ροή ειδήσεων

Ασφυκτιούν τα κοιμητήρια στη Ρόδο

Oι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στο νησί
«Ασφυκτιούν» τα κοιμητήρια όχι μόνο στην πόλη αλλά και τις υπόλοιπες αστικές περιοχές του νησιού της Ρόδου... και κάποια από αυτά χρήζουν άμεσης επέκτασης, ωστόσο η Δημοτική Αρχή ευελπιστεί, προς το παρόν, να βελτιώσει τη λειτουργία τους, καταρτίζοντας τον ενιαίο κανονισμό λειτουργίας, στον οποίο, μεταξύ άλλων, εισάγονται για πρώτη φορά και ζητήματα όπως η καύση των νεκρών.

Όπως αναφέρει η rodiaki.gr, ο ενιαίος κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων της Ρόδου αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο δήμο, υπό τον δήμαρχο, Στάθη Κουσουρνά, και με τη συμμετοχή του αρμόδιου αντιδημάρχου, Στράτου Καρίκη, του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, Μπάμπη Ευθυμιάδη καθώς και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, όπως και της νομικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, καταρχήν, μέχρι πρότινος υπήρχαν κανονισμοί λειτουργίας των κοιμητηρίων σε κάποιες δημοτικές κοινότητες και αυτό που έκαναν τώρα είναι ένα «μείγμα» καινούργιο, προσαρμοσμένο στις καινούργιες συνθήκες του ενιαίου δήμου.

Το βασικό είναι ότι, στον κανονισμό, προβλέπεται η θεσμοθέτηση οργάνων που θα έχουν τη συνολική εποπτεία των κοιμητηρίων σε όλο το νησί και συγκεκριμένα η Κεντρική Επιτροπή Κοιμητηρίων η οποία θα υλοποιεί την πολιτική του δήμου γι’ αυτά.

Έτσι, η Επιτροπή αυτή, η οποία θα αποτελείται από αιρετούς και υπηρεσιακούς, θα καλείται να εισηγείται ή να αποφασίζει για το πού πρέπει να γίνουν επεκτάσεις κοιμητηρίων ή ακόμη και νέα. Επίσης, το διοικητικό σχήμα αναμένεται να λειτουργεί σαν «πυραμίδα» αφού η Κεντρική Επιτροπή θα συντονίζει και θα εποπτεύει τις τοπικές επιτροπές κοιμητηρίων που θα συγκροτηθούν σε κάθε κοινότητα.

Όπως λένε οι αρμόδιοι, ανάγκες υπάρχουν μεγάλες στο νησί αλλά είναι πολύ χρονοβόρες και πολύ απαιτητικές από άποψη μελετών, γι’ αυτό και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε έναν κοντινό χρονικό ορίζοντα. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, αυτό που λένε οι γνωρίζοντες ότι, για τη δημιουργία ενός νέου κοιμητηρίου, ακόμη και αν είχαμε έτοιμο τώρα γενικό πολεοδομικό σχέδιο, με βάση τις αδειοδοτήσεις θα απαιτούνταν δέκα χρόνια!

Εκτός από την πόλη της Ρόδου που είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού, μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν η Ιαλυσός, η Κρεμαστή, η Παστίδα στην οποία μάλιστα εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες ανάγκες αφού εκεί σημειώθηκε απότομη πληθυσμιακή μεταβολή, ενώ και στο Παραδείσι είναι γεμάτο.

Για τις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες, ο Αρχάγγελος έχει καινούργιο κοιμητήριο και δεν έχει πρόβλημα, στου Αφάντου επίσης, προς το παρόν, δεν υφίσταται πρόβλημα, το ίδιο και στις τοπικές κοινότητες. Εκτός, όμως, από το παραπάνω μεγάλο πρόβλημα, τη λειτουργία των κοιμητηρίων δυσχεραίνει και αυτό που υφίσταται το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή η αποψίλωση προσωπικού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε όλο το νησί, υπάρχουν μόλις δύο νεκροθάφτες. Στο δήμο δεν υπάρχουν υπάλληλοι κοιμητηρίων, πλην στον Ταξιάρχη της Ρόδου, στην Ιαλυσό που έχει εργάτες καθαριότητες και ένας νεκροθάφτης που φροντίζει λίγο τα κοιμητήρια στις Πεταλούδες. Από εκεί και πέρα, για τη συντήρηση, επεμβαίνουν διάφορες υπηρεσίες του δήμου όταν χρειάζεται.

Τι καινούργιο φέρνει
Όσο για το τι καινούργιο φέρνει αυτός ο ενιαίος κανονισμός, καταρχήν, για πρώτη φορά, προβλέπει το θέμα της καύσης νεκρών. Δηλαδή, στην ουσία, ο δήμος Ρόδου προσαρμόζεται στη νομοθεσία που υπάρχει από το 2006.

Πάντως, αυτό εισήχθη στον κανονισμό ακριβώς για την προσαρμογή στη νομοθεσία αφού δεν προβλέπεται να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, μια και πρόκειται για πανάκριβη υποδομή και ο δήμος αδυνατεί.

Κάτι άλλο είναι ότι, πλέον, θα υπάρχουν μητρώα για τους δραστηριοποιούμενους στα νεκροταφεία, δηλαδή γραφεία τελετών, τεχνίτες, φροντιστές τάφων, οι οποίοι θα είναι καταγεγραμμένοι και, επίσης, θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Αυτό, μάλιστα, θεωρείται από τα βασικά θέματα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των κοιμητηρίων σε όλο το νησί.

Ακόμη, συζήτησαν αλλά δεν ελήφθη απόφαση, να προτείνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έξι πρότυπα ταφικών μνημείων με στόχο όχι να είναι όλα τα ίδια αλλά να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις στην εικόνα που παρουσιάζουν τα κοιμητήρια του νησιού. Σημειώνεται ότι, αυτή, ήταν η πρώτη συνάντηση που έγινε για το θέμα του ενιαίου κανονισμού κοιμητηρίων. Όταν ολοκληρωθεί θα βγει σε διαβούλευση με τους φορείς και, στη συνέχεια, με τις όποιες παρατηρήσεις, θα έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.
newsbeast.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/9/13 20:28

    Ρε κανένας ιδιώτης για την αποτέφρωση νεκρώ δεν υπάρχει? Εχει γερή κονόμα, αλλά θα μου πεις πίσω είναι η εκκλησία με τους αφορισμούς της..... σκοταδισμός.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *