επικαιρότητα

Χρωστά στην εφορία 1 στους 3 Ελληνες και 2 στις 3 επιχειρήσεις

Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογουμένους και δύο στις τρεις εταιρείες χρωστούν σήμερα στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών να έχει εκτοξευθεί στα 58,3 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Από το συνολικό αυτό ποσό, τα 21,27 δισ. ευρώ είναι χρέη που οφείλουν.....

2.054.514 φυσικά πρόσωπα, ενώ τα υπόλοιπα 37,02 δισ. ευρώ τα χρωστούν 147.180 επιχειρήσεις.

Επίσης όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 41% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή περίπου 24 δισ. ευρώ προέρχεται από πρόστιμα για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, στοιχείο που αποδεικνύει ότι επιβάλλονται πρόστιμα τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξοντωτικά και παραμένουν ανείσπρακτα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο τέλος Απριλίου:

Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτοξεύτηκε στα 58,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 76,6% σε σύγκριση με το τέλος του 2009, που τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 33 δισ. ευρώ.
2.054.514 φυσικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 21,26 δισ. ευρώ ή μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 10.351 ευρώ. Από τα 21,26 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί 887,63 εκατ. ευρώ. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η μείωση του αριθμού των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο. Από 2.551.103 που ήταν ο αριθμός των οφειλετών-φυσικών προσώπων στο τέλος Φεβρουαρίου, μέσα στο δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου ο αριθμός τους περιορίστηκε σε 2.054.514, δηλαδή οι οφειλέτες ήταν λιγότεροι κατά 496.589 άτομα.
147.180 νομικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 37,019 δισ. ευρώ ή μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 251.527 ευρώ. Τα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξάνονται σημαντικά μήνα με τον μήνα στοιχείο, καθώς από 35,38 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά στο τέλος του 2012, διαμορφώθηκαν στα 37,02 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου μήνα.
Την ίδια ώρα, τέσσερις στις πέντε εφορίες κινούνται κάτω από τους στόχους που τους έχουν τεθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις των ΔΟΥ για το πρώτο τετράμηνο του έτους αποκαλύπτουν ότι οι 113 από τις 140 εφορίες της χώρας, δηλαδή το 80,1% δεν έπιασαν τον στόχο που τους είχε τεθεί. Για ακόμη μια φορά την... παρτίδα έσωσαν οι μεγάλες εφορίες, και πιο συγκεκριμένα η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και οι ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίες υπερκάλυψαν τους στόχους στηρίζοντας τα συνολικά έσοδα των ΔΟΥ που κατέγραψαν απόκλιση 0,5% σε σχέση με τον στόχο.

Οι «χειρότερες» και οι «καλύτερες» εφορίες

Μεγάλο πρόβλημα με τις εισπράξεις ΦΠΑ που μειώθηκαν 4,5% σε σχέση με τον στόχο

Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο τα φορολογικά έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν σε 8,13 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 8,17 δισ. Στο «μέτωπο» των εισπράξεων του ΦΠΑ η εικόνα παραμένει προβληματική, καθώς ακόμα και οι μεγάλες εφορίες που υπερκάλυψαν τον στόχο είσπραξης των εσόδων κινήθηκαν πολύ κάτω από το πήχυ των προσδοκιών εσόδων από ΦΠΑ.

Συνολικά οι εισπράξεις των ΔΟΥ από ΦΠΑ βρέθηκαν στο «κόκκινο», καθώς εμφάνισαν μείωση 4,5% σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί.

Τις χειρότερες επιδόσεις παρουσίασαν οι εφορίες Σκιάθου με μείωση εισπράξεων 48,4% έναντι του στόχου, Μυκόνου μείωση 43,4%, Μήλου με μείωση 36,9%, Κυθήρων 35,4%. Στην Αττική οι μεγαλύτερες μειώσεις εσόδων εντοπίζονται στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας 25,7% και ακολουθούν η ΔΟΥ Κορωπίου 23,2%, ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής με μείωση 21,2%. Στον αντίποδα τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον στόχο που τους είχε τεθεί στο πρώτο τετράμηνο εμφάνισαν οι ΔΟΥ Α΄ Κατερίνης με αύξηση 86,2% και ΔΟΥ Χανίων 60,5%.
πηγή: Ημερησία


Parapona-Rodou

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: 3 τουρίστες στο στρατ. νοσοκομειο Ρόδου
άλλοι σε κοβιντ πανσιον στην Κρεμαστή
σσσσσ

M M S

M M S
Θυμάστε στο ενυδρείο, πίσω από τη νομαρχία ,το υπέροχο αυτό φυτό ;Τώρα γρασίδι. Ευτυχώς που και που φυτρωνει μόνο του. Η φωτογραφία είναι από ένα σημείο στο Γενναδι

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά