ροή ειδήσεων

Κόκκινος συναγερμός στην κυπριακή ΑΟΖ

«Αλωνίζουν» την περιοχή από Καστελόριζο μέχρι Πάφο οι Τούρκοι
Ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί.... με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, με αντικείμενο και τα ενεργειακά, οι Τούρκοι προκαλούν πραγματοποιώντας άσκηση σε Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ

Τη στιγμή που ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, στη θαλάσσια περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ πλησίον της Πάφου εξελίσσεται μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας, με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος». Ήδη, υπάρχουν αρκετές παραβιάσεις εντός του FIR Λευκωσίας. Είναι δε σαφές ότι η Τουρκία θέλει να επιδείξει ισχύ και πως αυτή είναι η χώρα που ελέγχει τον γεωστρατηγικό χώρο από το Καστελόριζο ώς την Κύπρο. Η τουρκική άσκηση αφενός στέλνει το μήνυμα ότι η Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή του Κατσελορίζου, η οποία ακόμη δεν έχει ανακηρυχθεί, τελεί υπό αμφιβόλω, και αφετέρου θέτει υπό αμφισβήτηση και την Κυπριακή ΑΟΖ. Οι διατάξεις του τουρκικού στρατού έχουν επιθετικό χαρακτήρα, επιδιώκοντας να προκαλέσουν κλίμα έντασης. Κι αυτό, τη στιγμή κατά την οποία ο κ. Νταβούτογλου ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ξεπάγωμα της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας και ειδικότερα το άνοιγμα του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια.


Σε συναγερμό οι υπηρεσίες ασφαλείας
Ένεκα της σοβαρής αυτής εξέλιξης, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες κινήσεις της Τουρκίας, στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που παρακολουθούν στενά τα τουρκικά γυμνάσια, οι Τούρκοι πιλότοι αποφεύγουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον τις παραβιάσεις διαρκείας. Εισέρχονται οριακά στον εναέριο χώρο της Κύπρου και ακολούθως, κάνοντας ελιγμούς, εξέρχονται.

Βάσει πληροφοριών, η άσκηση, στην οποία μετέχουν πέντε φρεγάτες, τέσσερα υποβρύχια, μία κορβέτα, δεκάδες πυραυλάκατοι και επτά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, έχει καθαρά επιθετικό χαρακτήρα, καθώς, με βάση το σενάριο, τα τουρκικά πολεμικά με την κάλυψη μαχητικών θα εκτελέσουν σενάρια αποκλεισμού και κατάληψης μικρών νήσων με ομάδες ειδικών δυνάμεων. Εκείνο, ωστόσο, που ανησυχεί Λευκωσία και Αθήνα είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τετελεσμένων σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αναμένονται νέες προκλήσεις
Σύμφωνα με μέλος της Κυβέρνησης, υπάρχουν συγκλίνουσες πληροφορίες ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε κάποιες προκλητικές κινήσεις εντός των ημερών, λόγω της έναρξης της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 12, στις αρχές του επόμενου μηνός. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η Άγκυρα να στείλει ένα από τα ερευνητικά της σκάφη στην ΑΟΖ της Κύπρου και συγκεκριμένα στα δυτικά Οικόπεδα 4, 5, 6, αυτά δηλαδή για τα οποία εγείρει διεκδικήσεις. Συναφής, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση, είναι και η πληροφόρηση που έχει η Κυβέρνηση από διπλωμάτη ξένης ισχυρής χώρας. Βάσει δε πολιτικών παραγόντων, η όλη ενέργεια της Τουρκίας δεν είναι άσχετη και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παρατείνει κατά έξι μήνες τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην Κοινοπραξία της Ιταλικής ΕΝΙ με την KOGAS.

Επίσημη έγκριση για τη γεώτρηση
ΣΕ ΜΙΑΝ άλλη εξέλιξη, που δεν αποκλείεται να συνδέεται και με την προκλητική στάση των Τούρκων, χθες η Delek ανακοίνωσε και επίσημα την έγκριση της απόφασης για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο οικόπεδο Αφροδίτη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι θυγατρικές εταιρείες φυσικού αερίου, η Delek Drilling LP και η Avner LP, ενέγκριναν τη γεώτρηση στην οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στα σπλάχνα της Αφροδίτης ανέρχεται στα 117 εκατομμύρια δολάρια και έχει επιβεβαιωθεί. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου είχε αποκαλύψει την περασμένη βδομάδα πως η επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου και το τρυπάνι του «Ομήρου» αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 5600 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.


Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *