ροή ειδήσεων

Μομφή κατά των αγροτών από 7 στους 10 πολίτες

ΤΟ 70,7% ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Κόλαφος μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας για τους αγρότες, καθώς... σε ποσοστό 70,7% εκτιμάται πως οι τελευταίοι καταχράστηκαν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, ενώ την ίδια στιγμή δεν σέβονται το περιβάλλον (ποσοστό 74,4%), αλλά ούτε και τη δημόσια υγεία (64,6%).
Ακόμη, οι Έλληνες πιστεύουν με 84,3% ότι οι αγρότες δεν είναι σύγχρονοι και ανταγωνιστικοί και μάλιστα δεν είναι ικανοί ούτε καν να συνεργαστούν μεταξύ τους (ποσοστό 66,5%), αλλά ούτε και με κάποιους άλλους παραγωγικούς κλάδους (58,3%). Επιπλέον, ένα ποσοστό 46,5% θεωρεί ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους αγρότες, αλλά ένα 47,8% έχει αντίθετη άποψη.
Τα παραπάνω συμπεράσματα περιλαμβάνονται σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη διοργάνωση την ερχόμενη Πέμπτη του 4ου Συνεδρίου Καινοτομίας & Ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, που το δείγμα των ερωτώμενων (1.417 άτομα και από τις 13 περιφέρειες της χώρας, που υλοποιήθηκε στις 8 & 9 Μαΐου 2013) είναι απαξιωτικό για τους αγρότες, εντούτοις δηλώνει σε ποσοστό 69,9% πως θα ενθάρρυνε το παιδί του να γίνει αγρότης ή να ασχοληθεί στην ύπαιθρο με συναφείς εργασίες.
Ευκαιρίες
Πάντως, όσοι ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι ο αγροτικός κλάδος παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς το 80,6% εκτιμά ότι έχει μέλλον και δίνει πολλές ευκαιρίες. Ειδικότερα, το 37,4% βλέπει πως έχει προοπτική η επιστροφή στην ύπαιθρο και η αγροτική επαγγελματική ενασχόληση, το 28,9% το βλέπει ως λύση ανάγκης και το 25,1% ως ευκαιρία.
Επιπλέον, το 87,3% απαντά πως η επιστροφή στην επαρχία και η εγκατάλειψη των μεγάλων αστικών κέντρων είναι θετική για την ύπαιθρο, το 84,2% βλέπει από το γεγονός αυτό και ευνοϊκές παρενέργειες για την οικονομία και το 83% καλύτερη προοπτική και για την αγορά εργασίας.
Το σημαντικότερο πρόβλημα των ίδιων των αγροτών είναι η ενημέρωση σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως υποστηρίζει το 72,5% αυτών και ακολουθούν με 54% η αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες και 52,3% η επιλογή κατάλληλης καλλιέργειας.
Ο αγροτικός κλάδος σήμερα, θα επιβιώσει μόνο αν προχωρήσει -όπως υποστηρίζει το 68,2% των ερωτώμενων- σε νέες μορφές καλλιέργειας, σε εξαγωγές προϊόντων στο εξωτερικό λέει το 64,1% και σε νέες μορφές οργάνωσης το 60%.
imerisia.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *