ροή ειδήσεων

Σπάνια εικαστική έκθεση: ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΕΣ

Στην Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία από τις 27 Απριλίου 2013, μια σπάνια εικαστική έκθεση... με τίτλο "Βυζαντινές Αρχόντισσες". Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης έκθεσης αφορά, τους τρόπους που μια σύγχρονη Ελληνίδα καλλιτέχνης της pop-art, (η οποία παράλληλα ανήκει στο διεθνές κίνημα του Arts & Crafts Movement) έχει εμπνευστεί από την πολύχρονη μελέτη της βυζαντινής ιστορίας και παράδοσης, χρησιμοποιώντας μέσα από ποικίλα υφάσματα εποχής, την patchwork τεχνική, με περισσή δεξιότητα, γνώση και δημιουργική φαντασία.

Στην έκθεση που σας προτείνουμε να δείτε, εντυπωσιάζει το γεγονός, πως η Ντιάνα Μπισογιάννη, δεν προσπάθησε να μιμηθεί κανένα παλαιότερο πρότυπο από την βυζαντινή αγιογραφία. Αντίθετα, προσπάθησε να προσεγγίσει, όχι την "τυπικότητα του γράμματος", αλλά το ουσιαστικό πνεύμα και τις αξίες κάθε εποχής ή περιόδου, μέσα από "τα έργα και τις ημέρες" των γυναικών του Βυζαντίου και του τρόπου που εκείνες διέδωσαν τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

Οι γυναίκες αυτές, που παρουσιάζονται ανάγλυφα, μέσω της "μαλακής" γλυπτικής - όπως λέγεται - προέρχονταν όλες από την Αυτοκρατορική Αυλή του Βυζαντίου κι έπαιξαν, με την υποστήριξη και πολλές φορές με την αυτοθυσία τους, αποφασιστικό ρόλο για την ανάπτυξη κι εξέλιξη των γραμμάτων και των τεχνών, από τις εγγύτερες μέχρι τις πιο απόμακρες γωνιές του τότε γνωστού κόσμου. Παράλληλα, παρακολουθεί κανείς - μέσα από εκτενή κι άλλοτε συνοπτικότερα λεζαντοκείμενα - που συνοδεύουν το κάθε έργο της Ντιάνας Μπισογιάννη, (ελληνικά & αγγλικά), την εξωτερική πολιτική του Βυζαντίου και τις σχέσεις που επιδίωκαν οι αυτοκράτορες να καλλιεργήσουν με τους γείτονες λαούς, σε ευνοϊκές στιγμές και σε άλλες δυσχερέστερες ή και τραγικές για την Αυτοκρατορία.

Ο θεατής παρακολουθεί μέσα από τον βίο, τα ήθη και την δράση των γνωστών και άγνωστων - στους περισσότερους - "Βυζαντινών Αρχοντισσών", (που πολλές, αλλά όχι όλες φυσικά, αγίασαν ή έγιναν οσιομάρτυρες), την ιστορία του Βυζαντίου, από τις αρχές του τέταρτου μ. Χ. αιώνα, μέχρι και τον δέκατο έκτο αιώνα, όταν η Βασιλεύουσα είχε χαθεί, χωρίς να πάψει ωστόσο να σκιρτά η καρδιά της, στην Τραπεζούντα, στον Μυστρά, στο "δουκάτο" των Αθηνών, στην Κύπρο και στην Βενετία...

Την έκθεση επιμελήθηκε η κριτικός και ιστορικός τέχνης κα. Αθηνά Σχινά και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιουνίου 2013.

Ωράριο λειτουργίας:Τρ. – Πεμ. - Παρ. – Σαββ. 8-15. Τετ. 15-21. Κυρ.- Δευτ. κλειστά

Τηλ. επικοινωνίας 2241036646

Υ.Γ. Στον χώρο της έκθεσης, διατίθεται έναντι συμβολικής αξίας, ο δίγλωσσος και μεγάλου μεγέθους έγχρωμος Κατάλογος, με τα πλήρη κείμενα και τις φωτογραφίες των έργων της Ντιάνας Μπισογιάννη


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *