ροή ειδήσεων

Reuters: Η διαφθορά στην Ελλάδα και οι 350 κάτοικοι του Καστελόριζου

Από το Καστελόριζο των 350 κατοίκων, το νησί που ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε για να ανακοινώσει την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ξεκινά το αφιέρωμα του Reuters για τη διαφθορά στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον δήμαρχο του νησιού, Παύλο Πανηγύρη... που είναι πλέον αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος.

«Αυτή η κουκκίδα στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης έχει γίνει ένα σύμβολο του αγώνα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει παλιά δεινά και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά το Reuters.

Ο Πανηγύρης με απόφαση της Γενικής Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για «απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση».

Ο ίδιος δηλώνει στο Reuters ότι οι ισχυρισμοί της υπεξαίρεσης και της απάτης είναι το αποτέλεσμα μιας βεντέτας που έχουν ξεκινήσει οι εχθροί του.

Για πολλούς από τους κατοίκους αυτού του ελληνικού μικρόκοσμου, συνεχίζει το δημοσίευμα, η αναστολή των καθηκόντων ενός άλλοτε παντοδύναμου δημάρχου, αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στάσης σε παράνομες πρακτικές, συνήθως γνωστές, αλλά σπάνια συζητήσιμες.

Μετά από δεκαετίες σκανδάλων, που συγκαλύπτονταν, στην Ελλάδα ουκ ολίγοι πολιτικοί είναι τώρα στη φυλακή, τονίζει ο συντάκτης του άρθρου και κάνει εκτενή αναφορά στην περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

«Μια βαθιά χρεωμένη χώρα αντιμετωπίζει πίεση για μεταρρύθμιση της οικονομίας της και το νομικό σύστημά της αρχίζει να παίρνει μια πιο σκληρή γραμμή για τη διαφθορά», τονίζεται στο δημοσίευμα, ωστόσο «στο Καστελόριζο, όπως ακριβώς και στην ευρύτερη Ελλάδα, οι προκλήσεις για εδραιωμένα συμφέροντα και το υπάρχον σύστημα παραμένει μια λεπτή ισορροπία».

«Η Αθήνα γνώριζε τι συνέβαινε στο Καστελόριζο όπως οι Βρυξέλλες ήξεραν τι συνέβαινε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έκαναν τα στραβά μάτια», λέει ο Γιώργος Λαζαράκης, ένας σύμβουλος της πόλης του οποίου η οικογένεια κατέχει μια ταβέρνα στο λιμάνι. «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το φαινόμενο Πανηγύρης, συμπεριλαμβανομένου και εμού, για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια», συνεχίζει.

Το Reuters ανατρέχει στην ιστορία του νησιού και καταγράφει το σημαντικό πρόβλημα με την ιδιοκτησία γης. Γράφει:

«Το Καστελόριζο ήταν κάποτε σπίτι για 12.000 άτομα και ένα πολυσύχναστο ναυτιλιακό κέντρο. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ερήμωσε το νησί και οι περισσότεροι από τους κατοίκους του οδηγήθηκαν στην ξενιτιά.

Στη δεκαετία του 1980, όταν ιδρύθηκαν τακτικές αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, το Καστελόριζο γνώρισε μια μικρή τουριστική ανάπτυξη. Το 1991 γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Όσκαρ ιταλική ταινία Mediterraneo φέρνοντας περισσότερους επισκέπτες και ανεβάζοντας τις τιμές των ακινήτων. Μόνο που αγοραστές και πωλητές αντιμετώπισαν το σημαντικό πρόβλημα που χαρακτηρίζει συνολικά την Ελλάδα. Δεν υπάρχει αξιόπιστο ή εύκολα αναζητήσιμο μητρώο της ιδιοκτησίας της γης.

Παρότι η Ελλάδα έλαβε επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη δεκαετία του 1980 για τη δημιουργία ενός επίσημου συστήματος για την καταγραφή ιδιοκτησίας της γης, εξακολουθεί να αγωνίζεται να βάλει μια τάξη.

Στο Καστελόριζο, κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν έναν νόμο που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να διεκδικήσει την κυριότητα ενός οικοπέδου αχρησιμοποίητων εκτάσεων, παρουσιάζοντας δύο μάρτυρες για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους και την απόκτηση πιστοποιητικού φορολογικής επαλήθευσης κυριότητας του ακινήτου από ένα δήμαρχο ή δημοτική αρχή.

«Η μέθοδος είναι απλή – θα έχετε δύο μάρτυρες να υπογράψουν ένα έγγραφο λέγοντας ότι στην οικογένειά σας ανήκει ένα κομμάτι της ιδιοκτησίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα πάτε σε ένα συμβολαιογράφο και στο μητρώο η περιουσία θα περάσει στο όνομά σας», λέει ένας Ελληνας δικηγόρος που μιλάει στο Reuters.

Τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 500 τίτλοι ιδιοκτησίας έχουν αλλάξει χέρια στο νησί, σύμφωνα με τα αρχεία στο νησί της Ρόδου, που είναι το διοικητικό κέντρο της περιοχής. Ο αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος για ένα μικρό νησί που επιβιώνει από κρατικές επιχορηγήσεις και από λίγους μήνες τουρισμού».

«Μία περίεργη υπόθεση», αναφέρει το δημοσίευμα, «αφορά ένα μικρό κομμάτι γης στην προκυμαία που το τοπικό συμβούλιο προσπάθησε να δώσει το 1996 στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τότε δήμαρχο Αθηναίων και νυν υπουργό Εξωτερικών. Το 2006, τηλεοπτικό κανάλι δημοσιοποίησε έγγραφα, βάσει των οποίων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ζητήσει τη γη. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία και υπέβαλε μήνυση για πλαστογραφία».

Ο Πανηγύρης ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν. Δήλωσε στο Reuters ότι ανέλαβε την ευθύνη για τα έγγραφα και εξήγησε ότι ήταν ένα καλοπροαίρετο λάθος. Είπε ότι ο σκοπός της συμφωνίας της γης ήταν να δείξει την ευγνωμοσύνη του σε έναν συνάδελφο δήμαρχο για τη μεγάλη βοήθειά του στο νησί.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/6/13 18:09

    Ε όχι και πολλοί πήγαν στην φυλακή!!!! Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι όλοι και όλοι. Βολεύει το σύστημα βλέπεις να καρκινοβατούν όλες οι υποθέσεις στην Ελλάδα για διαφθορά. Το κουκούλωμα πάει σύννεφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/6/13 17:48

    Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, το Υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι, αυτοί και οι επίορκοι καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο «ψυγείο», τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ., με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους;
    Φυσικά και τα γνωρίζετε, αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση!
    ΓΡΗΓΟΡΗΣ




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΙΚΟΣ8/9/13 01:06


    Απαντώντας στις απειλές και στο θράσος κάποιων αρμοδίων σχετικά με την προστασία της οικογενειοκρατίας και των παράνομα προσληφθέντων υπάλληλων αορίστου χρόνου σε ΑΕΙ, σας εκθέτω τα εξής:
    Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να κάνει προσφυγή για τις παράνομες προσλήψεις στο προστατευόμενο ΑΕΙ, που εδρεύει στην Αθήνα (είναι κάποιο από τα μεγάλα).
    Καμιά απολύτως προστασία στο βρώμικο κατεστημένο. Να διωχθούν οι επίορκοι που έκαναν τις άθλιες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, με πλαστές προϋπηρεσίες.
    Έμαθαν στην προστασία και απειλούν.
    Κύριοι της Κυβέρνησης, τροποποιώντας τον υπερψηφισμένο από την Βουλή Νόμο για τα ΑΕΙ, κρατήσατε τους πρυτάνεις και βλέπετε τα αποτελέσματα (τα οποία και, άλλωστε ήταν αναμενόμενα)!
    Στην προσφυγή που λένε ότι θα κάνουν, θα πουν ότι, έκαναν παράνομες προσλήψεις; Θα πουν για την διαπλεκόμενη οικογενειοκρατία κ.λπ.;
    Από τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα είναι, άραγε, «παιδιά ενός κατωτέρου Θεού»;
    Ποιοι είναι αυτοί, που δεν θα απαντήσουν στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου; Θα είναι πάντα καθεστώς; Είναι υπεράνω κάθε νομιμότητας; Κάνουν αντάρτικο;
    Να διωχθούν οι παράνομοι του άθλιου ΑΕΙ και να μπουν στην φυλακή μαζί με αυτούς που τους προσέλαβαν.
    Ο Ελληνικός Λαός δεινοπαθεί εξαιτίας τους. Τέρμα πια στις αθλιότητες.
    ΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *