ροή ειδήσεων

«Ανάσταση» με 2.000.000 ανέργους

Δεν συμμερίζεται ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς την κυβερνητική αισιοδοξία ότι η ανεργία στη χώρα «φρενάρει», χαρακτηρίζοντας μάλσιστα τις σχετικές δηλώσεις Σαμαρά και Βρούτση ως «αέρα κοπανιστό».... Μιλώντας στο tvxs.gr,προβλέπει μεγαλύτερη επιδείνωση των δεικτών της ανεργίας αφού, όπως επισημαίνει, «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο», ενώ διευκρινίζει πως στην πραγματικότητα οι άνεργοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τα δύο εκατ. άτομα.
Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στην ευρωζώνη με ποσοστό 27,2%, ο κ. Ρωμανιάς εκτιμά στο tvxs.gr πως«η κατάσταση χειροτερεύει και θα συνεχίσει να χειροτερεύει αν δεν αλλάξει το μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής».

Όπως επισημαίνει, «έχει γίνει αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων των τελευταίων 30 ετών και έχει καταγραφεί ότι η ανεργία δεν μειώνεται ούτε η απασχόληση αυξάνεται γενικά και αόριστα με την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη πρέπει να αναφερεται σε συγκεκριμένους κλάδους σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Είναι αυτό που στην Ευρώπη αποκαλείται ανάπτυξη employment friendly. Η ανάπτυξη δηλαδή που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας ή διατηρεί υφιστάμενες θέσεις εργασίας». Σύμφωνα με τον εργατολόγο, στην Ελλάδα αυτή η μελέτη έχει δείξει ότι είναι τρεις κυρίως οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που δημιουργούν θέσεις εργασίας: οι κατασκευές με κύριο στοιχείο τις ιδιωτικές κατοικίες, ο τουρισμός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.«Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι από τη στιγμή ότι οι τρεις αυτοί τομείς βρίσκονται σε μεγάλη κρίση η ανεργία θα συνεχίσει να μεγαλώνει».

Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνει είναι ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. «Βασίζονται στον κανονισμό της Eurostat για την ανεργία και παίρνουν για δεδομένες καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρει, τονίζοντας πως σήμερα στην Ελλάδα οι άνεργοι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια άτομα παρόλο που καταγράφεται περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρεται και στις τελευταίες ρυθμίσεις, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, για την «ανάσχεση της ανεργίας»– τα 490 ευρώ μισθός και 19 ευρώ ημερομίσθιο – τονίζοντας πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.«Πρόκειται για μία εντελώς περιπτωσιακή και περιορισμένου χρονικού διαστήματος – 5 μηνών – αντιμετώπιση που δίνει κάποια ανάσα στους ανέργους και μάλιστα σε επιλεγμένους από τα δύο κόμματα, όχι σε όλους. Αλλά και αυτοί μετά από πέντε μήνες πάλι άνεργοι θα είναι», σημειώνει.

«Κοπανιστός αέρας»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο εργατολόγος σημειώνει πως ισδυναμούν με «κοπανιστό αέρα». Χαρακτηρίζει μάλιστα ως την «πιο αστεία από αυτές» εκείνη του υπουργού Εργασίας, «ο οποίος πριν από λίγο καιρό βγήκε στην τηλεόραση και με ύφος στρατάρχου δήλωσε ότι ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της ανεργίας. Και μάλιστα, λέει, έχει στρατηγείο το γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται για γελοία δήλωση: διότι η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με το να βγαίνει ο οιοσδήποτε που ευκαιριακά είναι υπουργός και να κάνει δήλωση στρατάρχου ότι ξεκινά πόλεμο χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο».

Αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις για την οικονομία αλλά και μια τάση ανάσχεσης της ανεργίας», για τον κ. Ρωμανιά «δεν έχουν αντίκρισμα».

Employment friendly ανάπτυξη

Και εξηγεί: «Δεν υπάρχει ανάπτυξη μόνο στα λόγια, αφού σχέδιο δεν υπάρχει. Τι θα πει ανάπτυξη; Αύξηση του ΑΕΠ. Από που θα προέλθει η αύξηση του ΑΕΠ; Στην οικονομική θεωρία υπάρχει αντίφαση. Πρέπει να καταλάβουμε τι ζητούμε... Όταν έχουμε ανάπτυξη τι θέλουμε; Να αυξήσουμε το ΑΕΠ ή τις θέσεις εργασίας; Αυτά τα δύο δεν πάνε πάντα μαζί. Διότι η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να σημαίνει αδιαφορία για το αν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δημιουργείται πλούτος αλλά δεν μας ενδιαφέρει αν αυτός ο πλούτος συμπαρακολουθείται και από την αύξηση της απασχόλησης. Στην άλλη περίπτωση, όπου ισχύει η employment friendly ανάπτυξη, εκεί το πρωτεύον στοιχείο είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Επικεντρονώμαστε σε εκείνη την ανάπτυξη που μπορεί να μας δώσει λιγότερο πλούτο, μπορεί να αναφέρεται σε άλλους τομείς, αλλά δημιουργεί περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε: ανάπτυξη για αύξηση του ΑΕΠ ή ανάπτυξη για αύξηση των θέσεων εργασίας;».

Αυτό που χρειάζεται, τονίζει ο κ. Ρωμανιάς είναι να ξεκαθαρίσουμε που θα ρίξουμε το βάρος με ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. «Και για αυτό δεν φτάνουν οι δηλώσεις, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης, συγκεκριμένα κονδύλια που θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένους τομείς, πρόβλεψη αυτά τα κονδύλια τι θέσεις εργασίας περιμένουμε να δημιουργήσουν και βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει και το λεγόμενοfollow up δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε αν πράγματι επιτυγχάνονται αυτή οι στόχοι. Δεν μπορούμε να λέμε γενικά και αόριστα σε τρία χρόνια η ανεργία θα είναι τόσο. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα... θα πρέπει να έχουμε ενδιάμεσους στόχους».

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και σε συνδυασμό με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ο εργατολόγος θεωρεί μαθηματικό βέβαιο ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Όπως καταλήγει χαρακτηριστικά, «αν τραβήξουμε τις μαθηματικές καμπύλες προς το μέλλον είναι βέβαιο ότι η σημερινή πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας».
tvxs

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/5/13 11:39

    βρειτε μου ενα πολιτικο που λεει την αληθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/5/13 12:20

    Ο ΠΑΚΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΝΤ
    Όταν η Ελλάδα ψυχορραγούσε ‘’κάποιοι’’ της έπιναν το αίμα κ. Σαμαρά.
    «Συγκάλυπταν την ανεργία με κατασπατάληση των τελευταίων … ελλειμμάτων.
    Κύριε Σαμαρά ΤΙΠΟΤΑ δεν σε σώνει .
    Τι κάνει η Δικαιοσύνη;
    865.000 προσλήψεις μέσα σε πέντε χρόνια. Άρα πόσοι ήταν οι πραγματικοί άνεργοι το 2009; Πόσοι έφυγαν από τις παράνομες ‘’γαλάζιες’’ επιλογές Παυλόπουλου;
    Πόσοι ΠΡΕΠΕΙ ακόμη να φύγουν; Πόσο ήταν το ποσοστό ανεργίας το 2004 και πόσα ΔΙΣ ΕΥΡΩ χαμένα μας στοίχισε ο Πάκης της αμαρτίας;
    Το κύμα των διορισμών:
    Προσλήψεις από 7 Μαρτίου 2004 έως 30 Ιουνίου 2009
    • Ορισμένου χρόνου-εποχικοί 330.515
    • Μόνιμοι και αορίστου χρόνου 167.230
    • Συμβασιούχοι έργου 161.383
    • Ωρομίσθιο προσωπικό 120.826
    • Αναπληρωτές καθηγητές 83.636
    • Θητεία 1.542

    Ένα δεύτερο Δημόσιο δημιούργησε η ΝΔ στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, στήνοντας βιομηχανία προσλήψεων που ξεπέρασαν τις 865.000. Οι περισσότερες μάλιστα από τις μισές - 57% - έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ καθώς αφορούσαν συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου. Αντιθέτως το μόνιμο προσωπικό, η πρόσληψη του οποίου γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, περιοριζόταν στο 19%.

    Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ

    Ενδεικτικό είναι πως μόνο μέσα σε ένα έτος, το 2008 πραγματοποίησε 112.716 νέες προσλήψεις, ενώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2009 πρόλαβε να εγκρίνει άλλες 65.061 θέσεις. Συγκριτικά μάλιστα με το αντίστοιχο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2008, παρατηρήθηκε αύξηση 35,2% στον αριθμό των προσλήψεων.
    Η πρακτική αυτή της τότε κυβέρνησης είχε συναντήσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατ' επανάληψη είχαν καταγγείλει τις προσλήψεις από το παράθυρο σε διάφορους φορείς του Δημοσίου.
    «Αντί να περιστείλουν τις δαπάνες, σε σχέση με τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, τις αυξάνουν. Ρουσφετολογούν ακατάπαυστα με χρήματα του ελληνικού λαού», προσέθετε. Στα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή εξάλλου καθιερώθηκε η διαβόητη προφορική συνέντευξη στις προσλήψεις, προκαλώντας σάλο με τις ερωτήσεις που γίνονταν και την πριμοδότηση προς τα γαλάζια παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *