επικαιρότητα

ΟΗΕ: Η πρώτη διεθνής συνθήκη για τα όπλα - ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ 26 ΧΩΡΕΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενέκρινε την πρώτη συνθήκη για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, η οποία επιδιώκει να ρυθμίσει νομοθετικά το ύψους περίπου 69,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορίου συμβατικών όπλων παγκοσμίως....

Η συνθήκη πάντως είναι μη δεσμευτική για τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Υπέρ της συνθήκης ψήφισαν συνολικά 154 κράτη μέλη, ενώ κατά ψήφισαν 3 (Συρία, Βόρεια Κορέα και Ιράν) και 23 απείχαν, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ινδία, το Σουδάν και η Ινδονησία. Οι τρεις τελευταίες επικαλέστηκαν ανεπάρκειες στο κείμενο.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της συνθήκης για το παγκόσμιο εμπόριο όπλων από φέτος τον Ιούνιο. Κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να υπογράψει ή όχι την συνθήκη και να την επικυρώσει. Αυτή θα τεθεί σε ισχύ μετά την 50ή επικύρωσή της, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί δύο χρόνια, σύμφωνα με διπλωμάτες. Η Ρωσία, ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της αγοράς, ανακοίνωσε ότι "Mπορεί να μην την υπογράψει".

Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, ένα κείμενο 15 σελίδων, το οποίο καταρτιζόταν για 7 χρόνια, καθορίζει τις παγκόσμιες κατευθυντήριες αρχές που θα διέπουν την πώληση των όπλων και είναι το πρώτο σημαντικό κείμενο για τον αφοπλισμό, μετά την υιοθέτηση της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών το 1996.
defencenet.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

S M S

θα τους διώξει όλους τους παλιούς στο δήμο...
ή θα μάθει πρώτα από αυτούς και μετά...

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης