επικαιρότητα

Glyphosate: Το καρκινογόνο φυτοφάρμακο που δημιουργήθηκε από τη Monsanto

Μια ακόμη νίκη για τη Monsanto στις ΗΠΑ. Πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Περιβαλλοντικής προστασίας αυξάνει τα επιτρεπόμενα όρια... για ίχνη ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες τροφίμων, σύμφωνα με το Reuters.

Παρά τις αμέτρητες μελέτες που έχουν δείξει ότι τα εν λόγω φυτοφάρμακα συνδέονται άμεσα με ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, ο οργανισμός πήρε τη σχετική απόφαση την 1η Μαΐου και αναμένεται να την οριστικοποιήσει σύντομα.

Το εν λόγω χημικό λέγεται glyphosate και σύμφωνα με μελέτες έχει βρεθεί σε ανώτερα από τα επιτρεπόμενα όρια. Το glyphosate δημιουργήθηκε ως φυτοφάρμακο από τη Monsanto το 1970. Αργότερα η εταιρεία κατοχύρωσε τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους «Roundup Ready» με μεγάλη ανθεκτικότητα στο φυτοφάρμακο που προσβάλει τα αγριόχορτα και ζιζάνια που απειλούν τη σοδειά. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι επιστήμονες συνδέουν την εν λόγω χημική ουσία με κρούσματα καρκίνου οι επικριτές της απόφασης αναφέρουν ότι μπορεί να είναι περισσότερο επιζήμια παρά ωφέλιμη.

Μόλις τον περασμένο μήνα, το Ινστιτούτο Cornucopia ανακοίνωση μια μελέτη που δείχνει ότι το glyphosate «έχει αυξημένες επιδράσεις στην ανθρώπινη ορμόνη από την οποία εξαρτάται ο καρκίνος του μαστού». Ο Ντον Χάμπερ, καθηγητής Φυτοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, πραγματοποίησε μια μελέτη που δείχνει ότι «η ουσία Glyphosate αντλεί τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά των ζωντανών οργανισμών, δηλαδή αφαιρεί την πιο θρεπτική αξία των τροφίμων».

Στο παρελθόν, η Monsanto υπερασπίστηκε τη χρήση της χημικής ουσίας. «Είμαστε πολύ σίγουροι για την μακρά προϊστορία που έχει το glyphosate, καθώς έχει μελετηθεί εκτενώς» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Monsanto Τζέρι Στάινερ, σχετικά.

Χημικό glyphosate


Το Glyphosate είναι η πιο διαδεδομένη ουσία στη σύσταση των ζιζανιοκτόνων παγκοσμίως. Νέα στοιχεία της Greenpeace το καθιστούν ύποπτο για τερατογενέσεις, γενετικές μεταλλάξεις και ευρεία καταστροφή της χλωρίδας.

Η γνωστή με την εμπορική ονομασία Roundup δραστική ουσία χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα σε γενετικές μεθόδους καλλιέργειας. Τα φυτά αυτών των καλλιεργειών είναι θεωρητικά ικανά να αντιστέκονται στην αρνητική επίδραση του Glyphosate.

Πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο για σοβαρές ενδείξεις σχετικά με τερατογενέσεις, μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό, καθώς και διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, που μειώνει την βιοποικιλότητα. Άνθρωποι, θηλαστικά ζώα και πουλιά φαίνεται ότι μπορούν να υποστούν βλάβες εξαιτίας του.

Οι βιοχημικές ιδιότητες του Glyphosate μάλιστα καθιστούν σύμφωνα με τα στοιχεία τα φυτά επιρρεπή σε ασθένειες καταστρέφοντας παράλληλα τις θρεπτικές ουσίες του εδάφους.

Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ληφθεί υπόψη μέχρι τώρα στις Ευρωπαϊκές χώρες.

apocalypsejohn

Parapona-Rodou

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Αγόρασα αμάξι για να περνάω από το Χαρακι

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά