ροή ειδήσεων

Παπανδρέου: Αποφάσισα για το Μνημόνιο σε 10 λεπτά [ΒΙΝΤΕΟ]

Η απόφαση για το μνημόνιο ελήφθη μέσα σε 10 λεπτά υπό ασφυκτική πίεση, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο TED. Συνέκρινε τις αγορές με τη χούντα. Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Οι προτάσεις του για την ΕΕ....
Τον δραματικό τρόπο με τον οποίο ελήφθη η απόφαση για το πρώτο μνημόνιο μέσα σε δέκα λεπτά περιγράφει ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο TED του Εδιμβούργου, όπου μάλιστα συγκρίνει την πίεση της χούντας με τη σημερινή πίεση που δέχονται οι κυβερνήσεις από τις αγορές.

«Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους Eυρωπαίους ομολόγους μου. Είχα μόλις εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτανε το 15,6%».
«Χρόνος δεν μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι ιδιαίτερα αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον 2 παρά 10 τα ξημερώματα.

Ενας πρωθυπουργός φωνάζει:

- Γρήγορα, έχουμε μόνο 10 λεπτά.

Τον ερωτώ:

- Γιατί; Έχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο.

Ένας άλλος πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει:

- Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία.

Αυτήν τη φορά δεν ήταν οι στρατιωτικοί, αλλά "οι αγορές" που κρατούσαν το όπλο στα κεφάλια όλων μας».

Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι τις στιγμές που ακολούθησαν ήταν οι πιο δύσκολες και επίπονες απαφάσεις της ζωής του, «οδυνηρές για μένα, περισσότερο, όμως, για τους συμπατριώτες μου».

«Ακολούθησε η επιβολή περικοπών και βαριάς λιτότητας, σε πολλές περιπτώσεις σε αυτούς που δεν έφταιγαν για την κρίση. Με τις θυσίες αυτές η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Η ευρωζώνη απέφυγε μια κατάρρευση. Έλεγαν τότε πως η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση του ευρώ και κάποιοι κατηγορούν εμένα για το τράβηγμα της σκανδάλης. Νομίζω, όμως, πως σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι περισσότεροι συμφωνούν πως η Ελλάδα ήταν το σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων, βαθύτερων αδυναμιών στο διεθνές σύστημα».



Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

«Στις Βρυξέλλες, ενώ προσπαθούσαμε απελπισμένα, ξανά και ξανά, να βρούμε κοινές λύσεις, συνειδητοποίησα πως απολύτως κανείς, ούτε ένας ηγέτης, δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά μία παρόμοια κατάσταση κρίσης. "Τιμωρείστε αυτούς τους ανήθικους, τους τεμπέληδες, που πίνουν ούζο και χορεύουν Ζορμπά, Έλληνες. Αυτοί είναι το πρόβλημα", είπε τότε η Ευρώπη. Βολική, αλλά αβάσιμη και στερεότυπη αντιμετώπιση. Και συχνά πονούσε περισσότερο από την ίδια τη λιτότητα. Αλλά, σας προειδοποιώ, το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Αντίθετα, ό,τι έγινε στη χώρα μου ίσως αποτελέσει την... πατέντα για την αντιμετώπιση διασυνοριακών προκλήσεων: Από την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, μέχρι τους δημοσιονομικούς κανονισμούς».

Και ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε: «Επομένως δεν είναι παράξενο πως πολλοί ηγέτες - και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου - έχασαν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους. Για το λόγο αυτό ακριβώς ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ώστε οι Έλληνες να αποφασίσουν για τους όρους του πακέτου διάσωσης». «Όμως, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τότε αντέδρασαν έντονα. "Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, οι αγορές θα τρελαθούν"», είπαν σύμφωνα με τον ομιλητή, ο οποίος τους απάντησε: «Πριν ξανακερδίσουμε τη εμπιστοσύνη των αγορών, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Από τη στιγμή που έφυγα από την πρωθυπουργία, είχα τον απαραίτητο καιρό για περισυλλογή. Έχουμε μετριάσει την καταιγίδα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει...Ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο», προέτρεψε, δηλώνοντας ότι χρειάζεται «να βάλουμε περισσότερη δημοκρατία στην εξίσωση που πρέπει να λύσουμε».
Οι προτάσεις του για την Ευρώπη

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανάγκη «να οραματιστούμε ξανά ως το πεδίο μιας παγκοσμιοποιημένης Δημοκρατίας» στα πρότυπα των Αρχαίων Ελλήνων και πρότεινε: «Να σχεδιάσουμε μια ευρωπαϊκή "αγορά", όχι μόνο για αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και για τους πολίτες. Να μάθουμε από την ανταλλαγή ιδεών, καινοτομίας, διαπολιτισμικής τέχνης, συμμετοχής (online και offline) και δημιουργικών λύσεων. Ας οραματιστούμε τους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίζουν απευθείας τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτροπές πολιτών, διαλεγμένους από κλήρωση να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, έστω και πολύπλοκων. Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα όπου οι πολίτες να ψηφίζουν ως νομοθέτες μελλοντικών συνθηκών.

Ας ενδυναμώσουμε τους ανέργους με υποτροφίες και κουπόνια για να σπουδάσουν ή και να μετεκπαιδευτούν, όπου αυτοί θέλουν στην Ευρώπη. Να μια ιδέα: Γιατί να μην έχουμε τους πρώτους Ευρωπαίους πολίτες με το να δώσουμε στους μετανάστες ευρωπαϊκή ιθαγένεια και όχι ελληνική, ή γερμανική ή γαλλική; Η Ευρώπη να γίνει έργο των πολιτών της, όχι μιας αποκομμένης ελίτ.

Να ενισχύσουμε τη συμμετοχή, ώστε η ποικιλία εθνών, φυλών, φύλων και εθνικοτήτων να οικοδομεί την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, ΟΧΙ τον αποκλεισμό και την ξενοφοβία».
πηγή: euro2day


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/6/13 08:03

    ΔΙΧΩΣ ΧΡΟΝΟ. ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. ΔΙΧΩΣ ΜΥΑΛΟ. Ο ΑΡΧΙΒΛΑΞ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΜΕ. ΚΑΛΗ ΜΑΣ Μ@Λ@ΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/6/13 09:19

    Τώρα η επιστροφή του Γιώργου είναι θέμα χρόνου.
    Ο ίδιος θα επιλέξει, τον χρόνο και τον τρόπο. Όμως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, το δικό μας ΠΑΣΟΚ, είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ οργανισμός, αφού τροφοδοτείται και αιμοδοτείται από αγνούς Έλληνες πατριώτες που έζησαν και ζουν το φασισμό όλων των χρωμάτων στο πετσί τους διαχρονικά. Ο απλός Έλληνας, ο δημοκράτης, ο οικογενειάρχης ούτε ξεχνά, αλλά ούτε και ΔΕΧΕΤΑΙ να παραδώσει ιερά και όσια σε εφιάλτες παλιούς και νέους.
    Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο εγγυητής της ομαλότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού, της ευνομίας, της ισονομίας μα πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος ! ο αγωνιστής ! Ο ΕΝΤΙΜΟΣ! που έδωσε τα πάντα στον αγώνα για την σωτηρία της Ελλάδας μας.
    Παραιτήθηκε για να σώσει την Ελλάδα !
    Ποιος άλλος έχει δώσει τέτοιο δείγμα γραφής;
    Μόνο ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου που ελευθέρωσε τους Έλληνες το 1981.!
    Εμπρός λοιπόν για μια νέα Ελλάδα , σεβαστή και περήφανη, για μας και τα παιδιά μας.
    ΥΓ
    Το ΠΟΣΟΙ είμαστε, θα το μάθετε σύντομα. Αρκεί που αναρωτιόσαστε και ..καλά κάνετε.
    Είμαστε πολλοί και κάθε μέρα περισσότεροι, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/6/13 09:24

    Το χρονικό μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης

    Από την υπογραφή του μνημονίου τον Μάιο του 2010, κάθε φορά που υλοποιούνται επίπονα μέτρα, επανέρχεται η ίδια κριτική: δεν το διαπραγματευτήκατε! Είναι μια βαθύτατα λανθασμένη αντίληψη, που είτε απλώς αγνοεί πραγματικά δεδομένα και καταστάσεις, είτε είναι υποκριτική, ψάχνοντας για εύκολες δικαιολογίες για να αποφεύγει τις δύσκολες πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που υπαγορεύονται από την τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

    Το μνημόνιο η χώρα μας το διαπραγματεύτηκε πριν υπογραφεί και το επαναδιαπραγματεύεται κάθε...

    ...τρίμηνο όταν επικαιροποιείται. Τα βασικά του στοιχεία όμως διαμορφώθηκαν τον Μάιο του 2010. Ας θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά εκείνης της περιόδου.

    Η Eurostat είχε μόλις ανακοινώσει ότι το έλλειμμα του 2009 βρισκόταν στο 13,6% του ΑΕΠ ή αλλιώς 32 δισ. ευρώ (η διαδικασία αναθεώρησης έληξε τον Νοέμβριο με ένα έλλειμμα κοντά στο 16% του ΑΕΠ).

    Το κλίμα και η στάση απέναντι στην Ελλάδα από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τους πολίτες τους, τους υπόλοιπους διεθνείς εταίρους μας και τις αγορές ήταν απόλυτα αρνητικό. Αποτέλεσμα της παραβίασης έξι συνεχόμενων Προγραμμάτων Σταθερότητας και της ψευδούς αποτύπωσης ενός ελλείμματος στο 6% στις 2 Οκτωβρίου του 2009, όταν όλα τα δεδομένα το έβγαζαν ήδη μεγαλύτερο.
    Η πρωτόγνωρη για την Ευρωζώνη απόφαση για τη στήριξη της Ελλάδας μαζί με το ΔΝΤ με το ποσό των 110 δισ. ευρώ, που ως Ελληνική Κυβέρνηση διεκδικούσαμε ως δυνατότητα ήδη από τον Ιανουάριο, είχε ληφθεί μόλις στις 11 Απριλίου του 2010.

    Και το πιο πιεστικό από όλα, στις 19 Μαΐου 2010 έληγαν ομόλογα ύψους εννέα δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν και ούτε υπήρχε τρόπος δανεισμού, με τις αγορές πλέον κλειστές ή υπερβολικά ακριβές για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ούτε τα δεδομένα ούτε ο χρόνος ήταν με το μέρος μας.
    Στις 15 Απριλίου 2010 ζητήσαμε από την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η απόφαση της 11ης Απριλίου για τον Μηχανισμό Στήριξης. Στις 21 Απριλίου 2010 έφθασαν οι τεχνικές ομάδες της τρόικας και στις 23 Απριλίου η Κυβέρνηση, διά στόματος Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε την ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού, ύστερα από πολύωρη συζήτηση σε Υπουργικό Συμβούλιο.

    Από εκείνη την ημέρα και για τις επόμενες 26 ημέρες μέχρι την 19η Μαΐου, που ήταν η δική μας εσωτερική προθεσμία για τη λήξη των ομολόγων, οι διαπραγματεύσεις περιελάμβαναν:
    Τεχνικές διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των προβλέψεων – χωρίς ακόμη αξιόπιστο στατιστικό σύστημα και χωρίς αναλυτικά στοιχεία για βασικές λειτουργίες του Δημοσίου, όπως π.χ. τη μισθοδοσία, τις δαπάνες των νοσοκομείων, τις κοινωνικές δαπάνες.

    Διαπραγματεύσεις για την εξειδίκευση των νομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων και όρων του δανείου. Πολιτικές διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος – τα λεγόμενα μέτρα.

    Διεθνείς διαπραγματεύσεις για να πεισθούν οι πολιτικές ηγεσίες για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ειδικά οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ, καθώς για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ έπρεπε να λάβει απόφαση για χρηματοδότηση χώρας πάνω από 500% των δικαιωμάτων της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *