ροή ειδήσεων

Δέσμευση Ομπάμα για παλαιστινιακό κράτος

Η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στην Παλαιστίνη
Την «ισχυρή δέσμευση» των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης» εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τις συνομιλίες του...
με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη, ενώ υπογράμμισε ότι η ισραηλινή επικοιστική δραστηριότητα «δεν είναι παραγωγική ούτε πρέπουσα για τη ειρήνη».

«Για να το πω απλά, οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ένα δικό τους κράτος», είπε ο κ. Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε στη Ραμάλα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Το κύριο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς θα κατακτηθεί η κυριαρχία γι ατον παλαιστινιακό λαό και η ασφάλεια για τον ισραηλινό λαό», πρόσθεσε μετά τις δίωρες συνομιλίες του με τον κ. Αμπάς.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οικισμοί δεν είναι σημαντικοί. Σημαίνει ότι αν λύσουμε αυτά τα δύο προβλήματα, το ζήτημα του εποικοισμού θα επιλυθεί», υπογράμμισε.

«Ξεκαθάρισα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλα μέλη της ισραηλινής ηγεσίας ότι δεν θεωρούμε τη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα παραγωγική, ούτε πρέπουσα, ούτε ότι είναι κάτι που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αφιερώσει πολύ χρόνο στις προσπάθειες να αμβλυνθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς είπε ότι οι δύο άνδρες είχαν «καλές και χρήσιμες συνομιλίες».

Ευχαρίστησε την κυβέρνηση Ομπάμα για την υποστήριξή της στην Παλαιστινιακή Αρχή και πρόσθεσε ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βίας, της κατοχής, των συλλήψεων και της άρνησης των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Νωρίτερα, δύο παλαιστινιακές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο Σντερότ, πόλη στο νότιο Ισραήλ που είχε επισκεφθεί ο κ. Ομπάμα ως προεδρικός υποψήφιος το 2008. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπήρξαν θύματα. Καμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη.

Ο κ. Αμπάς καταδίκασε το περιστατικό. «Καταδικάζουμε τη βία εναντίον πολιτών, απ' όπου κι αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με ρουκέτες», δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο πολιτικός σύμβουλος της παλαιστινιακής προεδρίας Νιμρ Χαμάντ, επικαλούμενος τον Αμπάς.

Χθες, ο κ. Ομπάμα είχε εκτενείς συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις οποίες αμφότεροι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη λύση των δύο κρατών, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε τα σημασία της συμμαχίας με το Ισραήλ.

Μετά την επίσκεψή του στη Δυτική Όχθη, ο αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον φοιτητών στην Ιερουσαλήμ, ενώ αύριο θα αναχωρήσει για την Ιορδανία.
πηγή: Ναυτεμπορική


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *