επικαιρότητα

Οικιακά φωτοβολταϊκά: εξαιρούνται από εισφορά-αναστολή αδειοδότησης

Την εξαίρεση των φωτοβολταϊκών σε στέγες από την έκτακτη εισφορά, αλλά και από την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης φέρεται να επιλέγει το ΥΠΕΚΑ σε αντίθεση με τις πληροφορίες που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες...
Όπως μεταδίδει το energypress, κύκλοι του ΥΠΕΚΑ αποδίδουν τις διαρροές περί έκτακτης εισφοράς και στα οικιακά φωτοβολταϊκά σε εκπροσώπους συνδέσμων του κλάδου των φωτοβολταϊκών, που διαφωνούσαν με την εξαίρεση των οικιακών φ/β από το μέτρο με το σκεπτικό ότι δεν επιβαρυνθούν μόνο οι επενδυτές από το βάρος κάλυψης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.

Πράγματι, ο ΣΠΕΦ σε πρόσφατη τοποθέτησή του αναφέρει πως “προκαλεί απορία το γεγονός της συνεχιζόμενης απαλλαγής των οικιακών Φ/Β συστημάτων από την εισφορά, παρότι για το 2013 και μαζί με όσα νέα θα ενταχθούν στο υπόλοιπο του έτους, θα αντλήσουν περί τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή περίπου το 25 % των οικονομικών πόρων που θα διοχετευθούν στα Φ/Β”.

“Αυτό σε συνδυασμό και με την πλήρη απαλλαγή τους από φόρους εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές και λοιπά εταιρικά χαράτσια, σε μία εποχή κατά τα λοιπά βαρύτατης υπερφορολόγησης έως και πτώχευσης των επιχειρήσεων, προκαλεί εύλογα αντανακλαστικά” επισημαίνει ο σύνδεσμος που εκπροσωποί τους επενδυτές-παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Ο συνολικός ετήσιος τζίρος από οικιακά φωτοβολταϊκά ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ και δεν υπόκειται σε φορολογία με αποτέλεσμα ο κλάδος να γνωρίσει σημαντική άνοδο το 2012 με συνολική ισχύ που πλησιάζει τα 300 Μεγαβάτ.

—Ιδιοκατανάλωση

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΥΠΕΚΑ -σύμφωνα και με σχετικά δηλώσεις του υφυπουργού Μ. Παπαγεωργίου σε σχετική ημερίδα στο πλαίσιο της έκθεσης Ecotec- προσανατολίζεται στην εισαγωγή της ιδιοκατανάλωσης για τους παραγωγούς ΑΠΕ (ηλιακής και αιολικής) ενέργειας.

Έτσι, ο παραγωγός θα είναι ταυτόχρονα και καταναλωτής και θα αποζημιώνεται για τη διαφορά ανάμεσα στην ενέργεια που παράγει και εκείνη που καταναλώνει, την ποσότητα δηλαδή που θα εγχέει στο δίκτυο.

Parapona-Rodou

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Καλησπέρα εδώ κ δύο μέρες αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα απευθύνθηκα παντού Αλλά κανένας δεν μπορεί να με βοηθήσει...θα παρακαλούσα πολύ να με ενημερώσετε κ να με ακούσετε κ να βρούμε μια λύση σχετικά με το κλείσιμο του δρόμου κ πιο συγκεκριμένα το γεφύρι Μακκαρη... έχουμε την επιχειρήσει (πρατήριο υγρών καυσίμων) κατανοώ την επικινδυνότητα κ βέβαια αποδέχομαι όλα Αλλά το μόνο που δεν μπορώ να δεχτώ είναι το γεγονός ότι μου κλείσατε απ τον κόμβο Λίνδου προς Ροδο κ πιο συγκεκριμένα στην διασταύρωση κατασκήνωση Μασσαρι Γιατί εκεί η επιχείρηση απ το γεφύρι είναι ένα χιλιόμετρο δρόμος θα σας παρακαλέσω να κλείσετε το δρόμο πιο πάνω κ συγκεκριμένα έξω απ την επιχειρήσει μου ...Υπάρχουν δύο χωριά που τους εφοδιαζω με καύσιμα κ πέρα απ αυτό έχουμε σύμβασης με το ΚΤΕΛ κ δεν μπορούν να έρθουν όπως επίσης κ με τουριστικά γραφεία για την καλοκαιρινή σεζόν... σας παρακαλώ πολύ ακούσετε την διαμαρτυρία μου κ βοηθήστε να βρεθεί μια λύση προσωρινή

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά