ροή ειδήσεων

Το 7ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου συνεχίζεται με ένα πλούσιο τριήμερο εκδηλώσεων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου της Ρόδου, στο οποίο έλαβαν μέρος 72 παίκτες (24 τριμελείς ομάδες) που έμειναν...
ενθουσιασμένοι από όλες τις δοκιμασίες του παιχνιδιού.

Οι εκδηλώσεις όμως του φεστιβάλ συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, με ένα πλούσιο τριήμερο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει τόσο επιμορφωτικές, όσο και ψυχαγωγικές δραστηριότητες:

Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 21:00

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σουλεϊμάν – η αληθινή ιστορία» και οι αθέατες στιγμές των γυρισμάτων.

Πρόκειται για μία συνεργασία του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο» με την εκπομπή της ΕΡΤ «Μηχανή του Χρόνου» και το Χρήστο Βασιλόπουλο, ο οποίος θα παραστεί στην εκδήλωση και θα συζητήσει με το κοινό, για την έρευνα που έκανε, σχετικά με την προσωπικότητα του Σουλεϊμάν και το χρονικό της πολιορκίας του νησιού μας, το 1522.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον Προμαχώνα Αγ. Γεωργίου, όπου έλαβε χώρα και μέρος των γυρισμάτων, με τη συμμετοχή εθελοντών του «Μεσαιωνικού Ρόδου» στη δραματοποίηση. Για την εκδήλωση ο σύλλογος συνεργάζεται με την υπηρεσία αναστηλωτικών έργων του ΥΠΑΙΘΠΑ. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Σάββατο 22 Ιουνίου στις 20:00

Μία ιδιαίτερη, βραδινή ξενάγηση στη Μεσαιωνική Πόλη με θέμα τη Ζωή των Ρόδιων στο Μεσαίωνα, τις κοινωνικές τάξεις, τις συνήθειες και τις συνθήκες της κοινωνικής ζωής, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί μέσα στην πολύ-πολιτισμική κοινωνία της εποχής.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί κυρίως στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, από 4 ξεναγούς που συμμετέχουν εθελοντικά: Φωτεινή Γαμπιεράκη, Λευτέρη Χωραφίτη, Στεφανία Μοροϊάνου και Μιχάλη Τριανταφύλλου.

Έναρξη από την Πύλη Αγ. Αθανασίου στην πλατεία Αγ. Φραγκίσκου.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνδράμουν κατά βούληση, για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ.

Κυριακή, 23 Ιουνίου στις 20:00

Μεσαιωνική Βραδιά στη Λίνδο, με τις Φωτιές του Άη Γιάννη του Κλήδονα.

Μία συναρπαστική βραδιά θα περάσουμε κάτω από τον έναστρο ουρανό της όμορφης Λίνδου που φοράει τα … μεσαιωνικά της!

Με ζωντανή μουσική, τυμπανιστές, άλογα, ξυλοπόδαρους και μορφές αλλοτινές … περνάμε τις Πύλες του Χρόνου για να ζήσουμε μία υπέροχη μεσαιωνική εμπειρία με φόντο το κάστρο της Λίνδου. Σε ένα μεταμορφωμένο σκηνικό ζωντανεύει το παραμύθι με δεσποσύνες και Ιππότες, πραματευτάδες και ζητιάνους, τροβαδούρους και κάθε λογής μουσικούς, αλλά και τους Trio Bastardi … ένα διαδραστικό, κωμικό δρώμενο, εμπνευσμένο από την ιστορία των νόθων παιδιών των Ιπποτών, που ξεσηκώθηκαν, ζητώντας αναγνώριση και περιουσία από το τάγμα.

Και φυσικά από τη βραδιά δεν μπορούν να λείπουν τα υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα … που θα γευτείτε στην πλατεία Αγ. Στεφάνου λίγο πριν ανάψουν οι Φωτιές του Άη Γιάννη του Κλήδονα! Ο Άγιος Ιωάννης ήταν ο προστάτης άγιος του τάγματος των Ιπποτών της Ρόδου, που στις 24 Ιουνίου έχει τη γιορτή του και «Κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος και κατ’ επέκταση το άκουσμα προφητείας, μία λέξη που υπάρχει από την εποχή του Ομήρου.

Το έθιμο του “Κλήδονα” είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου… όταν η Μαρία φέρει από το πηγάδι το αμίλητο νερό, που θα το αφήσει να ξαστρίσει ολονυχτίς, κάτω από τον έναστρο ουρανό και η βραδιά τελειώνει με τις φωτιές που ανάβουν για να ξορκίσουν το κακό…

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και η πρώτη του γραπτή αναφορά («Βυζαντινών βίος και πολιτισμός» του Φ.Κουκουλέ) ανέρχεται στους Βυζαντινούς χρόνους, γιορτάζεται πάντα την παραμονή της Γιορτής του Άη Γιάννη και αναβιώνει με μοναδικό τρόπο, σε γιορταστική ατμόσφαιρα, στη Λίνδο!

Σας περιμένουμε στην πιο ατμοσφαιρική βραδιά του καλοκαιριού, να κάψουμε τα Mαγιάτικα στεφάνια μας μαζί, με μουσικές, εδέσματα, μπύρα και ροδίτικο κρασί!

Η εκδήλωση είναι μία παραγωγή των συλλόγων “Αγ.Παύλος” και “Λινδία Αθηνά” σε σχεδιασμό και επιμέλεια από το “Μεσαιωνικό Ρόδο”.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Alma Salto και La Galana, Μεσαιωνικοί Τυμπανιστές και ακόμα οι Ιππότες του Μεσαιωνικού Ρόδου, η ομάδα Trίo Bastardi, ο Ιππικός Όμιλος Ιαλυσού, οι Μεσαιωνικοί Τεχνίτες από την Τσεχία “Antropos”, Ξυλοπόδαροι και Χαρακτήρες Εποχής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *