ροή ειδήσεων

Κρίσεις Πανικού και πως να τις αντιμετωπίσετε .

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε στο σούπερ μάρκετ; Έχετε ποτέ αισθανθεί ότι περπατάτε στο δρόμο και ξαφνικά παραλύετε μη μπορώντας να περάσετε το πεζοδρόμιο; Σας έχουν καλέσει σε ένα πάρτι και η σκέψη και μόνο σας τρομάζει; Οι κρίσεις πανικού είναι πολύ τρομακτικές. Εμφανίζονται ξαφνικά, από το πουθενά και ...

μας κάνουν να αισθανόμαστε ανίσχυροι και εκτός ελέγχου. Πολλοί νομίζουμε ότι βιώσαμε ένα περιστατικό καρδιακού εμφράγματος.

Οι κρίσεις πανικού είναι η υπερβολική αντίδραση του σώματός μας σε μια πιθανόν επικίνδυνη κατάσταση. Για να την αντιμετωπίσουμε, η αδρεναλίνη που παράγεται προκαλεί πολλά οργανικά και συναισθηματικά συμπτώματα όπως; δύσπνοια, η καρδιά χτυπάει πολύ γρήγορα, έντονοι πόνοι στο στήθος, ζαλάδα ή λιποθυμία, εφίδρωση, μούδιασμα στα άκρα, ζεστά ή κρύα φουντώματα, ναυτία, αισθήματα απόλυτου τρόμου – η συντέλεια του κόσμου, ότι πρόκειται να πεθάνουμε ή ότι τρελενόμαστε, καθώς επίσης αισθήματα μη πραγματικότητας – αισθανόμαστε αποσυνδεδεμένοι από το σώμα μας και το περιβάλλον.

Τα αίτια των κρίσεων πανικού

Κάποια από τα αίτια των κρίσεων πανικού είναι ριζομένα στην παιδική μας ηλικία, στον τρόπο που μεγαλώσαμε ή μάθαμε να βλέπουμε τον εαυτό μας, ο απότομος αποχωρισμός από ένα γονιό (μπορεί να εκδηλωθεί αρχικά σε σχολική φοβία), η παιδική κακοποίηση. Επίσης, κάποια χακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, για παράδειγμα, ο αγχώδης ή ο επικριτικός προς τον εαυτό του άνθρωπος παθαίνει συχνότερα κρίσεις πανικού. Κάποια φυσικά αίτια όπως η υψηλή πίεση, η κακή διατροφή ή η νηστεία, κάποια φαρμακευτική αγωγή, κάποιες ναρκωτικές ουσίες, καθώς επίσης ένα μετατραυματικό σοκ μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις πανικού.

Οι άνθρωποι που βιώνουν κρίσεις πανικού αναπτύσσουν το φόβο του να ξανασυμβεί. Αρχίζουν να συνδέουν πράγματα και καταστάσεις με τις κρίσεις, με αποτέλεσμα να τα αποφεύγουν περιορίζοντας έτσι τις καθημερινές τους δραστηριότητες και αναπτύσσοντας κοινωνικές φοβίες (αγοραφοβία). Καθώς αισθάνονται ολοένα και περισσότερο εκτός ελέγχου, η αυτοπεποίθησή τους μειώνεται με αποτέλεσμα να παθαίνουν κατάθλιψη.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις πανικού

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει αυτό το πρόβλημα και οι περισσότεροι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές αγωγές καθώς επίσης και πολλές μέθοδοι ψυχολογικής υποστήριξης.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι μπορείτε να:

• Έχετε τον έλεγχο (αρχίστε να αναγνωρίζετε τα σημάδια: Πότε; Πού; Τι σκεφτόσασταν;, αποδεχτείτε τις κρίσεις σας).

• Μάθετε να φαντάζεστε μια κατάσταση ηρεμίας και ευημερίας, εξασκηθείτε στο να επικεντρώνεστε σε καταστάσεις που σας φοβίζουν και να τις αντιμετωπίσετε λέγοντας στον εαυτό σας, Έίμαι καλά΄, Άυτό είναι εύκολο’.

• Είστε διεκδικητικοί (μάθετε να θέτετε τα όρια σας).

• Χρησιμοποιήσετε μέθοδους χαλάρωσης (γιόγκα, διαλογισμός).

• Μάθετε να αναπνέετε σωστά (εξασκηθείτε στο να αναπνέετε αργά και ήρεμα από το διάφραγμα).

• Μάθετε να τρώτε σωστά και υγιεινά (αποφεύγετε την καφείνη, τα οινοπνευματώδη ποτά, το κάπνισμα, τη ζάχαρη).

πηγή







Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *