ροή ειδήσεων

Ρόδος: Αποσύρουν τις προσφυγές οι ιδιώτες για τα Αφάντου

Tης Μαριάννας Τζάννε
Αποσύρουν την προσφυγή τους για την έκταση της Αφάντου στην Ρόδο, είκοσι ιδιώτες οι οποίοι, είχαν στραφεί κατά της διυπουργικής απόφασης για την μεταβίβαση του ακινήτου από την ΕΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ...

Πρόκειται για ιδιοκτήτες 50 στρεμμάτων, οι οποίοι διεκδικούν την άρση των απαλλοτριώσεων που ξεκίνησαν επί Χούντας χωρίς όμως να εκτελεστούν έργα έπειτα από 40 χρόνια!

Μερικοί εξ αυτών έχουν αποφάσεις του ΣτΕ που τους δικαιώνουν, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των εκτάσεων στους αρχικούς ιδιοκτήτες, όπως είναι η περίπτωση του δικηγόρου κ. Σταύρου Σταυρή. Ανάλογη περίπτωση αποτελεί ο κ. Παναγιώτης Αρβανιτόπουλος, πατέρας του νυν υπουργού Παιδείας, ο οποίος όχι μόνο κέρδισε στο Ανώτατο δικαστήριο την επιστροφή του ακινήτου του (περί τα 5,5 στρέμματα) αλλά εμφανίζεται να έχει καταβάλλει και το τίμημα που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Από την απαλλοτρίωση που είχε εκτελεστεί σε 11 στρέμματα που κατείχε στην περιοχή μαζί με την οικογένεια του κ. Βασίλη Χατζηχριστοδούλου, το δημόσιο είχε καταβάλλει για την απαλλοτρίωση 550.000 δρχ.

Για την επιστροφή της έκτασης, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών καθόρισε την τιμή στο εξωφρενικό ποσό των 29.000 ευρώ για κάθε στρέμμα που επιστρέφεται. Υπολογίζεται ότι οι δύο ιδιοκτήτες κατέβαλλαν σε δόσεις περί τα 200.000 ευρώ! Πρόκειται για δαπάνες που ο κ. Σταυρής χαρακτηρίζει μνημονιακά τιμολόγια, σημειώνοντας ότι είναι τόσο υψηλές γιατί επιδιώκουν να αποθαρρύνουν τους ιδιώτες να πάρουν πίσω τη γη τους.

Ωστόσο οι περιπέτειες του ΤΑΙΠΕΔ με την Αφάντου δεν σταματούν εδώ αφού σε εκκρεμότητα βρίσκονται δύο ακόμη προσφυγές για περίπου 12 στρέμματα και όλα δείχνουν ότι η έκταση θα βγει σε διαγωνισμό «κουρεμένη».

Εκείνοι πάντως που πήραν πίσω την προσφυγή υποστηρίζουν ότι «παραιτήθηκαν του δικογράφου όχι όμως των δικαιωμάτων τους», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο όταν και εφόσον βρεθεί ο υποψήφιος επενδυτής να διαπραγματευτούν μαζί του για την πώληση των επίμαχων εκτάσεων. Όπως άλλωστε υποστηρίζουν η πλειοψηφία των ιδιωτών έχει ήδη αποφάσεις εναντίον της ΕΤΑ που δεσμεύουν το υπουργείο Οικονομικών.

Στους διεκδικητές του έργου είναι η London & Regional Properties, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ευρώπη, η NHC, η οποία κέρδισε το ακίνητο της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, η Minoan Group Plc που είναι εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά AIM του Λονδίνου και έχει συνδεθεί με την υλοποίηση του τουριστικού συγκροτήματος στο Κάβο Σίδερο, η Atlantica (όμιλος TUI), η Lamda Development του ομίλου Λάτση και η TEMES της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Με βάση το σχεδιασμό οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο πρόκειται να κατατεθούν μέχρι τις 22 Απριλίου.

Η έκταση της Αφάντου ανέρχεται σε 1.850 στρέμματα από τα οποία περίπου 500 είναι το γήπεδο γκόλφ (το πρώτο κρατικό γκόλφ) και κάποιες ημιτελείς αθλητικές και ψυχαγωγικές κατασκευές που έχουν εγκαταλειφθεί. Το γκολφ σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από το καλοκαίρι του 1973.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *