ροή ειδήσεων

Ποινές που δεν θα εκτελεστούν για το ναυάγιο του "Sea Diamond"

12 χρόνια στον Ροδίτη καπετάνιο!
Με ποινές για 9 από τους 13 κατηγορούμενους, ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Πειραιά, για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», το 2007, στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός της Σαντορίνης....
Για την υπόθεση συνολικά κάθισαν στο εδώλιο 13 άτομα, σε τρία από αυτά αποδόθηκε η κατηγορία εκ προθέσεως, ενώ το δικαστήριο αθώωσε τέσσερις από τους κατηγορούμενους.

Οι ποινές θυμίζουν την υπόθεση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, αφού καμία δεν πρόκειται να εκτελεστεί, είτε λόγω αναστολής που χορήγησε το δικαστήριο, είτε λόγω μετατροπής τους (10 ευρώ ανά ημέρα) ήδη από το πρώτο βαθμό.
Συγκεκριμένα στον πλοίαρχο επιβλήθηκαν 12 χρόνια και 2 μήνες καθώς και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, στον αρχιπλοίαρχο 8 χρόνια, στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη ξηρά σύμφωνα με τον κώδικα ασφαλούς διαχείρισης DPA (Designated personnel ashore) 8 χρόνια, στον αρχιμηχανικό 28 μήνες, στον αξιωματικό ναυτιλίας 2 χρόνια και 10 μήνες, στον αξιωματικό ασφαλείας 6 μήνες και 600 ευρώ χρηματική ποινή, στον επιθεωρητή του νηογνώμονα 15 μήνες και στους νόμιμους εκπρόσωπους της εταιρείας 2 χρόνια.
Αθωώθηκαν ο πρώτος μηχανικός, ο ύπαρχος, ο αρχιθαλαμηπόλος και η υπεύθυνη καμπινών.
Η δίκη, ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις μήνες ενώ κατέθεσαν περισσότεροι από 60 μάρτυρες.
Σε ανακοίνωσή της, η διαχειρίστρια και πλοιοκτήτρια του «Sea Diamond», άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου ποινικού Δικαστηρίου, με τη βεβαιότητα ότι οι κατηγορίες που απέμειναν κατά των στελεχών τους που κατηγορήθηκαν, θα καταρριφθούν στο ανώτερο Δικαστήριο.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/8/13 10:07

    Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Βουλγαράκης,
    με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία LOUIS HELLENIC CRUISES και σύμφωνα με την οποία «θεωρείται ότι, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής Σαντορίνης, στην οποία συνέβη το ναυάγιο του Κ/Ζ SEA DIAMOND», συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη.

    Στην σύσκεψη πήραν μέρος και ο Υφυπουργός ΕΝΑΝΠ κ. Πάνος Καμμένος,
    ο Αρχηγός Αντιναύαρχος Λ.Σ. Η.Α. Σιωνίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον Πλοίαρχο και στην πλοιοκτητρία – διαχειρίστρια εταιρεία του Κ/Ζ SEA DIAMOND, με την οποία, εκτός των άλλων,
    τους επισημαίνεται ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για την αποτροπή με κάθε απαραίτητο μέσο της ρύπανσης που προκαλείται ή που δύναται να προκληθεί ανά πάσα στιγμή για ό, τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον
    και ότι θα υποστούν,
    σε περίπτωση που προβούν σε μη σύννομες ενέργειες, τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, καθώς και την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων που παρέχεται από την υφιστάμενη νομοθεσία για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/8/13 10:08

    Γιατί το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν προχωρά σε ανάθεση μελέτης για την ανέλκυση του Sea Diamond, κύριε Καμμένε θυμάσθε τι είχατε υποσχεθεί;

    Στην εκδήλωση για το Sea Diamond, με αφορμή τα έξι χρόνια από το ναυάγιο στην Καλντέρα της Σαντορίνης, που έγινε την Παρασκευή 5/4 στα Φηρά, ο Νίκος Συρμαλένιος στο χαιρετισμό του, είπε μεταξύ άλλων:
    «…Είμαστε εδώ όχι για να κάνουμε μνημόσυνο, ούτε για επετειακούς λόγους, αλλά πρώτον, για να συμπαρασταθούμε στην Επιτροπή των Θηραίων πολιτών και στους φορείς της Σαντορίνης, που με τον αγώνα τους καταφέρνουν να κρατάνε το θέμα ζωντανό και δεύτερον για να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι αυτός ο αγώνας να φθάσει μέχρι το τέλος, μέχρι την ανέλκυση του πλοίου από το βυθό της Καλντέρας.
    Είναι φανερό ότι η επίσημη Πολιτεία αδιαφορεί και αυτό συνάγεται για μια ακόμα φορά από τις επίσημες απαντήσεις που μας έδωσαν τα αρμόδια υπουργεία στην τελευταία Ερώτηση μας στη Βουλή (Νοέμβριος 2012). Το μεν υπουργείο Ναυτιλίας, αφού μας επανέλαβε τις γνωστές διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αφενός μας είπε ότι αρμόδια υπηρεσία για την πρόληψη της υποβάθμισης των επιφανειακών υδάτων είναι η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ και αφετέρου ότι το τέως υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πριν την κατάργηση του, είχε καταλήξει ότι θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης μελέτης για την ανέλκυση του. Το δε ΥΠΕΚΑ, μας είπε ότι εκτός των άλλων αντιρρυπαντικών μέτρων, έχει εγκαταστήσει στο χώρο του ναυαγίου ένα τηλεμετρικό σταθμό που θα εντοπίζει άμεσα τυχόν διαρροές πετρελαίων και θα ειδοποιείται αυτομάτως το Λιμενικό Ταμείο.
    Μας διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ότι το ΕΛΚΕΘΕ με τις μετρήσεις του στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, δεν έχει εντοπίσει καμιά αξιοσημείωτη ρύπανση, αποσιωπούν όμως τη μελέτη του Πολυτεχνείου της Κρήτης, που αναφέρει ότι με το πέρασμα των χρόνων και την προϊούσα διάβρωση του σκάφους, όλα τα σημαντικά τοξικά απόβλητα που βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένα, θα απελευθερωθούν με ανυπολόγιστες συνέπειες.
    Δηλαδή μετά τόσα χρόνια τι μας είπε πάλι ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου; Ότι ο προκάτοχος του είχε «καταλήξει στην ανάθεση μελέτης ανέλκυσης». Και λοιπόν; γιατί δεν προχώρησε τώρα στην ανάθεση της; Είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από αυτή την κυβέρνηση, αν δεν συνεχίσουμε τον αγώνα ενωμένοι και αποφασισμένοι να φθάσουμε στο τέλος, στην ανέλκυση του Sea Diamond και στην αποτροπή μιας εν δυνάμει οικολογικής καταστροφής. Από την πλευρά μας, θα είμαστε σταθερά και αμετακίνητα στο πλευρό σας, μέχρι την τελική δικαίωση….»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/8/13 10:11

    Ενημέρωση Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργου Βουλγαράκη για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σαντορίνη υπό τον ΥΦΕΝΑΝΠ Πάνο Καμμένο με θέμα το ναυάγιο του «SEA DIAMOND»

    12-02-2008
    Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη ενημέρωσε σήμερα για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σαντορίνη, σχετικά με το ναυάγιο του «SEA DIAMOND», ο Υφυπουργός Πάνος Καμμένος ο οποίος στη σύσκεψη εκπροσώπησε το Υπουργείο.
    Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο κ. Βουλγαράκης έκανε την εξής δήλωση:
    «Οι ελληνικές θάλασσες είναι η περιουσία μας, η ιστορία μας, είναι η ψυχή μας. Όσοι κινούνται στο χώρο αυτό πρέπει καταρχήν να αντιλαμβάνονται αυτή την απλή αλήθεια και να αποδέχονται αυτό το σημαντικό για τον ελληνικό λαό αξίωμα. Θα συνιστούσα λοιπόν στην εταιρεία που εκπροσωπεί το SEA DIAMOND να αφήσει τα νομικά τερτίπια και να αναζητήσει την ουσιαστική λύση του ζητήματος. Είναι εξάλλου σαφές ότι για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αυτό το θέμα είναι και θα εξακολουθεί να είναι πρώτο στην ατζέντα μας μέχρι να υπάρξει οριστική λύση».
    Στη χθεσινή σύσκεψη στη Σαντορίνη εκτός του κ. Καμμένου συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΕΝΑΝΠ, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ρούσσος, ο Έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος Ρούσσος, ο Πρόεδρος της κοινότητας Οίας-Θηρασιάς κ. Γ. Χάλαρης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Ι. Γράτσιας, ο Λιμενάρχης Θήρας καθώς και τοπικοί φορείς και παράγοντες του νησιού.
    Το κοινό συμπέρασμα που βρήκε σύμφωνους όλους τους συμμετέχοντες είναι ότι πρόθεση του ΥΕΝΑΝΠ, του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης αλλά και όλων των φορέων του νησιού, είναι να εξαντληθεί από κοινού κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να πραγματοποιηθεί αρχικά η απάντληση των καυσίμων που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένα στο κουφάρι του πλοίου και εν συνεχεία η ανέλκυση του ναυαγίου.
    Ο κ. Καμμένος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η θέση του ΥΕΝΑΝΠ είναι πάγια για την υποχρέωση απάντλησης και ανέλκυσης του ναυαγίου από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ως κατά νόμο υπεύθυνη.
    Το θέμα παραμένει υπό διαρκή ποινική αξιολόγηση και βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω δικαστικών και νομικών διαδικασιών η εξασφάλιση όλων των χρηματοοικονομικών μέσων με τα οποία θα υλοποιηθούν οι διεργασίες για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και την ανέλκυση του πλοίου.
    Ο κ. ΥΦΕΝΑΝΠ υποστήριξε, βάσει των υποβληθέντων από διεθνείς οργανισμούς προμελετών και σύμφωνα με την υφιστάμενη μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ότι είναι εφικτή η απάντληση των καυσίμων ενώ η αναγκαιότητα της απάντλησης έχει τεκμηριωθεί πλήρως και επαρκώς, διότι, όπως προκύπτει από το τελευταίο πόρισμα του ΕΛΚΕΘΕ, σε όλες τις χρονικές περιόδους και λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής της Καλντέρας, οι θερμοκρασίες των υδάτων είναι απαγορευτικές για να στερεοποιηθούν τα καύσιμα, με αποτέλεσμα τη συνεχή διαρροή αυτών από το ναυάγιο και τη συνεχιζόμενη ρύπανση της περιοχής.
    Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, καταρρίπτονται όλες οι αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
    Τέλος, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι το ΥΕΝΑΝΠ παρακολουθεί στενά και πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις, για την οριστική λύση των παραγόμενων από το ναυάγιο προβλημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *