ροή ειδήσεων

Η ιστορία του πραγματικού πράκτορα 007

Με το λεπτό μουστάκι του και το καθαρό κουστούμι του αλλά και το παλιάς κοπής παράστημά του, ο Ferguson Smith έμοιαζε με έναν οποιοδήποτε πρώην πράκτορα της RAF, που απολάμβανε τη συνταξιοδότησή του.
Ο πρώην υπολοχαγός πτήσης που...
έδινε εντολές βομβαρδισμού, ζούσε ήσυχα κι ειρηνικά στο σπίτι του εδώ κι εξήντα χρόνια περίπου, απολάμβάνε την εξοχή και την ποίηση αλλά και τιμούσε τη μνήμη της συζύγου του, που "έφυγε" πριν από δέκα χρόνια. Κανείς από τους γείτονές του στο Σάρεϊ μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο φιλήσυχος ηλικιωμένος άνδρας υπήρξε ένας ήρωας πολέμου με πολλά μετάλλια, πρώην σωματοφύλακας στην προσωπική φρουρά του προηγούμενου βασιλιά Δούκα του Ουίνσδορ και κυρίως ένας εκπληκτικός κυνηγός κατασκόπων!

Ο Smith, πέθανε πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 98 ετών, και έγινε γνωστός ο ρόλος του στη σύλληψη διαβόητων προδοτών και Ρώσων κατασκόπων τις δεκαετίες του '50 και του '60.

Στη διάρκεια της 36χρονης καριέρας του στις ειδικές δυνάμεις, ο πράος χαρακτήρας του, η εμμονή του με τη λεπτομέρεια και η αποφασιστικότητά του να ξεπεράσει τα όρια τον οδήγησαν να διαλύσει το περίφημο δακτυλίδι κατασκόπων του Πόρτλαντ, που πωλούσε μυστικά για τα πυρηνικά τυποβρύχια στη Μόσχα, και να συλλάβει τον πιο επικίνδυνο από όλους τους "Κόκκινους" κατασκόπους, George Blake.

Ήταν εκείνος που οδήγησε στη σύλληψη του προδότη John Vassall, που ήταν επικεφαλής σε πολεμικά αεροπλανοφόρα, όπως και του Klaus Fuchs, του Γερμανού φυσικού που πωλούσε λεπτομέρειες για το πυρηνικό πρόγραμμα των Αμερικανών και των Βρετανών στους Σοβιετικούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κατασκοπείας, ο Smith ήξερε να παίζει σκληρά παιχνίδια του μυαλού και να ακολουθεί τις τεχνικές κατασκόπων αλά James Bond. Γεννήθηκε το 1914 στο Αμπερντίν και ο πατέρας του ήταν οπωροπώλης. Μπήκε στην αστυνομία, ενώ το 1936 τον τοποθέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις. Το 1941 επέλεξε να γίνει εθελοντής της RAF στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά τη σκληρή του εκπαίδευση στον Καναδά διορίσθηκε στο στράτευμα του Νόρφολκ. Κι αν τα αεροπλάνα τους ήταν ο μεγαλύτερος στόχος για τη Λουντβάφε, ο Smith κατάφερε να επιβιώσει 30 αεροπορικών αποστολών και γι' αυτό τιμήθηκε το 1944. Μετά τον Πόλεμο επέστρεψε στις Ειδικές Δυνάμεις απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1972.

Στις υποχρεώσεις του περιλαμβάνονταν οι επαφές με προσωπικότητες της εποχής με αμφιλεγόμενο ρόλο όπως τον Oswald Mosley, τον Βρετανό ηγέτη των φασιστών, τον ερευνητή Laurens van der Post και τον Eddie Chapman, γνωστό ως πράκτορα Zigzag. Επίσης είχε επαφές με το Βρετανικό Κομμουνιστικό Κόμμα όπου παρακολουθούσε τις συνελεύσεις τους και τις ηχογραφούσε. Αργότερα του ανατέθηκε να μπει στην προσωπική φρουρά του Δούκα του Ουίνδσορ κατά τις σπάνιες επισκέψεις του στο Λονδίνο. Το 1966 ήταν Βοηθός Αναπληρωτής του Επιθεωρητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας κι επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων με κύριο αντικείμενο ασχολίας του τη Ρωσία και τις χώρες του ανατολικού μπλοκ κι αργότερα τον IRA.

Ήταν πολύτιμο στέλεχος, ήξερε άπταιστα ρωσικά, γαλλικά και γερμανικά, είχε οξύ μάτι και απομνημόνευε κάθε λεπτομέρεια. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν το 1961 όταν διέλυσε το δίκτυο κατασκόπων του Πόρτλαντ. Αυτοί ήταν μία ομάδα που έκλεβε μυστικά για τα όπλα του Ναύσταθμου του Πόρτλαντ στο Ντόρσετ και τα πουλούσε στους Ρώσους. Τους έπιασαν όταν υπήρξε διαρροή από τη ρωσική πλευρά στη CIA ότι τα μυστικά τα έκλεβαν από τη ναυτική βάση. Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν την ΜΙ5 που διοργάνωσε την εξόντωση των κατασκόπων με επικεφαλής της επιχείρησης τις Ειδικές Δυνάμεις.

Έναν χρόνο μετά, ήρθαν οι δύο ακόμη μεγάλες επιτυχίες του. Η σύλληψη του πράκτορα Blake και του προδότη Vassall. O Blake εργαζόταν για τη Μυστική Υπηρεσία και το 1955 τον έστειλαν στο Βερολίνο να στρατολλογήσει Σοβιετικούς στρατιωτικούς ως διπλούς πράκτορες. Αντιθέτως, εκείνος παρέδωσε βρετανικά κρατικά μυστικά στην KGB και μέσα σε εννιά χρόνια παρέδωσε λεπτομέρειες για 400 πράκτορες στους Σοβιετικούς καταστρέφοντας τις επιχειρήσεις της ΜΙ6 στην Ανατολική Ευρώπη. Η δράση του αποκαλύφθηκε από έναν Πολωνέζο αποστάτη το 1961 και ο Smith τον συνέλαβε. Φυλακίστηκε για 42 χρόνια, αλλά κατάφερε να αποδράσει το 1966 και να βρει άσυλο στη Σοβιετική Ένωση.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 1962, ο Vassall εργαζόταν ως βοηθός στο Ναυαρχείο. Ο ομοφυλόφιλος είχε πέσει αντικείμενο εκβιασμού να γίνει κατάσκοπος, ενώ εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα στη δεκαετία του '50s και παρέδιδε στους Σοβιετικούς χιλιάδες απόρρητα έγγραφα. Ο Smith τον συνέλαβε τον Οκτώβριο του 1962 και καταδικάστηκε σε 18ετή κάθειρξη. Οι δύο αυτές συλλήψεις υπήρξαν ο θρίαμβος του Smith προσωπικά και των Ειδικών Δυνάμεων. Όταν συνταξιοδοτήθηκε το 1972, τιμήθηκε με τον τίτλο του Διοικητή του Βασιλικού Τάγματος της Βικτόρια.
πηγή: MIRROR


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *