ροή ειδήσεων

ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ;

Η ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Ιονίων Νήσων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στα Γιάννενα έρχεται να συμπληρωθεί στην σειρά των ενεργειών απαξίωσης και υποβάθμισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων...
(ΠΙΝ) από την Ελληνική πολιτεία. Οι περιφερειακές διοικητικές αρμοδιότητες που έχουν απομείνει μεταφέρονται σταδιακά στα Γιάννενα και στην Πάτρα με διάφορες πάντοτε αιτιάσεις, με αποτέλεσμα όμως η ΠΙΝ να.απογυμνώνεται και να εξασθενείται.

Γράφει ο Γιάννης Βραδής Δρ Πανεπιστημίου Purdue, ΗΠΑ

Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της ΠΙΝ από την Ελληνική πολιτεία δεν είναι ισότιμη με αυτή των άλλων περιφερειών. Τα παραδείγματα ενεργειών που το καταδεικνύουν αυτό, όπως η απομάκρυνση των διοικήσεων δημοσίων υπηρεσιών από την ΠΙΝ, η μη εφαρμογή μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ, η υπόσχεση γιά καταβολή μέρους του εισοδήματος της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της θαλάσσιας περιοχής της ΠΙΝ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι πολλά. Η ΠΙΝ αποδομείται σταδιακά και η παρουσία της μέσα στην Ελληνική επικράτεια αγνοείται. Καθώς λοιπόν η ΠΙΝ προσδιορίζεται από την Ελληνική πολιτεία σαν μία αδύναμη δεύτερης κατηγορίας περιφέρεια προκύπτει ότι στερούνται από τους Επτανήσιους αυτοδιοικητικά και άλλα δικαιώματα που οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν, επομένως η Ελληνική πολιτεία εφαρμόζει πολιτική διακρίσεων απέναντι στους Επτανήσιους.
Η πολιτική διακρίσεων της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στους Επτανήσιους έχει αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο του συγγράφοντος (Επτάνησα και Ελλάδα, τι συμβαίνει; 12/02/12,http://ionianislandsvision2020.blogspot.com). Το παραπάνω άρθρο αποτελεί μία εισαγωγή στην ανάλυση του θέματος και προτείνει σαν πιθανό αίτιο της διαρκούς υποβάθμισης των Επτανήσων μία υποσυνείδητη αγνόηση των Επτανήσων από τους υπόλοιπους Έλληνες η οποία οφείλεται κυρίως σε πολιτιστικούς, αλλά και ξεπερασμένους πολιτικούς λόγους. Είναι όμως αυτή η εξήγηση επαρκής; Μία γενική υποσυνείδητη εικόνα αγνόησης των Επτανήσων θα είχε σαν αποτέλεσμα τυχαίες και μη συνδεμένες μεταξύ τους αρνητικές ενέργειες της Ελληνικής πολιτείας προς τα Επτάνησα. Αντίθετα όμως φαίνεται ότι οι ενέργειες αυτές παρουσιάζουν ένα μοτίβο, δεν φαίνεται να είναι τυχαίες, αλλά οργανωμένες και οδηγούν προς την αφαίρεση των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων από την ΠΙΝ, σταδιακή αποδόμησή της και εξασθένηση των Επτανήσων. Οι παραπάνω ενέργειες όμως είναι σαφές ότι προσβάλλουν τόσο τα δικαιώματα αυτοδιάθεσης και ισονομίας των Επτανησίων, αλλά και τους ίδιους τους Επτανήσιους, την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Φυσικό και αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι μετά από τις διαρκείς προκλήσεις της Ελληνικής πολιτείας και μετά από μία περίοδο ανοχής ο λαός των Ιόνιων νησιών να εξαγριωθεί και να εξεγερθεί. Η πολιτική της Ελληνικής πολιτείας απέναντι στα Επτάνησα έχει ήδη φέρει την τελευταία στα όρια της νομιμότητας και μία πιθανή προσφυγή από πολίτη ή φορέα στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ίσως να έχει σοβαρές συνέπειες γιά την Ελλάδα.
Όλα τα παραπάνω είναι σαφώς αντιληπτά στο επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας, επομένως προκύπτει το ερώτημα γιατί η Ελληνική πολιτεία, άσχετα από το ποιός κυβερνάει και γιά μία σειρά ετών ξεκινώντας από την προ της κρίσης εποχή, προχωράει σταθερά στον δρόμο της υποβάθμισης των Επτανήσων και της εξαγρίωσης του Επτανησιακού λαού; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα: γιατί η Ελληνική πολιτεία αντί να ενισχύει την παρουσία της στην μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας περιοχή του Ιονίου - Αδριατικής με την ενίσχυση των δομών της ΠΙΝ, αποσύρεται; Μήπως η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι απλή; Μήπως η Ελλάδα πραγματικά αποσύρεται από το Ιόνιο, ίσως κυρίως από το βόρειο Ιόνιο και δείχνει στα Επτάνησα με τον πιό σαφή τρόπο τον δρόμο της εξόδου από το κράτος; Εάν όμως αυτό ισχύει, γιατί γίνεται; Γιά ποιό λόγο; Σε τι αποσκοπεί;
Τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι εύκολο να απαντηθούν, αυτό όμως που χρειάζεται να γίνει από την πλευρά της Επτανήσου είναι μία σαφής αντίδραση στις προαναφερθείσες ενέργειες της Ελληνικής πολιτείας. Οι Επτανήσιοι πρέπει να απαιτήσουν δραστικά ισονομία, μεταχείριση της ΠΙΝ ισότιμα με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και τα Ιόνια νησιά ισότιμα με τα νησιά του Αιγαίου. Η περιφερειακή αρχή αντιδρά σε κάθε αρνητική γιά τα Επτάνησα ενέργεια με ένα ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ή με μία επιστολή του κου Περιφερειάρχη στο αρμόδιο κάθε φορά υπουργείο και θεωρεί ότι το έργο της έχει τελειώσει. Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτό το τρόπο είναι οι περιφερειακές αρχές να γίνονται γραφικές και να ανοίγουν την πόρτα και σε άλλες δυσμενείς γιά τα Επτάνησα ενέργειες της Ελληνικής πολιτείας.
Η περιφερειακή αρχή πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα, να θέσει τέρμα στις επιθέσεις εναντίον της ΠΙΝ, να αναγνωρίσει αναρμοδιότητα και να αρνηθεί να συνεργαστεί με τις κατοχικές της περιφέρειας υπηρεσίες άλλων περιφερειών και να ενθαρρύνει τους πολίτες να πράξουν το ίδιο. Η περιφερειακή αρχή πρέπει να απαιτήσει και να επιτύχει ισονομία γιά τα Επτάνησα, μόνο αυτή θα μπορέσει να διασφαλίσει την σταθερότητα της περιοχής και της χώρας. Εάν η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να το πράξει αυτό τότε θα πρέπει να παραιτηθεί ώστε οι Επτανήσιοι να επιλέξουν αυτούς που θα το πράξουν. Εάν πάλι η περιφερειακή αρχή προσβλέπει στην επικείμενη αποσταθεροποίηση της περιοχής τότε θα πρέπει να οργανώσει υπηρεσίες παράλληλες με τις κρατικές οι οποίες θα μπορούν να αναλάβουν στην περίπτωση ολικής απαγκίστρωσης από την Ελληνική δημόσια διοίκηση.
ΠΗΓΗ http://paganeli.wordpress.com
Φώτης Χαλιώτης ionianpress.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *