ροή ειδήσεων

Ρόδος: Τα χάλια της Παλιάς πόλης–Ημίγυμνες χορεύτριες και τραπεζάκια

Εικόνες που μόνο καλή διαφήμιση για το νησί της Ρόδου και γενικότερα για την Ελλάδα δεν αποτελούν, κάνουν το γύρο του διαδικτύου, δυσφημίζοντας με τον χειρότερο τρόπο το διάσημο νησί του Ήλιου....

Ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO και ένα από τα πιο όμορφα και επισκέψιμα αξιοθέατα της χώρας μας, γνωρίζει μια απίστευτης έκτασης υποβάθμιση, καθώς τις βραδινές ώρες οι πανέμορφες πλατείες μετατρέπονται σε ατέλειωτα κλαμπ, χωρίς κανέναν σεβασμό απέναντι στα ιστορικά μνημεία, στους κανονισμούς και τη νομοθεσία, αλλά και τη μοναδικότητα του χώρου...

Τραπεζάκια και σκαμπό καταλαμβάνουν παρανόμως τις πλατείες, τα 40 τ.μ. των μαγαζιών μετατρέπονται σε 300 τ.μ., ενώ συχνά είναι και τα βίαια επεισόδια μεταξύ θαμώνων, φουσκωτών αλλά και κραχτών που εργάζονται στα μπαρ!



Τελευταία μόδα; Τα διατηρητέα μνημεία, όπως τα διάσημα συντριβάνια, χρησιμοποιούνται ως... πίστες χορού, ενώ ημίγυμνες χορεύτριες δίνουν το σώου τους υπό τους ήχους της εκκωφαντικής μουσικής που ξεπερνά κατά πολύ τα νόμιμα όρια.

Eικόνες που μόνο... Μεσαιωνική πόλη δηλαδή δεν θυμίζουν και αφήνουν τις χειρότερες δυνατές εντυπώσεις στους επισκέπτες, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα βεβαίως τόσο τον τουρισμό όσο και τα διατηρητέα κτίρια. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, έχουν υπάρξει και πληροφορίες για διαγραφή της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.

Ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχει πλέον η Παλιά πόλη είναι ορατός και πιο απειλητικός από ποτέ, κάτι το οποίο οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι αρχές, οι καταστηματάρχες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, και να προστατεύσουν την κληρονομιά τους, ειδικά μέσα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης που ρημάζει τα πάντα.

Τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό μεταξύ κραχτών σε κεντρικότατο σημείο, οι αρμόδιοι συζήτησαν για την άμεση επιβολή της νομιμότητας σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο της Ρόδου.

«Η πλατεία Ιπποκράτους, σημείο αναφοράς τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες έχει μετατραπεί σε βλαχοντίσκο », δήλωσε στο newsbomb.gr ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου και υπεύθυνος της Μεσαιωνικής πόλης, κ. Χαράλαμπος Ευθυμιάδης, διευκρινίζοντας ότι παρά τα πρόστιμα και τις κλήσεις από τις αρχές δεν έχουν υπάρξει δυστυχώς ως τώρα καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη.



«Υπάρχει ευθύνη των καταστηματαρχών για την ηχορρύπανση και τα τραπεζάκια, αλλά δυστυχώς ως τώρα αθωώνονται από τα δικαστήρια », τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες των μπαρ να σεβαστούν τους νόμους και πάνω απ'όλα την ίδια τη Μεσαιωνική πόλη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Λίνδου, όπου μετά τις 12.00 το βράδυ η διασκέδαση μεταφέρεται σε κλειστούς χώρους ή μακριά από τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση τόσο από την πολιτεία όσο και από τους υπευθύνους και ότι εικόνες όπως αυτές θα εκλείψουν στο άμεσο μέλλον.

Δύο λόγια για την ιστορία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου

Η πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε το 408 π.Χ. στο βορειότερο άκρο του νησιού και οικοδομήθηκε με βάση ένα άρτιο πολεοδομικό σύστημα, σχεδιασμένο από τον Ιππόδαμο τον Μιλήσιο. Την αρχαία πόλη διαδέχθηκε η βυζαντινή, αρκετά πιο περιορισμένη σε μέγεθος και οχυρωμένη ήδη από τον 7ο αιώνα. Η πρώτη αυτή βυζαντινή οχύρωση περιέκλειε μόνο την περιοχή που ονομάστηκε από τους Ιππότες "Κολλάκιο". Στις αρχές του 12ου αιώνα, όμως, το τείχος επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει μια έκταση 175.000 τ.μ. σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Αυτή την πόλη κατέκτησαν οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1309.





Από το 1309 και για δύο περίπου αιώνες, η Ρόδος αποτέλεσε το διοικητικό και πολιτικό κέντρο του ιπποτικού κράτους, το οποίο περιλάμβανε τα περισσότερα από τα νησιά της Δωδεκανήσου και είχε να αντιμετωπίσει, εκτός από τα εσωτερικά του ζητήματα, τη διαρκή μουσουλμανική απειλή. Τα πανίσχυρα τείχη της πόλης αντιστάθηκαν ακόμα και στην πολιορκία του Μωάμεθ του Β' του Πορθητή, το 1480, η οποία κατέληξε στην ήττα της υπέρτερης αριθμητικά τουρκικής δύναμης.

Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.

Το 1988 η UNESCO ανακήρυξε τη Ρόδο «πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς». Το χαρακτηρισμό αυτό η πόλη τον οφείλει στο κάστρο της και τη μεσαιωνική πόλη που αυτό περικλείει στα τείχη του, που αντίστοιχα χαρακτηρίστηκαν «μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς».
newsbomb.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/8/13 17:55

    βρισκουν και τα κανουν,Ολοι βρωμια εκει μεσα ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/8/13 18:18

    Και ποιος ΦΤΑΊΕΙ ? Ασ ΜΗΝ δίνουν ΑΔΕΙΕΣ το Δημαρχείο σε Μπαράκια και Κλαμπ για την Παλιά Πόλη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/8/13 19:38

    Οι άδειες γράφουν πάνω αναψυκτήρια, το ελλαδικό κράτος καταστρέφει τη Ρόδο συστηματικά. Η "δικαιοσύνη" να πάει να κοιμηθεί στην Παλιά Πόλη εάν μπορέσει αντί να κοιμάται στα έδρανα για δεκαετίες ,με τις παραινέσεις της κομματοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/8/13 19:44

    Να γίνει οριοθέτηση τραπαζιών και χορευτριών σε εκσα. Νομιμοποίηση εδω και τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/8/13 20:14

    ΕΦΥΓΕ Η ΔΗΜ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΞΕΣΑΛΩΣΑΝΕ ΤΕΛΕΙΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/8/13 20:35

    palia poli xwris kolarakia den ginete,parte to xabari...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/8/13 23:13

    Η μίζα πάει σύννεφο.κάντε μια βόλτα πρωει και θα καταλάβετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ας μη πατάνε οι έλληνες στα μαγαζιά αυτά ,αν πραγματικά σέβονται το ιστορικό παρελθόν της πατρίδας.....αλλά τα θέλουμε κ τα παθαίνουμε ,δεν φταίνε οι μίζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ας μη πατάνε οι έλληνες στα μαγαζιά αυτά ,αν πραγματικά σέβονται το ιστορικό παρελθόν της πατρίδας.....αλλά τα θέλουμε κ τα παθαίνουμε ,δεν φταίνε οι μίζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος15/8/13 00:03

    όλες οι τσσμπίκες ημίγυμνες κυκλοφορούν, σιγά το πράγμα, αυτό είναι το ήθος τους κ η παιδεία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/8/13 09:31

      τι εγινε ζυλεψες εσυ χοντρουλα μου???

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/8/13 11:24

      ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΣΙΚΟΚΛΕΦΤΕΣ.... ΠΟΥ ΗΡΘΑΤΕ ΚΑΙ ΦΑΓΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΓΑΚΙ ΕΔΩ ΣΤΗ ΡΟΔΟ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΜΟΙΡΙΖΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ..... ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΕ ΣΑΝ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ. ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΕΡΧΟΜΑΙ. ΒΛΑΚΑ. ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΒΛΑΚΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΟΛΟΙ, ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΕΛΑΣΩ!!!!!!!!

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος15/8/13 09:03

    O kousournas koimatai o axristos dimarxos olon ton epoxon!!!!!!!!!,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος15/8/13 09:57

    Και μετά οι ίδιοι καταστηματάρχες άλλα και οι θαμώνες αυτών των βλαχοντίσκο μιλάνε για φθηνούς και μη ποιοτικούς τουρίστες.. ΧΑ ΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος15/8/13 10:26

    Ενώ εσάς δεν σας αρέσει δηλαδή ε?
    Όταν πάτε και τραβάτε τα στριγκάκια με τα κινητά και τα ποστάρετε στο youtube καλά είναι?
    Ή μήπως σας χάλασε που βλέπετε κωλαράκια?
    Όσο για τις μιξοπαρθένες που σχολιάζουν εδώ μέσα ως ανώνυμες είναι καλύτερες αυτές?
    Έχει γεμίσει το porn video με Ελληνίδες και Έλληνες.
    Αλλά ως συνήθως δεν ξέρουμε τι θέλουμε εμείς οι Έλληνες....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος15/8/13 11:16

    καμερες στα κεντρικα σημεια της παλιας πολης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/8/13 11:41

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΞΕΣΑΛΩΣΕΙ!!!ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΦΙΝΑΛΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΟΛΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΥΖΑΚΙΑ ΕΞΩ?ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΑ ΧΟΥΝ?ΚΑΙ ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΑ..
    ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΙΓΑ ΤΑ ΟΥΑ..ΛΥΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ..Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ..ΕΜΠΑΡΓΚΟ..ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ ΕΚΕΙ..ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΟΒΕς ΤΗς ΤΙς ΝΕΕς ΠΛΑΤΦΟΡΜΕς ΤΗΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΡΤΣΑΚΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΣΣΑΡΕΛΑ ΤΟΥ ΣΟΧΟ ΤΟΥ ΑΠΛ ΚΤΛ ΚΤΛ?ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος15/8/13 13:59

    MONH LHSH H AUTONOMHSH. H ELLADA KATASTREFH THN RODO. EAN HTAN AKOMA EDW OI ITALOI DEN 8A VLEPAMAI TETOIA AISXH. DYSTYXWS TO 40 KERDISE TON POLEMO H LA8OS PLEVRA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος21/8/13 00:19

    NA ANIKSOUN OI LOGARIASMOI TRAPEZON TON IDIOKTITON BAR TIS PALIAS POLIS. KLEVOUNE KAI TO KSEROUME OLI MAS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *