ροή ειδήσεων

Ακριβή μου ... πατάτα!

Ακριβότερες αναμένεται να είναι τις επόμενες ημέρες οι τιμές της πατάτας στη χώρα μας, καθώς εκατοντάδες τόνοι, ολόκληρα φορτία από τη γειτονική Αίγυπτο, παραμένουν στα τελωνεία χωρίς να κινείται η διαδικασία εισαγωγής τους στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι...
η μέση λιανική τιμή της πατάτας κυμαίνεται σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Υ. Ανάπτυξης, από 0,44 ευρώ έως 1,18 ευρώ το κιλό, ενώ οι πραγματικές τιμές στους πάγκους κυμαίνονται στα 0,90 ευρώ για τις Νευροκοπίου (βγήκαν απ’ το χωράφι απ’ τον Οκτώβρη) και στο 1 ευρώ για τις φρέσκες.

Ο περιορισμός των εισαγωγών στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δύναται να προκαλέσει τεχνητή έλλειψη, ενώ έχει βάλει ήδη σε λειτουργία τον αυτοματισμό της αγοράς και αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη τις ήδη υψηλές τιμές της εγχώριας νωπής πατάτας.

Ωστόσο, λόγω της τεταμένης οικονομικής κρίσης, η ψυχολογία του μέσου Έλληνα καταναλωτή, παρά του ότι υπάρχει ρεύμα προς την στήριξη των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων, προς όφελος και του Έλληνα παραγωγού, μπορεί να λειτουργήσει ανάποδα, με αποτέλεσμα την άμεση πτώση των πωλήσεων του θρεπτικού αυτού αγαθού, την ώρα που μάλιστα σύμφωνα πάντα με σχετικά στοιχεία της Eurostat και της Ελ.Στατ. που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Ανάπτυξης προσφάτως, οι τιμές των υπόλοιπων φρούτων και λαχανικών έπεσαν μέσα στο 2012 μέχρι και 18,8% και πέφτουν κι άλλο.

Πίσω από τις κωλυσιεργίες της εισαγωγής της πατάτας είναι πολύ πιθανόν να κρύβονται, σύμφωνα με εμπορικούς κύκλους της αγοράς, πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ η κατάσταση βάφεται με μελανότερα χρώματα επιπροσθέτως του γεγονότος ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα και δυσχεραίνεται το έργο της επιτροπής Ανταγωνισμού, για το θέμα των τιμών στην πατάτα, η οποίες αντί να πέσουν με το γνωστό «κίνημα της πατάτας» μέσα στο 2012, αυξήθηκαν και μάλιστα κατά 15,5% , σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *