επικαιρότητα

Κομισιόν: Ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2014 και μείωση της ανεργίας

Ανάκαμψη στο τέλος του 2013 και ανάπτυξη 0,6% το 2014 αναμένει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή στη δημοσιότητα...
Στην έκθεσή της για τη χώρα μας, η Κομισιόν επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι το 2013 ήταν το έκτο συνεχές έτος ύφεσης, η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου, χάρη στην τόνωση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της ρευστότητας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά την ύφεση η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα, καθώς και στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, συμβάλλουν επίσης η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επιστροφή των καταθέσεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ύφεση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας το 2013 στα επίπεδα του 4,2%.

Στο 27% η ανεργία το 2013

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ανεργία αυξήθηκε απότομα το 2012, φθάνοντας στο 24,3%. Προβλέπει ότι το 2013 θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση στο 27% και πως το 2014 αναμένεται να μειωθεί στο 26% καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Ακόμη, η Κομισιόν παρατηρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην απότομη μείωση του κόστους εργασίας και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Οι επενδύσεις εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να έχουν «μειωμένες επιδόσεις», βραχυπρόθεσμα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή, η αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου αναμένεται να φτάσει το 4% του ΑΕΠ το 2013, αλλά η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για μεγάλα προγράμματα αναμένεται να μετριάσουν τους περιορισμούς στη ρευστότητα.

Τονίζεται εξάλλου ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συνολική σταθεροποίηση της οικονομίας θέτουν τις προϋποθέσεις για επιστροφή των κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα η εσωτερική ζήτηση αναμένεται πως θα ανακάμψει και πάλι το 2014 και την ίδια χρονιά ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να φτάσει το 0,6%.

Μείωση του δημόσιου χρέους από το 2014

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία, η Επιτροπή επισημαίνει πως η κατάσταση θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν το Νοέμβριο του 2012 αναμένεται πως η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, υπό την προϋπόθεση της αποτελεσματικής εφαρμογής του προϋπολογισμού.

Το 2014 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και χάρη στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται μεν να αυξηθεί το 2013, αλλά από το 2014 και μετά προβλέπεται μείωση με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χάρη στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στοιχείων και χάρη στην επιστροφή της ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Parapona-Rodou

Σχόλια

 1. Ανώνυμος4/5/13, 2:49 μ.μ.

  ΠΑΛΙΟΚΛΕΦΤΑΡΕΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΑΚΟΜΗ?
  ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ!
  ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΑΦΙ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΦΥΛΑΚΗ.

  ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΜΙΝΕ@ΚΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

S M S

Αν εμείς πανηγυρίζουμε και το festival of speed...
στην γειτονική χώρα που πήραν το παγκόσμιο Ράλι WRC;;;

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης