ροή ειδήσεων

Κατάρρευση της αγοράς: Μια στις πέντε επιχειρήσεις δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ

Απλήρωτους φόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ άφησαν στο πρώτο δίμηνο το έτους οι φορολογούμενοι, ενώ την ίδια ώρα ένας στους πέντε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες «ξέχασε» να υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει στο Δημόσιο το φόρο....

Την αδυναμία των φορολογούμενων να τακτοποιήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (παλαιά και νέα) εκτοξεύτηκαν στα 56,6 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η απειλή των ποινικών διώξεων και κυρώσεων, φαίνεται, ότι θορύβησε πολλούς φορολογούμενους που έσπευσαν στις εφορίες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Τα έσοδα που εισέρρευσαν στα ταμεία του Δημόσιου από τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 488 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

Ενας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας δεν υποβάλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ειδικά στο πρώτο δίμηνο έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 1.176.048 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 935.609 δηλώσεις. Δηλαδή οι 240.439 προτίμησαν να απέχουν της διαδικασίας. Ακολούθησαν «ραβασάκια», email και τηλέφωνα από τους εφοριακούς και πείστηκαν τελικά να υποβάλουν δήλωση οι... 15.692. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα έγιναν 2.628 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 63,71 εκατ. ευρώ ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 17,8 εκατ. ευρω.

Το πρώτο δίμηνο ολοκληρώθηκαν 18 τακτικοί έλεγχοι και 85 προσωρινοί σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι 28,6 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόλις 5,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν 58 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι απέδωσαν στο Δημόσιο 1,5 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 3,1 εκατ. που βεβαιώθηκαν.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *