ροή ειδήσεων

Ryanair: Σοβαροί επενδυτές ή χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς;

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Πολύ περισσότερο δε το τρις και το τετράκις. Ο λόγος για την low cost αεροπορική εταιρεία Ryanair, η οποία δείχνει να αντιμετωπίζει τη χώρα μας... –και όχι μόνο- με μια εντυπωσιακή ελαφρότητα: εγκαινιάζει πανηγυρικά νέες αεροπορικές συνδέσεις ανά την Ελλάδα, για να τις διακόψει στη συνέχεια, μετά από εκβιασμούς και σκληρές τακτικές, για τις οποίες άλλωστε έχουν πικρή εμπειρία πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης (Μασσαλία, Βαλένθια, Ζιρόνα, Αλικάντε). Έτσι από τη μια αφήνει στα κρύα του λουτρού μια πόλη και μια ολόκληρη τοπική κοινωνία και από την άλλη πλήττει σοβαρά τους σοβαρούς παίκτες έχουν της αγοράς, στριμώχνοντάς τους στα σχοινιά, και αναγκάζοντάς τους να «ψαλιδίσουν» οι ίδιοι την επενδυτική τους ατζέντα για μια περιοχή.

Πρόσφατα η εταιρεία επέλεξε τα Χανιά ως την πρώτη βάση της στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι θα μεταφέρει πάνω από 500.000 επιβάτες ετησίως. Όμως η ίδια εταιρεία, που εγκαινίασε τις πτήσεις της από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης στις 12 Απριλίου 2011, διέκοψε τα δρομολόγια της ένα χρόνο μετά. Αντίστοιχα, ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει όλες τις πτήσεις από τη Νέα Αγχίαλο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παρόμοιες κινήσεις διακοπής πτήσεων της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας έγιναν πέρσι στη Ρόδο και στην Κω.

Τα παράπονα για την εταιρεία κάθε άλλο παρά ελληνικά είναι, αφού η αεροπορική επιχείρηση έχει δημιουργήσει μια μακρά παράδοση στα εγκαίνια, αλλά και στις ακυρώσεις συνεργασιών ανά τον κόσμο: Λάρνακα, Πάφος, Βουδαπέστη, Μασσαλία είναι μερικές από τις περιπτώσεις, που, ενώ η Ryanair εμφανίστηκε ως πολύφερνος επενδυτής, τελικά η παρουσία της αποδείχτηκε τουλάχιστον βραχύβια, αν όχι πραγματική φούσκα.

Η Ryanair κατά τη διάρκεια της Συν.Τύπου ανέφερε σε πολλά παραδείγματα τη χώρα της Ισπανίας. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετώπισε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πτήσεις στην Ισπανία, με αποτέλεσμα η Ισπανική Κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα παρέμβαση της Επιτροπής και της Ιρλανδικής Κυβέρνησης.

Τακτική
Σειρά ξένων δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για μια εταιρεία, η οποία δεν επενδύει στις αγορές στις οποίες επιχειρεί, ούτε επιδιώκει μια σταθερή, διαρκή και αξιόπιστη παρουσία της σε αυτές, αλλά δρα ευκαιριακά. Περιγράφοντας την τακτική της επιχείρησης, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σημειώνουν ότι συχνά ξεκινά δραστηριότητα σε μια χώρα, από την οποία αποχωρεί εκβιαστικά, καθώς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη των δραστηριοτήτων της, υποβάλλει αιτήματα ιδιαίτερα δυσβάσταχτα για τις τοπικές οικονομίες, με αποτέλεσμα την άμεση παύση της δραστηριότητάς της σε περίπτωση που τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν.

Στη Μασσαλία, για παράδειγμα, η εταιρεία διέκοψε τις δραστηριότητες της μετά από διαμάχη για φορολογικά θέματα. Αντίστοιχα, στη Βουδαπέστη πέρυσι έκοψε τις πτήσεις της απότομα, απαιτώντας εκβιαστικά καλύτερους όρους, γεγονός που οδήγησε το αεροδρόμιο της ουγγρικής πρωτεύουσας σε συνθήκες κρίσης (δεδομένης και της έλλειψης ισχυρού εγχώριου αερομεταφορέα, μετά από την πτώχευση της MALEV.

Στην εν ελλάδι συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα μεγαλοστελέχη της, είπαν με περισσή άνεση ότι θα αυξήσουν κατά 80% την κίνηση στις πόλεις που θα αποτελέσουν προορισμό τους. Αυτό ωστόσο που δεν εξήγησαν είναι ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσου νέα κίνηση, αλλά να ..."κανιβαλίσουν" την ήδη υπάρχουσα, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια από τους σοβαρούς παίκτες που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους προορισμούς, και αποθαρρύνοντας τις σοβαρές επενδύσεις στον κλάδο. Κάτι σαν ... "αερο-αλεξιπτωτιστές" δηλαδή!

Για να μην αναφερθούμε και σε θέματα ασφαλείας, καθώς τα ίδια στελέχη ανέφεραν σε πολλά παραδείγματα τη χώρα της Ισπανίας. Παρέλειψαν όμως να αναφερθούν στα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετώπισε η Ryanair τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πτήσεις στην Ισπανία, με αποτέλεσμα η Ισπανική Κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα παρέμβαση της Επιτροπής και της Ιρλανδικής Κυβέρνησης!

Γι' αυτό ας μην αντιδρούμε σαν τους ιθαγενείς με τα καθρεφτάκια των ξένων. Ας ξεφύγουμε από την αποικιοκρατική αντίληψη που μας επιδιώκεται να μας επιβληθεί. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να στηρίζουμε ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρειες καθως αυτές ειναι εδω για να μείνουν και η "μοίρα" μας είναι δεμένη.
Μετά τιμής
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/4/13 07:34

    Fuck Ryanair. Fuck O'Leary.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/4/13 12:12

    AKOY ΦΙΛΕ...ΕΓΩ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ...ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ 5 ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ -ΕΩΣ ΚΑΙ 10 ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ - ΝΑ ΣΤΟ ΠΩ ΑΠΛΑ, ΤΟΤΕ Η ΤΣΕΠΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *