ροή ειδήσεων

ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ Η ΣΗΜΑΙΑ...

...έχει χρώμα βαυαρικό
και στην άκρη χαραγμένο
τον εγγλέζικο σταυρό
Γαλανός Γιώργος
Υποστηρίζεται από εθνικόφρονες κύκλους, ότι η ελληνική σημαία αποτελεί σύμβολο ελευθερίας...
για το οποίο έχουν χυθεί ποταμοί αίματος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΄40. Τις τελευταίες ημέρες σε συζητήσεις στο διαδίκτυο και στους τηλεοπτικούς δέκτες αυξάνουν αυτοί, που υποστηρίζουν, ότι ο κόσμος πρέπει να αντιταχθεί στο Δ.Ν.Τ. κατεβαίνοντας στους δρόμους κρατώντας -όχι κομματικές, αλλά- μόνο την ελληνική σημαία, σαν ένδειξη εθνικής ενότητας.

Η ελληνική σημαία ωστόσο, συμβολίζει ακριβώς εκείνες τις «αξίες», που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση (βυζαντινισμό, διαπλοκή, διαφθορά, θεοκρατία, υπανάπτυξη κ.λπ.). Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε πώς προέκυψε η «εθνική» μας σημαία και τι συμβολίζει.

Ένας ακόμα μύθος της Ρωμιοσύνης

Η επιλογή των χρωμάτων και τής μορφής τής σημαίας τού νεοελληνικού κρατιδίου αποτελεί έναν ακόμα μύθο τής Ρωμιοσύνης, οι νεαροί μαθητές τής οποίας διδάσκονται στα σχολεία, ότι τα χρώματά της συμβολίζουν δήθεν το γαλάζιο τής θάλασσας τού Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων, ενώ οι εννέα λωρίδες της τις συλλαβές τής φράσης «ελευθερία ή θάνατος».

Η πλειονότητα των σημερινών κατοίκων τής Ελλάδας αγνοούν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα χρώματα τής σημαίας τής σύγχρονης Ελλάδας (μπλέ και άσπρο) καθορίστηκαν από τον Όθωνα, για να ταιριάζουν με τα χρώματα τής σημαίας τής Βαυαρίας, ενώ η μορφή της (πέντε μπλέ και τέσσερις λευκές οριζόντιες λωρίδες με σταυρό επάνω αριστερά) καθορίστηκε από τον αγγλόφιλο Αλ. Μαυροκορδάτο κι αποτελεί απλή αντιγραφή τής σημαίας των Άγγλων αποικιοκρατών στην Ινδία.

Απόφαση καθιέρωσης σημαίας γιά το νέο κράτος

Με το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», που προέκυψε από την Α΄ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο (Ιανουάριος 1822) καθορίστηκε γιά πρώτη φορά ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας με χρώματα γαλάζιο και λευκό, ανατέθηκε δε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της (παρ. ρδ΄ και ρε΄).

Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε η με αριθμό 540 απόφαση τής Προσωρινής Διοίκησης υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, με την οποία καθοριζόνταν η μορφή τής σημαίας. Για την ακρίβεια καθορίστηκαν τρείς τύποι σημαιών: μία πολεμική για την ξηρά (γαλάζια με μεγάλο άσπρο σταυρό) και δύο για τη θάλασσα: εμπορική (γαλάζια με άσπρο τετράγωνο επάνω αριστερά και γαλάζιο σταυρό εντός του) και πολεμική (γαλάζια, και ακριβώς ίδια στη μορφή με τη σημερινή σημαία, που γνωρίζουμε). Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν σειρά διαταγμάτων, που επέφεραν διάφορες παραλλαγές στους τύπους και τις διαστάσεις τών σημαιών (προσθαφαιρέσεις βασιλικών παρασήμων, στεμμάτων, εικόνας του αγ. Γεωργίου κ.λπ.).

Από τους διάφορους τύπους σημαιών δεν άλλαξε η μορφή (αλλά μόνο το χρώμα) τής πολεμικής σημαίας τής θάλασσας. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε ειδικά με αυτή τη σημαία και τους λόγους, που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη της μορφή και τα χρώματα, καθ΄ ότι έχει ταυτισθεί απόλυτα με τήν έννοια του νεοελληνικού έθνους / κράτους και αποτελεί σήμερα την επίσημη -ενιαία γιά όλες τις εκδηλώσεις- σημαία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Όθων αλλάζει τα χρώματα τής ελληνικής σημαίας,
για να ταιριάζουν με τα χρώματα τής σημαίας τής Βαυαρίας

Μερικά χρόνια μετά την πρώτη εθνοσυνέλευση, ο νέος βασιλιάς αποφάσισε να αλλάξει το γαλάζιο χρώμα τής σημαίας και να το κάνει πιό σκούρο (λιγότερο γαλάζιο και περισσότερο μπλέ), προκειμένου να ταυτίζεται με τα χρώματα τής σημαίας τής Βαυαρίας (βλ. παραπλεύρως εικόνα), από τον βασιλικό οίκο τής οποίας προερχόταν ο Όθων.



Ο αγγλόφιλος Μαυροκορδάτος αντιγράφει
τη σημαία των άγγλων αποικιοκρατών


Περισσότερο ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζει ο λόγος, γιά τον οποίο ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη μορφή γιά τη σημαία. Ο Μαυροκορδάτος, τόσο κατά τη διάρκεια της επανάστασης, όσο και επί Όθωνα ήταν ο κύριος εκφραστής τής αγγλικής πολιτικής. Επέλεξε λοιπόν ως μορφή τής ελληνικής σημαίας τη σημαία τής περιβόητης αποικιοκρατικής British East India Company, τής -υπό την αιγίδα τού αγγλικού κράτους- εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών.

Μιάς εταιρείας, η οποία καταλήστευσε τον πλούτο τής Ινδίας (βαμβάκι, αλάτι κ.λπ.). Μιά εξέγερση Ινδών το 1857 καταπνίγηκε στο αίμα με μαζικές δολοφονίες αμάχων. Η εταιρεία πλούτισε ακόμα περισσότερο από το λαθρεμπόριο οπίου με την Κίνα. Το όπιο, που παραγόταν στις Ινδίες με ελάχιστο κόστος, διοχετευόταν στην Κίνα μέσω διεφθαρμένων κρατικών μηχανισμών, όπου ανταλλασσόταν κυρίως με τσάι και μετάξι, προϊόντα, που έβρισκαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αγγλία. Η αντίδραση τής Κίνας στο λαθρεμπόριο οπίου τής East India Company οδήγησε το 1839 τις δύο χώρες σε πόλεμο.



Η εικονιζόμενη σημαία ήταν τής East India Company (1700). Aποτελείτο αρχικά από έξη κόκκινες και πέντε λευκές οριζόντιες λωρίδες, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε και τέσσερις αντίστοιχα. Ο σταυρός επάνω αριστερά είναι τού Αγίου Γεωργίου και συμβολίζει το Βασίλειο τής Αγγλίας. Η σημειολογική πλευρά τής επιλογής τής μορφής τής σύγχρονης ελληνικής σημαίας, που έγινε από τον εκφραστή τής αγγλικής πολιτικής, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ήταν η ανάδειξη τής χώρας -πριν ακόμη απελευθερωθεί από τους οθωμανούς- σε προτεκτοράτο των Άγγλων.

Η αγγλοβαυαρική σημαία τού νεοελληνικού προτεκτοράτου, μαρκαρισμένη με τον χαρακτηριστικό χριστιανικό σταυρό, δεν συμβολίζει τίποτε άλλο από το θρησκευτικό προσανατολισμό τού σύγχρονου νεοελληνικού κρατιδίου, τον επιβιώσαντα κοτσαμπασισμό τού Βυζαντίου και τής Τουρκοκρατίας και το χρέος υποταγής (μέχρι θανάτου) των Ρωμηών σε αυτά. Δεν πρόκειται επομένως γιά σύμβολο ελευθερίας, αλλά σκλαβιάς...



freeinquiry.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/2/13 01:32

    perimaino ta skolia sas ia na me fotisaitai kai ego eicha mathi ia tin symai mas opos esys . kanetai ton kopo na deite to site tou arthro Freeinquiry.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/13 17:51

      ΠΩΠΩΠΩΠΩ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ WIKIPEDIA ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΕΟΣ.
      ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΗΡΘΕ Η ΣΗΜΑΙΑ , ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΗΡΘΕ ΒΛΑΚΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΑΝ.
      ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ. ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΝΔΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.
      ΕΙΠΑΜΕ ΡΕ ΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΣΙΠΑ ΠΑΝΩ ΣΑΣ ΠΕΘΑΝΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΧΑΒΑ ΣΑΣ. ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ.
      ΣΥΡΙΖΑΙΟ ΣΕ ΚΟΒΩ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ , ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ.
      ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΕΦΑΓΑΝ ΞΥΛΟ ΤΑ ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
      ΒΡΕ ΟΥΣΤ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/1/18 12:25

      κε αισι ισαι κοβαισεε για Χρισο Αυγο

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος7/2/13 10:16

    "ελεύθερη έρευνα" = εθνομηδενιστές σε διατεταγμένη υπηρεσία

    Η ιστορία της σημερινής γαλανόλευκης είναι πολύ πιο παλιά (Βυζάντιο, Νικηφόρος Φωκάς, Καλλέργηδες - ίσως και πιο παλιά ακόμη).
    Δυστυχώς για τους προπαγανδιστές της ισοπέδωσης, η έρευνα σήμερα με το internet είναι πιο εύκολη, οπότε καταλαβαίνουμε ότι η δήθεν "ελεύθερη έρευνα" τους μάλλον είναι όπως το "Ελεύθερο Αιγαίο" των νεο-οθωμανιστών της συγκυβέρνησης... (και της αντιπολίτευσης "δεξιάς" & "αριστεράς"...)
    Στο κάτω-κάτω, τι είναι μια σημαία; Ένα πανί είναι, ε ας πούμε ότι το πήρε ο αέρας... LOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/2/13 17:13

    TO UNION JACK ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΑΞΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ TO UNION JACK.
    ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΣΕΛΙΦΑ ΓΡΗΓΟΡΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ.
    Η σημαια της east indian company ειναι οπως ειπες ασπρο κοκκινη αλλα οχι με το σταυρο αλλα με το UNION JACK που ειναι πιο πολυ σαν ΑΣΤΕΡΑΚΙ παρα σαν σταυρος και σημαινει την Ενωση ουαλιας,αγγλιας,ιρλανδιας σε Μ.Βρετανια.
    ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ κοψε τα ναρκωτικα.
    Το οτι υπαρχει μια σημαια με γραμμες κοκκινες και ασπρες και μοιαζει με μια αλλη σημαια δεν σημαινει οτι παρθηκε απο εκει ΕΚΤΟΣ αν αυτο σημαινει για εσενα.
    Τωρα αν ειναι τυχαιο οτι οι Ελληνες φωναζαν Ελευθερια η θανατος, αν ειναι τυχαιο οτι ο Εθνικος μας υμνος λεγεται Υμνος εις την Ελευθερια , αν ειναι τυχαιο οτι η Σημαια ειναι ΟΝΤΩΣ οι 9 συλλαβες του Ελευθερια η θανατος ΑΝ ΑΝ ΑΝ ΑΝ.
    Ο καθενας πιστευει οτι θελει και οτι τον βολευει.
    Αλλα εσυ πρεπει να κοψεις τα ναρκωτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/2/13 17:37

    Η Ελληνικη σημαια δεν πηρε αυτην τη μορφη απο την αρχη στην αρχη ηταν απλα ενας ασπρος σταυρος με 4 μπλε τετραγωνα στις γωνιες και αλλαζε πολλες μορφες οπως και αναλογως αν μιλουσαμε για σημαινα πατριδος η πολεμου ηταν διαφορετικη ,ειχε μαλιστα μεσα και το στεμμα του βασιλια και εξελιχθηκε.
    Αναλογως ποια εποχη μιλαμε αλλαζε και αναλογως σε ποιους ανηκε η Ελλας.
    Οτι ο Οθωνας εβαλε βαυαρικο προτυπο με το στεμμα ομως μαζι ισχυει και μετα ξανα-αλλαξε και ξανα-αλλαξε.
    Οτι ομως εγινε Ανεξαρτητο Δημοκρατικο κρατος με την σημαια που εχουμε τωρα και συμβολιζει αυτα που ακριβως ολοι ξερουμε ταυτοχρονα ισχυει , με την ιδια λογικη αρθρογραφε, στην ευρωπη οι μισες γλωσσες ειναι λατινικες η εχουν στοιχεια αρα ειναι ολες Ελληνικες????
    Ο Κυριλλος και ο Μεθοδιος διδαξαν εκχριστιανισαν τους σλαβους και τους διδαξαν γραφη αρα ολοι οι σλαβοι ειναι Ελληνες???
    Αρα ολοι οι χριστιανοι ειναι σλαβοι? η μηπως ειναι Ελληνες??? Αρα εγω μιλαω σλαβικα η ρωσικα??? Αρα οι ρωσοι ειναι ΕΛληνες?? Αρα οι σκοπιανοι ειναι Ελληνες?? Αρα τσαμπα χαλιομαστε για το ονομα αφου ειναι Ελληνες εφοσον ειναι σλαβοι και Ελληνες τους εμαθαν γραφη??? ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΕΠ ΑΠΕΙΡΟΝ αυτη η ηλιθια λογικη.
    Ολα τα κρατη χρησιμοποιουν αραβικο συστημα ......
    Η σημαια ειναι Ελληνικη και σημαινει Ελευθερια η Θανατος.
    Οι Ελληνες πολεμησαν για την σημαια και γιαυτο οπως λεει και ο 7/2/13 - 5:13 μ.μ. φωναζαν ελευθερια η θανατος για αυτο ακριβως το λογω δεν ξερω αν ισχυει αυτο με το union jack γιατι αυτο εγινε μετα αλλα εψαξα και εγω και η σημαια την indian company δειχνουν το union jack.
    Τελοσπαντων οπως και να εχει το θεμα ειναι οτι οι Ελληνες πεθαναν για τη σημαια και φωναζαν Ελευθερια η θανατος αυτο ξερω εγω και εμενα μου αρκει.
    Αν αθρογραφε θες να ειναι η Ελληνικη σημαια κατι αλλο απο αυτο που ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ τοτε δικαιωμα σου δημοκρατια εχουμε και μπορεις να λες οτι θες αλλα μην προσπαθεις να εκμηδενησεις ενα συμβολο και αυτους που πεθαναν για αυτο το συμβολο γιατι τοτε περνας τα ορια της δημοκρατιας με το να λες οτι ειναι συμβολο σκλαβιας αρα τσαμπα πεθαναν ολοι οι εθνικοι μας ηρωες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/10/13 08:00

    Στο αστείο άρθρο που έβγαλε από την κοιλιά του το www.freeinquiry.gr η πλήρης απάντηση είναι ΕΔΩ:

    http://oodegr.com/oode/istoria/epanastasi/elliniki_simaia_1.htm

    Με στοιχεία τεκμήρια, βιβλιογραφία και όχι ένα κατεβατό από μπαρούφες.
    Όποιος διαβάσει το ΠΛΗΡΕΣ άρθρο, και όχι μόνο τα εισαγωγικά θα καταλάβει τι κουταμάρα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

    Πριν υπάρξει το διάταγμα 540 που ορίζει τις γραμμές σε 9, πρώτος χρησιμοποίησε την Ελληνική Σημαία ο Κανάρης με 5 γραμμές ο οποίος μάλιστα έγινε ηγετικό στέλεχος του Ρωσικού κόμματος.

    ουδεμία σχέση με μαυροκορδάτο και "αγγλική υποτέλεια".

    Και φυσικά όχι υποτέλεια, αλλά διπλωματικό επεισόδιο προκαλείς, όταν αναρτήσεις σημαία που αφαιρεί εδάφη από μία χώρα. Αν ήταν έτσι όπως τα λέει το www.freeinquiry.gr η σημαία μας που τάχα δείχνει υποτέλεια, αφαιρεί τη Σκωτία και την ιρλανδία από την Αγγλία του 19ου αιώνα!

    Τρεις λαούν δηλ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/11/16 23:10

    1) Κάτι βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τη σημαία που παρουσιάζει η ιστοσελίδα, τη χρησιμοποιούσε η Εταιρεία μόνο έως το 1707, διότι μετά, άλλαξε το εθνόσημο του Βασιλείου της Αγγλίας και αντικαταστάθηκε από αυτό της Μεγάλης Βρετανίας (δηλ. Αγγλία συν Σκωτία). Αργότερα, άλλαξε και πάλι το εθνόσημο, και στα 1822 που πήραμε αποφάσεις για τα σύμβολα μας, οι Άγγλοι είχαν επάνω στις σημαίες τους το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία συν Σκωτία συν Ιρλανδία). Όπως γίνεται κατανοητό λοιπόν, κατά την εποχή που αποφασίσαμε εμείς για τις δικές μας σημαίες (1822), η σημαία της «East India Company» δεν είχε επάνω τον απλό σταυρό του Βασιλείου της Αγγλίας αλλά είχε αναρτημένο το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου. Άρα, εδώ υπάρχει κάτι παράλογο και εύκολα καταρρίπτονται τα περί «αντιγραφής» και «προτεκτοράτου». Πώς ήταν τόσο κουτός ο Μαυροκορδάτος, που θέλησε να δείξει «υποτέλεια» στους Άγγλους, αντιγράφοντας σημαία με ένα εθνόσημο που αντιπροσώπευε τα περιορισμένα σύνορα της παλαιάς κρατικής τους οντότητας;

    2) Το απίστευτο που αναφέρει ο αρθρογράφος είναι ότι στην ελληνική σημαία, «ο σταυρός επάνω αριστερά είναι τού Αγίου Γεωργίου και συμβολίζει το Βασίλειο τής Αγγλίας»! Μα ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου στις αγγλικές σημαίες δεν έχει ό,τι χρώμα θέλει ο καθένας, αλλά είναι πάντα και μόνο κόκκινος… Αν λοιπόν ξεχάσουμε προς το παρόν το λάθος εθνόσημο(!) και δεχτούμε ότι θέλει κάποιος να δείξει «υποτέλεια» στην Αγγλία, τότε θα πρέπει να αναρτήσει αυτούσιο τον κόκκινο σταυρό στην γαλανόλευκη για να συμβολίζει το Βασίλειο της Αγγλίας. Σύμφωνα όμως με τις φλυαρίες της ιστοσελίδας, ο Μαυροκορδάτος, όχι μόνο έβαλε το παλιό εθνόσημο των Άγγλων, αλλά επιπλέον του άλλαξε και χρώμα και αντί οι Άγγλοι να τον κυνηγούν για την παραποίηση των συμβόλων και των συνόρων τους, θεώρησαν ότι η σημαία αυτή δείχνει… «υποτέλεια»! Ε, ας μας λυπηθεί λιγάκι ο συντάκτης του άρθρου…

    3) Εξαιρετικά σημαντικό είναι να γνωρίζουμε επίσης, πως η σημαία που μας προβάλλουν στο άρθρο, δεν είναι η μοναδική σημαία της «East India Company» αλλά μία από τις σημαίες που χρησιμοποιούσε. Οι παλιές αυτές σημαίες που χρησιμοποιούσε η εταιρεία, συχνά είχαν μόνο κόκκινες και άσπρες ρίγες σε μεγάλη ποικιλία αριθμών (συνήθως από 11 και πάνω), χωρίς καν να φέρουν τον σταυρό-σύμβολο του Βασιλείου της Αγγλίας. Στις περιπτώσεις αυτές, το εθνόσημο ήταν αναρτημένο ξεχωριστά, σε μια μικρότερη σημαιούλα στο ψηλό κατάρτι. Αυτό, μας οδηγεί στη σκέψη ότι το αρχικό, βασικό σύμβολο της Εταιρείας, ήταν μια απλή ριγέ ασπροκόκκινη σημαία. Και βεβαίως, οι αλλαγές ήταν ακόμη πιο δραματικές κατά την χρονική περίοδο κοντά στην Ελληνική Επανάσταση: τα πλοία της Εταιρείας αναρτούσαν σημαίες που είχαν το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου πλέον, ενώ, πολύ συχνά οι σημαίες αυτές ήταν εντελώς μονόχρωμες, σε κόκκινο χρώμα, χωρίς καν ρίγες, άρα εντελώς διαφορετικές από τις ελληνικές σημαίες του πολεμικού ναυτικού. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν ξεχάσουμε ότι τα πλοία της εταιρείας στο ταξίδι τους για την Ινδία δεν περνούσαν από τις ελληνικές θάλασσες, άρα απίθανο να είχαν δει οι Έλληνες τις σημαίες τους, παρά ταύτα όμως, ακόμα κι αν τις είχαν δει, για να πούμε ότι η ελληνική σημαία είναι αντιγραφή της «East India Company» στα 1822, η σημαία μας θα έπρεπε να ήταν μονόχρωμη λευκή ή μπλε, με το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου επάνω αριστερά στα αυθεντικά, αρχικά του χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/11/16 23:11

    4) Αν και τα παραπάνω αρκούν να αποδείξουν ότι τα περί «αντιγραφής» και δήλωσης «υποταγής» πέφτουν στο κενό, θα δείξουμε ότι τα κενά του συντάκτη είναι πολύ περισσότερα.

    Οι Άγγλοι καταρχάς, στις ομόφωνες αποφάσεις της Ιεράς Συμμαχίας στο Λάιμπαχ, είχαν μόλις καταδικάσει την Ελληνική Επανάσταση. Σύμφωνα λοιπόν με τις παραδοξολογίες της ιστοσελίδας, οι Άγγλοι άφησαν τον Μαυροκορδάτο να φτιάξει μια σημαία που δείχνει «υποτέλεια» στους Άγγλους (με λάθος εθνόσημο…), με αποτέλεσμα η Αγγλία να φαίνεται στα μάτια των συμμάχων της ότι υποθάλπει τους Επαναστάτες που μόλις είχε καταδικάσει…

    5) Ο Μαυροκορδάτος δεν ήταν… αυτοκράτορας των Ελλήνων για να αποφασίζει μόνος του! Αν δεχτούμε ότι ήταν ισχυρός ως πρόεδρος του Εκτελεστικού στα 1822, εξίσου ισχυρός ήταν και ο Δ. Υψηλάντης, πρόεδρος του Βουλευτικού την ίδια χρονιά. Και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, το Εκτελεστικό δεν μπορεί να νομοθετήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Βουλευτικού και το αντίστροφο. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ο αγγλόφιλος και πολιτικός Μαυροκορδάτος ήθελε σημαία που δείχνει «υποτέλεια» στους Άγγλους (και ήταν αρκετά κουτός ώστε να κάνει λάθος στο… εθνόσημο), ο ρωσόφιλος και στρατιωτικός Δ. Υψηλάντης δεν θα το επέτρεπε αυτό στον Μαυροκορδάτο ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, δεδομένης και της σφοδρής τους αντιπαλότητας.

    6) Ακόμα κι αν ο Μαυροκορδάτος μπορούσε να αποφασίσει για αγγλόφιλη σημαία (με λάθος εθνόσημο…) αυτό δεν έχει ουδεμία αξία, διότι η σημαία θα έπρεπε να περάσει από έγκριση και στα 1823 όταν ήταν πρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης ο ρωσόφιλος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, θα έπρεπε να περάσει από έγκριση και στα 1827, θα έπρεπε να περάσει από έγκριση και στα 1828 από τον Καποδίστρια που ήταν υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας. Άρα, το γεγονός ότι η σημαία αυτή εγκρίθηκε από τον Υψηλάντη, από τον Πετρόμπεη και τον Καποδίστρια, και έγινε δεκτή χωρίς αντιρρήσεις από τις γαλλόφιλες και ρωσόφιλες δυνάμεις, αποδεικνύει περίτρανα ότι τα σύμβολα της σημαίας ήταν καθιερωμένα στην ελληνική συνείδηση και γι’ αυτό κοινώς αποδεκτά από όλες τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10/11/16 23:11

    7) Ο αρθογράφος παρουσιάζει τέτοιας έκτασης ιστορική άγνοια, που γράφει ότι επιλέχθηκε από τον Μαυροκορδάτο και δείχνει, τάχα, αγγλική «υποτέλεια» (με λάθος εθνόσημο…) η σημαία που αντιπροσωπεύει σήμερα το Ελληνικό Έθνος. Όμως, η ναυτική μας σημαία, που ο αρθρογράφος ανακάλυψε ότι μοιάζει με μια παλιά σημαία της αγγλικής Εταιρείας, στα 1822 δεν ήταν η Εθνική μας Σημαία. Ήταν απλώς και μόνο η σημαία του πολεμικού ναυτικού. Η σημαία του ναυτικού, χαρακτηρίστηκε ως «Εθνική» μας Σημαία μόλις στα 1930, δηλαδή 108 χρόνια μετά από την απόφαση του Εκτελεστικού επί Μαυροκορδάτου! Πως είναι λοιπόν δυνατόν, να δείχνει στα 1822 «εθνική υποτέλεια» η σημαία αυτή; Κατά συνέπεια, είτε θα δεχτούμε πως ο Μαυροκορδάτος, απ’ όλους τους Έλληνες, ήθελε να είναι «υποτελείς» στους Άγγλους μόνο οι… ναύτες, είτε θα δεχτούμε το προφανές, πως η ιστοσελίδα γράφει ό,τι της κατέβει…

    8) Φυσικά, δεν χρειαζόταν να πάει κανείς στην… Ινδία να ψάξει για σημαίες που είχαν μάλιστα καταργηθεί τον περασμένο αιώνα. Από τέτοια σύμβολα ήταν γεμάτη η ελλαδική επικράτεια, καθώς πολλές σημαίες του επαναστατικού στρατού ξηράς ήταν γαλανόλευκες με κεντρικό σταυρό, ενώ ίδιες μορφολογικά με τη σημερινή ελληνική σημαία ήταν οι ναυτικές σημαίες του Κανάρη και του Μιαούλη τις οποίες χρησιμοποιούσαν πριν από το διάταγμα του 1822 (αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Κανάρης αποτέλεσε ηγετικό στέλεχος του ρωσικού κόμματος[1]).

    9) Ο Όθωνας για κανένα απολύτως χρώμα δεν αποφάσισε, αφού τα χρώματα της γαλανόλευκης αποφασίστηκαν ως «κυανούν και λευκόν» στα 1822, δηλαδή δέκα περίπου χρόνια πριν έλθει ο 17χρονος βασιλιάς στην Ελλάδα. Και βεβαίως, το διάταγμα του Όθωνα τον Απρίλιο του 1833, όριζε ρητά ότι ο βασιλικός οίκος έχει σύμβολο με «ρομβοειδείς λευκάς και κυανάς ταινίας», λέξεις που ακολουθούσαν υπάκουα όσα είχαν ήδη οριστεί στα 1822 για τα χρώματα των εθνικών σημαιών. Άρα, κανένα απολύτως χρώμα δεν άλλαξε ο Όθωνας με τον ερχομό του και τα παιχνίδια της ιστοσελίδας με την εικόνα με τους ρόμβους είναι κάπως φαιδρά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος10/11/16 23:11

    Συμπερασματικά:

    Η σημαία της «East India Company» που όταν αποφασίσαμε εμείς για σημαίες είχε καταργηθεί πριν 115 χρόνια, η σημαία που είχε μεγάλη ποικιλία γραμμών (11, 13, 18 κ.λπ.), η σημαία που άλλες φορές είχε, και άλλες φορές δεν είχε σταυρό, η σημαία που αρχικά ήταν κόκκινη και άσπρη ενώ και αργότερα κυρίως κόκκινη μονόχρωμη, η σημαία που όταν είχε σταυρό αυτός ήταν υποχρεωτικά κόκκινος για να συμβολίζει το αγγλικό κράτος, η σημαία που για να δείχνει «υποτέλεια» έπρεπε στα 1822 να έχει το εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου όμως τελικά είχε λάθος εθνόσημο αλλά ευτυχώς οι Άγγλοι ήταν ηλίθιοι και δεν το κατάλαβαν, η σημαία που πριν εξαφανιστεί στα 1707 την έβλεπαν μόνο στα ταξίδια για την Ινδία, ήταν δήθεν αυτή που αντέγραψε ο Μαυροκορδάτος, τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν γεμάτη με σημαίες ίδιες με αυτές που αποφασίστηκαν στα 1822 για τον στρατό ξηράς και το ναυτικό, όμως την δέχτηκαν και την ενέκριναν όλες οι φιλορωσικές και φιλογαλλικές δυνάμεις για να μην τους κάνει… «νταντά» ο Μαυροκορδάτος, οι οποίες δυνάμεις, αν και ήταν αντίθετων συμφερόντων, ήθελαν -παραδόξως- να δείξουν «εθνική υποτέλεια» στους Άγγλους, με μια σημαία όμως που δεν ήταν εθνική(!) και είχε επάνω λάθος αγγλικό εθνόσημο(!) ενώ οι Άγγλοι μετά χαράς δέχτηκαν να γελοιοποιήσουν τις υπογραφές τους στην Ιερά Συμμαχία, στηρίζοντας ανοιχτά τους επαναστάτες που είχαν μόλις καταδικάσει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος27/3/17 08:56

    Σωστό το άρθρο, τα χρώματα είναι τα βαυαρικά .... δεν πειράζει όμως....κατά άλλα ο Όθων βοήθησε πολύ στην συγκρότηση του ελληνικού κράτους, και αυτό τείνει να ξεχαστεί και είναι άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *