Εικόνες που μόνο καλή διαφήμιση για το νησί της Ρόδου και γενικότερα για την Ελλάδα δεν αποτελούν, κάνουν το γύρο του διαδικτύου, δυσφημίζοντας με τον χειρότερο τρόπο το διάσημο νησί του Ήλιου....
Ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO και ένα από τα πιο όμορφα και επισκέψιμα αξιοθέατα της χώρας μας, γνωρίζει μια απίστευτης έκτασης υποβάθμιση, καθώς τις βραδινές ώρες οι πανέμορφες πλατείες μετατρέπονται σε ατέλειωτα κλαμπ, χωρίς κανέναν σεβασμό απέναντι στα ιστορικά μνημεία, στους κανονισμούς και τη νομοθεσία, αλλά και τη μοναδικότητα του χώρου...
Τραπεζάκια και σκαμπό καταλαμβάνουν παρανόμως τις πλατείες, τα 40 τ.μ. των μαγαζιών μετατρέπονται σε 300 τ.μ., ενώ συχνά είναι και τα βίαια επεισόδια μεταξύ θαμώνων, φουσκωτών αλλά και κραχτών που εργάζονται στα μπαρ!
Τελευταία μόδα; Τα διατηρητέα μνημεία, όπως τα διάσημα συντριβάνια, χρησιμοποιούνται ως... πίστες χορού, ενώ ημίγυμνες χορεύτριες δίνουν το σώου τους υπό τους ήχους της εκκωφαντικής μουσικής που ξεπερνά κατά πολύ τα νόμιμα όρια.
Eικόνες που μόνο... Μεσαιωνική πόλη δηλαδή δεν θυμίζουν και αφήνουν τις χειρότερες δυνατές εντυπώσεις στους επισκέπτες, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα βεβαίως τόσο τον τουρισμό όσο και τα διατηρητέα κτίρια. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, έχουν υπάρξει και πληροφορίες για διαγραφή της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.
Ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχει πλέον η Παλιά πόλη είναι ορατός και πιο απειλητικός από ποτέ, κάτι το οποίο οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι αρχές, οι καταστηματάρχες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, και να προστατεύσουν την κληρονομιά τους, ειδικά μέσα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης που ρημάζει τα πάντα.
Τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό μεταξύ κραχτών σε κεντρικότατο σημείο, οι αρμόδιοι συζήτησαν για την άμεση επιβολή της νομιμότητας σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Ρόδου.
«Η πλατεία Ιπποκράτους, σημείο αναφοράς τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες έχει μετατραπεί σε βλαχοντίσκο », δήλωσε στο newsbomb.gr ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου και υπεύθυνος της Μεσαιωνικής πόλης, κ. Χαράλαμπος Ευθυμιάδης, διευκρινίζοντας ότι παρά τα πρόστιμα και τις κλήσεις από τις αρχές δεν έχουν υπάρξει δυστυχώς ως τώρα καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη.
«Υπάρχει ευθύνη των καταστηματαρχών για την ηχορρύπανση και τα τραπεζάκια, αλλά δυστυχώς ως τώρα αθωώνονται από τα δικαστήρια », τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες των μπαρ να σεβαστούν τους νόμους και πάνω απ'όλα την ίδια τη Μεσαιωνική πόλη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Λίνδου, όπου μετά τις 12.00 το βράδυ η διασκέδαση μεταφέρεται σε κλειστούς χώρους ή μακριά από τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση τόσο από την πολιτεία όσο και από τους υπευθύνους και ότι εικόνες όπως αυτές θα εκλείψουν στο άμεσο μέλλον.
Δύο λόγια για την ιστορία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου
Η πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε το 408 π.Χ. στο βορειότερο άκρο του νησιού και οικοδομήθηκε με βάση ένα άρτιο πολεοδομικό σύστημα, σχεδιασμένο από τον Ιππόδαμο τον Μιλήσιο. Την αρχαία πόλη διαδέχθηκε η βυζαντινή, αρκετά πιο περιορισμένη σε μέγεθος και οχυρωμένη ήδη από τον 7ο αιώνα. Η πρώτη αυτή βυζαντινή οχύρωση περιέκλειε μόνο την περιοχή που ονομάστηκε από τους Ιππότες "Κολλάκιο". Στις αρχές του 12ου αιώνα, όμως, το τείχος επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει μια έκταση 175.000 τ.μ. σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Αυτή την πόλη κατέκτησαν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1309.
Από το 1309 και για δύο περίπου αιώνες, η Ρόδος αποτέλεσε το διοικητικό και πολιτικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, το οποίο περιλάμβανε τα περισσότερα από τα νησιά της Δωδεκανήσου και είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τα εσωτερικά του ζητήματα, τη διαρκή μουσουλμανική απειλή. Τα πανίσχυρα τείχη της πόλης αντιστάθηκαν ακόμα και στην πολιορκία του Μωάμεθ του Β' του Πορθητή, το 1480, η οποία κατέληξε στην ήττα της υπέρτερης αριθμητικά τουρκικής δύναμης.
Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.
Το 1988 η UNESCO ανακήρυξε τη Ρόδο «πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς». Το χαρακτηρισμό αυτό η πόλη τον οφείλει στο κάστρο της και τη μεσαιωνική πόλη που αυτό περικλείει στα τείχη του, που αντίστοιχα χαρακτηρίστηκαν «μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς».
newsbomb.gr
Parapona-Rodou
βρισκουν και τα κανουν,Ολοι βρωμια εκει μεσα ειναι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ποιος ΦΤΑΊΕΙ ? Ασ ΜΗΝ δίνουν ΑΔΕΙΕΣ το Δημαρχείο σε Μπαράκια και Κλαμπ για την Παλιά Πόλη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι άδειες γράφουν πάνω αναψυκτήρια, το ελλαδικό κράτος καταστρέφει τη Ρόδο συστηματικά. Η "δικαιοσύνη" να πάει να κοιμηθεί στην Παλιά Πόλη εάν μπορέσει αντί να κοιμάται στα έδρανα για δεκαετίες ,με τις παραινέσεις της κομματοκρατίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα γίνει οριοθέτηση τραπαζιών και χορευτριών σε εκσα. Νομιμοποίηση εδω και τώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΦΥΓΕ Η ΔΗΜ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΞΕΣΑΛΩΣΑΝΕ ΤΕΛΕΙΩΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήpalia poli xwris kolarakia den ginete,parte to xabari...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μίζα πάει σύννεφο.κάντε μια βόλτα πρωει και θα καταλάβετε
ΑπάντησηΔιαγραφήας μη πατάνε οι έλληνες στα μαγαζιά αυτά ,αν πραγματικά σέβονται το ιστορικό παρελθόν της πατρίδας.....αλλά τα θέλουμε κ τα παθαίνουμε ,δεν φταίνε οι μίζες
ΑπάντησηΔιαγραφήας μη πατάνε οι έλληνες στα μαγαζιά αυτά ,αν πραγματικά σέβονται το ιστορικό παρελθόν της πατρίδας.....αλλά τα θέλουμε κ τα παθαίνουμε ,δεν φταίνε οι μίζες
ΑπάντησηΔιαγραφήόλες οι τσσμπίκες ημίγυμνες κυκλοφορούν, σιγά το πράγμα, αυτό είναι το ήθος τους κ η παιδεία τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι εγινε ζυλεψες εσυ χοντρουλα μου???
ΔιαγραφήΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΣΙΚΟΚΛΕΦΤΕΣ.... ΠΟΥ ΗΡΘΑΤΕ ΚΑΙ ΦΑΓΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΓΑΚΙ ΕΔΩ ΣΤΗ ΡΟΔΟ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΜΟΙΡΙΖΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ..... ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΕ ΣΑΝ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ. ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΕΡΧΟΜΑΙ. ΒΛΑΚΑ. ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΒΛΑΚΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΟΛΟΙ, ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ!!!!!!!!
ΔιαγραφήO kousournas koimatai o axristos dimarxos olon ton epoxon!!!!!!!!!,,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μετά οι ίδιοι καταστηματάρχες άλλα και οι θαμώνες αυτών των βλαχοντίσκο μιλάνε για φθηνούς και μη ποιοτικούς τουρίστες.. ΧΑ ΧΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήesu prepei na eisai o ....takis
ΔιαγραφήΕνώ εσάς δεν σας αρέσει δηλαδή ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν πάτε και τραβάτε τα στριγκάκια με τα κινητά και τα ποστάρετε στο youtube καλά είναι?
Ή μήπως σας χάλασε που βλέπετε κωλαράκια?
Όσο για τις μιξοπαρθένες που σχολιάζουν εδώ μέσα ως ανώνυμες είναι καλύτερες αυτές?
Έχει γεμίσει το porn video με Ελληνίδες και Έλληνες.
Αλλά ως συνήθως δεν ξέρουμε τι θέλουμε εμείς οι Έλληνες....!
καμερες στα κεντρικα σημεια της παλιας πολης
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΞΕΣΑΛΩΣΕΙ!!!ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΦΙΝΑΛΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΟΛΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΥΖΑΚΙΑ ΕΞΩ?ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΑ ΧΟΥΝ?ΚΑΙ ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΑ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΙΓΑ ΤΑ ΟΥΑ..ΛΥΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ..Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ..ΕΜΠΑΡΓΚΟ..ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ ΕΚΕΙ..ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΟΒΕς ΤΗς ΤΙς ΝΕΕς ΠΛΑΤΦΟΡΜΕς ΤΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΡΤΣΑΚΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΣΣΑΡΕΛΑ ΤΟΥ ΣΟΧΟ ΤΟΥ ΑΠΛ ΚΤΛ ΚΤΛ?ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ...
MONH LHSH H AUTONOMHSH. H ELLADA KATASTREFH THN RODO. EAN HTAN AKOMA EDW OI ITALOI DEN 8A VLEPAMAI TETOIA AISXH. DYSTYXWS TO 40 KERDISE TON POLEMO H LA8OS PLEVRA.
ΑπάντησηΔιαγραφήNA ANIKSOUN OI LOGARIASMOI TRAPEZON TON IDIOKTITON BAR TIS PALIAS POLIS. KLEVOUNE KAI TO KSEROUME OLI MAS.
ΑπάντησηΔιαγραφή