ροή ειδήσεων

ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ! Πωλούνται ΒΙΛΕΣ στη Μύκονο σε τιμή ευκαιρίας!!!

Το 2002 στο «Μονακό» της Ελλάδας, τη Μύκονο, εκδίδονταν κάθε χρόνο περίπου 7.000 οικοδομικές άδειες...
Το «εύκολο χρήμα» της περιόδου 1996-2008 και η άφιξη κατά χιλιάδες των τουριστών -φέτος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο-είχαν δημιουργήσει έναν άνευ προηγουμένου οικοδομικό οργασμό στο νησί των ανέμων, τουλάχιστον μέχρι την εγκατάσταση της κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η φορολαίλαπα των τελευταίων τριών ετών αναγκάζει ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες να βάλουν πωλητήριο στις πολυτελείς κατοικίες τους και η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό κατοικιών που διατίθενται από κατασκευαστές, έχει δημιουργήσει υπερπροσφορά στο μυκονιάτικο real estate.

«Οποια πόρτα και αν χτυπήσουμε στη Μύκονο, θα βρούμε κάποιον να πουλάει. Η επιβολή πολλαπλής φορολόγησης, τα τεκμήρια και, εσχάτως, η επιστροφή του φόρου πολυτελείας καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την πολυτελή ιδιοκτησία», σημειώνει στο «Κ» η Λιλέττα Μπούδα, μεσίτρια που δραστηριοποιείται στην αγορά της Μυκόνου.

Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 200 αγγελίες μεζονέτων αξίας από 600.000 ευρώ έως 1,5 εκατομμύριο, ενώ ξεπερνούν τα 130 τα πωλητήρια σπιτιών όπου το ελάχιστο ζητούμενο τίμημα είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Πολλά «πωλείται», επίσης, που αφορούν χλιδάτες κατοικίες επώνυμων δεν κοινοποιούνται από τους πωλητές ή τους μεσίτες, οι οποίοι αναζητούν αγοραστή μέσω του δικού τους δικτύου, όπως εξηγούν παράγοντες της μυκονιάτικης αγοράς.

Η κτηματαγορά της Μυκόνου διαιρείται, όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, σε πολυτελείς κατοικίες «εκτός πεδίου τιμών», με υψηλά «standards», που αναπτύχθηκαν, κατά βάση, από ιδιώτες την εποχή της ευμάρειας. Και από συγκροτήματα με μικρότερα σπίτια της τάξης των 80-150 τετραγωνικών μέτρων, όπου η τιμή δεν υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και οι πιθανότητες να βρεθεί αγοραστής είναι πολύ υψηλότερες.

Οι αξίες ξεκινούν από τα 860 ευρώ ανά τ.μ. και αγγίζουν τα 10.000-15.000 ευρώ/τ.μ., με τους πωλητές να προχωρούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε μείωση τιμών ακόμα και για ακίνητα που διατίθενται προς αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Περιορισμένη ζήτηση

Σε αντίθεση, όμως, με την υψηλή προσφορά, η ζήτηση για απόκτηση ακινήτου είναι περιορισμένη, παρότι κυρίως ξένοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση ενός σπιτιού στο νησί που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο όχι μόνον της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς showbiz. «Θα πρέπει να περιμένουμε έως τον Σεπτέμβριο προκειμένου να δούμε εάν το ενδιαφέρον έχει μετουσιωθεί σε πράξεις αγοραπωλησίας. Το μυκονιάτικο real estate είναι αγορά όπου το "πάνω χέρι" έχει ο αγοραστής και όχι ο πωλητής», σημειώνει τοπικός κτηματομεσίτης.

Πέρα από το ύψος του τιμήματος, σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση ενός deal αποτελεί η εποχικότητα: οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδιαίτερα δύσκολες από τα τέλη Οκτωβρίου έως την περίοδο του Πάσχα. «Για τον μέσο επενδυτή, όχι δηλαδή για όσους θα επιθυμούσαν απλώς να αποκτήσουν ένα σπίτι στη Μύκονο, το πρόβλημα της εποχικότητας είναι σημαντικό.

Το ζητούμενο είναι να αυξηθεί η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δεδομένου ότι, πέραν των καλοκαιρινών μηνών, η εμπορική κίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη τον υπόλοιπο χρόνο και η ακτοπλοϊκή σύνδεση πραγματοποιείται μόνον με συμβατικά πλοία», σημειώνει στο «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Build Up, Δημήτρης Παπαχρήστος.

Ρίχνουν τις τιμές

Με τις αγοραπωλησίες να είναι λιγοστές, οι πωλητές ρίχνουν τις τιμές και η μεταβολή αγγίζει ακόμα και τα 2 εκατ. ευρώ σε πολύ ακριβά σπίτια. Έτσι, βίλα 1.100 τ.μ. στον Άγιο Ιωάννη, που απέχει 5 χλμ. από τη Χώρα της Μυκόνου, πωλείται προς 6 εκατ. ευρώ, από 8 εκατ. ευρώ αρχές Ιουλίου. Βρίσκεται σε οικόπεδο 10.000 τ.μ., διαθέτει 3 επίπεδα, 8 υπνοδωμάτια, πισίνα και έχει κατασκευαστεί το 2008.

Ακόμα μία βίλα, 600 τ.μ., που ανήκει στις εξαιρέσεις, λόγω του σημαντικού, κατά 1 εκατ. ευρώ, «ψαλιδίσματος» του ζητούμενου τιμήματος, πωλείται προς 3 εκατ. ευρώ. Κατασκευάστηκε το 2005, αποτελείται από 5 υπνοδωμάτια και 6 μπάνια, διαθέτει πισίνα και τζακούζι και βρίσκεται σε οικόπεδο 4.000 τ.μ. στον Άγιο Λάζαρο.

Προς περίπου 5 εκατ. ευρώ πωλείται στη Χώρα «πληθωρική» νεόδμητη βίλα 550 τ.μ., δύο επιπέδων, που αποτελείται από 13 μπάνια, 10 υπνοδωμάτια, πισίνα και βρίσκεται σε οικόπεδο 5.000 τ.μ. Το ακίνητο είναι εξοπλισμένο με έπιπλα Porsche Design, διαθέτει χειροποίητους γρανίτες και ανήκει στη λίστα των πολυάριθμων μυκονιάτικων σπιτιών που διατίθενται «επιπλωμένα», όπως αναφέρουν τοπικοί κτηματομεσίτες. Και ίσως είναι η θέα στη Δήλο, την Τήνο και τη Σύρο η αιτία για την οποία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν έχει μειώσει ακόμη την τιμή.
Ολοκληρώθηκε εν μέσω της χειρότερης μεταπολεμικά ύφεσης, το 2012, και πωλείται προς 10 εκατ. ευρώ βίλα 1.100 τ.μ. που βρίσκεται στον Ορνό και αποτελείται από 8 υπνοδωμάτια, 7 μπάνια, διαθέτει πισίνα και βρίσκεται σε οικόπεδο 4.000 τ.μ.

Ας σημειωθεί ότι στους «επώνυμους» ιδιοκτήτες-πωλητές συγκαταλέγεται ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, που έχει βάλει πωλητήριο στη βίλα του, στην Άνω Μερά, η οποία διατίθεται προς περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, με τον βουλευτή να έχει δηλώσει ότι δέχεται παζάρια... Δεν είναι και ο μόνος: Στην κατηγορία αυτή των πωλητών συγκαταλέγονται γνωστοί σχεδιαστές, πρώην τηλεοπτικοί παρουσιαστές, επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *