την ίδρυση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού στη Ρόδο.
«Σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού μεταξύ καθιερωμένων και αναδυόμενων τουριστικών προορισμών , στα πλαίσια των σύγχρονων τάσεων και λόγω της ανάγκης να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, η εκπόνηση και η εφαρμογή ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού μας προϊόντος είναι μονόδρομος. Για να χαρακτηριστεί βιώσιμη η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει την υιοθέτηση πρακτικών που θα την καταστήσουν οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη για τις τοπικές κοινωνίες. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί , προς την κατεύθυνση αυτή , αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και εφαρμογή ορθών μέτρων, είναι η χρήση κατάλληλων εξειδικευμένων επιστημονικών εργαλείων που μπορεί να παρέχει το Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη. Η ίδρυση μιας τέτοιας δομής στην περιοχή μας είναι σημαντική για το μέλλον όχι μόνον της βασικής βιομηχανίας μας , του τουρισμού, αλλά και για την τοπική κοινωνία γενικότερα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την ίδρυση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού για τη νησιά του Αιγαίου.

Στη λειτουργία της δομής, που είναι πρώτη στην Ευρώπη, αναφέρθηκε, λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος. «Δεν θα περιγράψω τι σημαίνει ο τουρισμός για τη πατρίδα μας . Είναι καθοριστική η συμβολή του στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Χωρίς αυτό καταλαβαίνετε πως θα ήταν η περιφέρεια . Αποτελεί για μας , στη δίνη της κρίσης , την αναπτυξιακή μας προμετωπίδα. Αποτελεί τον αναπτυξιακό άξονα με τον οποίο μπορούν να συνδεθούν και άλλοι τομείς. Το Παρατηρητήριο είναι το πρώτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη λειτουργία του θα παίξει καταλυτικό ρόλο για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι μεγάλη η δυνατότητα που δίνεται σήμερα σε όλους εμάς να έχουμε μια πολύ καλή επιστημονική προσέγγιση, αυτού που εμείς επιθυμούμε να διαφυλάξουμε δηλαδή τον τουρισμό», τόνισε ο κ. Αναστάσιος Λιάσκος.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης τόνισε"Στη σημερινή συνάντηση, παρευρίσκομαι με πολλή χαρά, αλλά και με ένα αίσθημα δικαίωσης. Διότι πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω, πως η Ρόδος μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος, στον τουρισμό. Να είναι πρωτοπόρος και σε πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν τις σύγχρονες προκλήσεις για τον τουρισμό, και συνεισφέρουν στον αναγκαίο διάλογο, για το μέλλον του, τη δυναμική του, και τις προοπτικές του. Η ίδρυση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, και πιστεύουμε πως το έργο που θα επιτελέσει, θα αφήσει ένα εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα, στην τουριστική διαδρομή του τόπου μας. Οι σύγχρονες προκλήσεις για τη βιωσιμότητα του τουρισμού, απαιτούν καινοτόμες απαντήσεις, συνεργατικό ήθος και κοινές προσπάθειες. Ειδικά σε μια χρονική στιγμή, που το ελληνικό τουριστικό προϊόν αναμορφώνεται και αναβαθμίζεται, προκειμένου να απαντάει σε όλο και υψηλότερες απαιτήσεις ποιότητας και μοναδικότητας, της τουριστικής εμπειρίας. Καλωσορίζουμε λοιπόν, τον Διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΠΟΤ, τον κ. Luigi Cabrini, και χαιρόμαστε που θα έχουμε την ευκαιρία να αντλήσουμε από την τεχνογνωσία και την εμπειρία του, σε ζητήματα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, και ταυτόχρονα να του δείξουμε τη Ρόδο, και τις δυνατότητές της, κερδίζοντας έναν ακόμη πιστό φίλο. Θέλω επίσης να συγχαρώ την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την πρωτοβουλία, καθώς η τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε, για τις επόμενες γενιές. Για να δώσουμε και στις γενιές του μέλλοντος, το δικαίωμα να ερωτευτούν την Ρόδο μας. Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω, πως μαζί με τις ευχές για καλό ξεκίνημα του Παρατηρητηρίου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, θα είναι ενεργός υποστηρικτής, για την επιτυχία της αποστολής του".

Στη συμβολή του Πανεπιστημίου στη λειτουργία της δομής αυτής αναφέρθηκε ο πρύτανης κ. Πάρις Τσάρτας.
money-tourism

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *