ροή ειδήσεων

Στα περιφερειακά αεροδρόμια οι τουρίστες στενάζουν

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Την στιγμή που η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει το «στοίχημα» της ανάκαμψης του τουρισμού με το στόχο για 17,5 εκατομμύρια τουρίστες να είναι περισσότερο από ποτέ εφικτός, το ζητούμενο είναι εάν το συγκεκριμένο «success story» θα μπορέσει να επαναληφθεί.....

Η αιτία; Οι ακατάλληλες υποδομές και κατ’ επέκταση οι αλγεινές εικόνες που εισπράττουν όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα μέσω των περιφερειακών αεροδρομίων. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις των συνολικά 20 αερολιμένων της περιφέρειας, όπου προβλέπεται η επένδυση αρκετών εκατομμυρίων για έργα αναβάθμισης.

Υπό κατάρρευση...

Στο Σκιάθο, το νησί των Σποράδων που πριν από μερικά χρόνια γυρίστηκε το μιούζικαλ «mamma mia», ορισμένοι από τους τοίχους αεροδρομίου «Παπαδιαμάντης» είναι ετοιμόρροποι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πανθεσσαλική εφημερίδα «Ταχυδρόμος», «μέσα στο Δεκαπενταύγουστο στο ασφυκτικά γεμάτο αεροδρόμιο Σκιάθου τουρίστες περίμεναν να επιβιβαστούν στην πτήση τους. Ωστόσο, ο χώρος του αεροδρομίου είναι τόσο περιορισμένος που πολλοί περίμεναν ακόμη και στον εξωτερικό χώρο κάτω από τον ήλιο. Την ίδια στιγμή οι τουαλέτες είτε υπολειτουργούσαν είτε ήταν κλειδωμένες, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να υφίστανται μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία.

Το τραγικότερο όλων, σύμφωνα με ξενοδόχους της περιοχής, είναι ότι μέσα στο κτήριο του αεροδρομίου "υπάρχουν ντουβάρια έτοιμα να καταρρεύσουν".

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, που έχει γίνει γνωστό παγκοσμίως χάρη στη... γειτνίασή του με τον τοπικό οδικό άξονα, το μέγεθος του διαδρόμου και του επιβατικού σταθμού δεν επαρκεί για να εξυπηρετηθεί η αυξημένη επιβατική κίνηση.

Και όπως αναφέρεται σε σχετική ερώτηση βουλευτή, καταγράφεται «έλλειψη πυρασφάλειας των κτηριακών εγκαταστάσεων, μηδενική πρόβλεψη διασωστικής επέμβασης μέσα στη λιμνοθάλασσα και αδυναμία πρόσβασης από το Λιμενικό Σώμα ως ορίζουν οι κανονισμοί».

Στην Κω, σε πρόσφατη νεροποντή το αεροδρόμιο έσταζε νερό, ενώ το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου, το περασμένο Πάσχα, οπότε δέχθηκε το πρώτο μεγάλο κύμα τουριστών, σχεδόν υπολειτουργούσε.

Προβλήματα παρουσιάζει και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο δύσκολα μπορεί να φιλοξενήσει πτήσεις charter, με τα έργα επέκτασής του, που ξεκίνησαν να εκτελούνται το 2006, να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η τοποθέτηση ιδιωτών στα περιφερειακά αεροδρόμια εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αναβάθμισης, οι οποίες όμως, υπολογίζεται ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την τουριστική σεζόν του 2014.

Στη διεθνή αγορά έχουν βγει δύο ομάδες από 7+4 αεροδρόμια η καθεμία, με το διαγωνισμό να προβλέπει τη δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης για 30 συν 10 έτη.

Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα αεροδρόμια των Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Προαιρετικά μπορούν να προστεθούν τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Πρόκειται για την «αφρόκρεμα» των περιφερειακών αεροδρομίων. Η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κως, η Κέρκυρα και τα Χανιά απορροφούν το 71% της επιβατικής κίνησης. Για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προβλέπεται η επένδυση αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υποδομών.

Οι αερολιμένες Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Ακτίου και Καβάλας είναι αναπτυσσόμενοι μεσαίου μεγέθους και απαιτούν την πραγματοποίηση έργων υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι έντεκα επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες Vinci-Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ (37%)-Zurich Airport (63%) και Fraport – Copelouzos, την τουρκική TAV, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ- Corporacion America, και τους ξένων συμφερόντων ομίλους Global Liman Isletmeleti, Flughafen Munchen. Aeroports De La Cote d Azur, Agrokor Novaport Development, Engelinvest Israel Ltd και Advent International.

dimitris.delevegos@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/8/13 03:07

    Ω ρε μάνα μ, μασαμπούκα που έχει να πέσει, από τους γνωστούς εργολάβους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *