ροή ειδήσεων

Ζημίες που ζαλίζουν στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας

H πτώση του κύκλου εργασιών, η διεύρυνση των ζημιογόνων αποτελεσμάτων και οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που μείωσαν τον καθαρό δανεισμό ήταν τα βασικότερα χαρακτηριστικά των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών για το 2012...
Το πολύ μεγάλο ύψος των ζημιών δεν οφείλεται μόνο στην κάμψη των πωλήσεων, αλλά επίσης: α) στις μεγάλες απομειώσεις ακινήτων και συμμετοχών, β) στην άνοδο του ενεργειακού κόστους, γ) σε ζημίες αποθεμάτων, όπως για παράδειγμα στα διυλιστήρια και στις ιχθυοκαλλιέργειες και δ) στις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Μέσα στο 2012, λοιπόν, διαψεύσθηκε για μία χρονιά ακόμη η προσδοκία ότι οι εταιρείες θα μπορέσουν να αντέξουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση μόνο μέσα από τη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εμφάνισε ζημίες το σύνολο των εισηγμένων των κλάδων της ακτοπλοΐας, της κλωστοϋφαντουργίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των τσιμεντοβιομηχανιών, της ξυλείας, της εμπορίας χάλυβα, του προφίλ αλουμινίου, της ένδυσης-υπόδησης, της ιδιωτικής υγείας, της εμπορίας πετρελαιοειδών, των εταιρειών ακινήτων (με εξαίρεση της Alpha Αστικά Ακίνητα, που δεν αποτιμά τα ακίνητά της στις εύλογες αξίες), και φυσικά των τραπεζών.

Σημαντική υποχώρηση κερδών εμφανίστηκε στα κέρδη των διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια), κυρίως λόγω της αρνητικής αποτίμησης των αποθεμάτων, ενώ στις κατασκευές είδαμε μία ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά, (νεκρή τουλάχιστον για την εγχώρια αγορά). Αντίθετα, στις τηλεπικοινωνίες είδαμε τις εισηγμένες (ΟΤΕ, Forthnet, Hellas On Line) να τα καταφέρνουν καλά στις ταμειακές ροές.

Ακόμη και οι δύο κλάδοι που πέρυσι είχαν εμφανίσει την καλύτερη εικόνα αποτελεσμάτων (εξαγωγικές εταιρείες και κρατικόχαρτα) φέτος παρουσίασαν μικτή εικόνα: άλλες εταιρείες ανέβασαν περαιτέρω την κερδοφορία τους (π.χ. Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Folli Follie, Καρέλιας, Σαράντης, ΟΛΘ) και άλλες τη μείωσαν (Coca Cola Hellenic, Ικτίνος, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, Motor Oil, METKA, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ΟΠΑΠ). Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες οι οποίες υποχρεώθηκαν σε ζημίες (π.χ. Τιτάν, Βιοχάλκο, Kleemann).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά το γεγονός πως η πλειονότητα των εταιρειών υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, οι περισσότερες εκ των ζημιογόνων κατάφεραν να σημειώσουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και έτσι να περιορίσουν τον καθαρό τους δανεισμό.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι διοικήσεις των περισσότερων εταιρειών έδωσαν πολύ λιγότερη σημασία στο να πουλήσουν και να γράψουν κέρδη, σε αντίθεση με την έμφαση που επέδειξαν στο μέτωπο της αποφυγής επισφαλειών, της μείωσης της περιόδου είσπραξης των απαιτήσεών τους, στη μείωση των ημερών αποθεματοποίησης και στην αλλαγή της πολιτικής προμηθειών.

Άλλωστε, με δεδομένη τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να είναι σε θέση να καταβάλουν στις τράπεζες το σύνολο των τόκων και μέρος του κεφαλαίου, προκειμένου να διαπραγματεύονται με σχετικές αξιώσεις την επιμήκυνση του εναπομείναντος δανείου.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε παραδείγματα εταιρειών με ζημιογόνο αποτέλεσμα, αλλά θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές: Yalco (ζημίες -6,33 εκατ., ελεύθερες ταμειακές ροές +1,48 εκατ. ευρώ), Αλουμύλ (ζημίες 11,4 εκατ., ελεύθερες ταμειακές ροές +4,45 εκατ. ευρώ), Βογιατζόγλου (ζημίες 1,4 εκατ., ελεύθερες ταμειακές ροές +1,8 εκατ. ευρώ), Δημητρίου (ζημίες 3,67 εκατ., ελεύθερες ταμειακές ροές +6,5 εκατ. ευρώ), ΕΛΤΡΑΚ (ζημίες 2,13 εκατ., ελεύθερες ταμειακές ροές +19,5 εκατ. ευρώ), Νηρέας (ζημίες 13,3 εκατ., ελεύθερες ταμειακές ροές +8,9 εκατ. ευρώ), Σφακιανάκης (ζημίες 46,3 εκατ., ελεύθερες ταμειακές ροές +9,2 εκατ. ευρώ).

Εταιρείες που ξεχώρισαν

OTE: Καλή κερδοφορία, συγκράτηση κόστους και λύση της αβεβαιότητας για τον δανεισμό.

Flexopack: Πολύ καλά αποτελέσματα, ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως το 2011 υπήρξαν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Mevaco: Νέο ιστορικό υψηλό στις πωλήσεις, αύξηση της κερδοφορίας.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Νέα αύξηση κερδών, από μια εταιρεία που δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται την πενταετή πλέον περίοδο ύφεσης της εγχώριας οικονομίας.

Space Hellas και Profile: Αύξηση των κερδών και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, η δεύτερη μάλιστα εμφάνισε και διαθέσιμα ανώτερα των ταμειακών της υποχρεώσεων.

Κανάκης: Μικρή υποχώρηση πωλήσεων, περιορισμένη άνοδος στα κέρδη και πολύ θετικές ταμειακές ροές, με αποτέλεσμα την ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου.

Πλαίσιο: Έχει πλησιάσει τα επίπεδα κερδοφορίας που είχε πριν από την οικονομική κρίση και επιπλέον «περισσεύουν» πολλά εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της εταιρείας. Καλή πορεία και μέσα στους πρώτους μήνες του 2013.

ΕΛΒΑΛ: Κερδοφορία 21,6 εκατ. ευρώ και επίτευξη ανάλογων ταμειακών ροών που μείωσαν τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό.

ΚΡΙ ΚΡΙ: Εκτίναξη κερδών και θετικές ταμειακές ροές, που είχαν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη υψηλού θετικού ταμείου (μετρητά μεγαλύτερα από τις τραπεζικές υποχρεώσεις).

Παπουτσάνης: Πάει να εξελιχθεί σε turn around story, και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Inform Λύκος: Κερδοφόρο αποτέλεσμα, καθώς η δραστηριότητα στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη συνεχίζει να αποδίδει.

Γαλαξίδι: Εταιρεία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, μικρότερου μεγέθους από τις τρεις μεγάλες του χώρου. Το 2012 κατέγραψε άνοδο τζίρου, κερδοφόρο αποτέλεσμα και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, οι οποίες περιόρισαν το ύψος του δανεισμού.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Η εταιρεία όχι μόνο εμφάνισε υψηλότατα κέρδη, αλλά παράλληλα αποφάσισε και τη διανομή μερίσματος-έκπληξη.

Σαράντης: Ισορροπημένη ανάπτυξη τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά, μέσα από αυξημένη κερδοφορία και πολύ θετικές ταμειακές ροές.

Αν και με χαμηλότερη κερδοφορία σε σύγκριση με το 2011, πολύ καλές επιδόσεις επίσης εμφάνισαν και άλλες εισηγμένες όπως ο ΟΠΑΠ (από του χρόνου η κερδοφορία αναμένεται να μειωθεί), η ΕΧΑΕ, η Μέτκα, η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, η Autohellas, ο Ικτίνος, ο Καράτζης, τα Σωληνουργεία Κορίνθου και η MLS.

Θετικό καθαρό ταμείο

Θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού, εμφάνισαν εταιρείες όπως η Eurobank Propreties, η Alpha Αστικά Ακίνητα, η ΖΑΜΠΑ, η AS Company, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Quest Holdings, η Παρνασσός, η Epsilon Net, η Entersoft, το Πλαίσιο, ο ΟΛΘ, η Κρι Κρι, ο Κανάκης, η Q&R, η Aegean Airlines, η Ideal, ο Καρέλιας, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και η Profile.
πηγή: euro2day.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *