ροή ειδήσεων

Γιατί θα έχουμε πρόωρες εκλογές – Tα «σημάδια» που μας οδηγούν πιο κοντά στις κάλπες

Όλο και πιο κοντά έρχεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών…
– μετά τις γερμανικές. «Θα έχουμε εκλογές γιατί είμαστε κοντά στην επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος» έλεγε στο Koolnews πολιτικό παράγοντας. Η ανάλυση που οδηγεί στο παραπάνω αποτέλεσμα είναι η εξής: Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις δημοσιονομικές της ανάγκες και άρα δε θα έχει ανάγκη από νέα χρηματοδότηση από την Τρόικα.
Φυσικά το χρέος παραμένει αλλά η πολιτική ηγεσία του τόπου – όποια και αν είναι – θα μπορεί να διαπραγματευθεί αλλιώς πλέον με τους τροϊκανούς. Στις αγορές θα βγούμε πιθανότατα το Μάιο του 2014 (οι εκτιμήσεις τελειώνουν στις 22 Απριλίου) αλλά για πολύ μικρό ποσό, περί τα 2 δις ευρώ. Κάτι που θα λειτουργήσει μόνο ψυχολογικά και όχι πρακτικά, αφού το επιτόκιο θα είναι εξαιρετικά υψηλό (περί τα 6%) σε σχέση με το 2% που δανειζόμαστε μέσω μνημονίου. Άλλωστε και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγήκαν, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Έτσι ο «μύθος» της εξόδου στις αγορές, χάνει την λάμψη του. Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά θα μπορεί να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ως προεκλογικό σλόγκαν του τύπου: «Τέρμα τα μνημόνια-βγαίνουμε στις αγορές». Όμως…
Προ μηνών, το Bloomgerg είχε προειδοποιήσει με άρθρο του, την Γερμανία και το ΔΝΤ ότι θα πρέπει να πιέσει την Ελλάδα να δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει τις όποιες απαιτήσεις τους αλλιώς το πουλάκι πέταξε. Με άλλα λόγια έλεγε ότι, αν η χώρα καταφέρει να βγει σε πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να έχει ανάγκη τους τροϊκανούς, τότε θα χάσουν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Είναι προφανές ότι πλέον οι πιστωτές μας είναι περίπου… υποχρεωμένοι να πιέσουν τον κυβερνητικό σχηματισμό (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για περαιτερω δεσμεύσεις. Ωστόσο, στη φάση που βρισκόμαστε, ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό εμμέσως πλην σαφώς ότι, αν πιεστεί, θα πάει σε εκλογές. Προφανώς και δεν μπορεί να κάνει προεκλογικό αγώνα έχοντας υπογράψει νέες δεσμεύσεις-μέτρα. Έτσι βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού για τη συγκυβέρνηση: Η ΝΔ δεν θέλει εκλογές αλλά αν γίνουν να πολώσει στο μη περαιτέρω το πολιτικό σκηνικό, το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα τέτοιο καθεστώς, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Συμφωνία για Νέα Ελλάδα) το πιθανότερο είναι να συνθλιβούν εκλογικά κάτι που γνωρίζει ο Ευ. Βενιζέλος γι’ αυτό και ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Επιπλέον οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος φοβούνται ότι σε περίπτωση εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει «Στρωμένο χαλί»: Και έξοδο από το Μνημόνιο και πρωτογενές πλεόνασμα. Ο γόρδιος δεσμός ως εκ τούτου παραμένει.
«Εκλογές δεν θα γίνουν παρά μόνο αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα» λέει κομματικός παράγοντας συνοψίζοντας το επικείμενο πολιτικό σκηνικό.
Γράφει ο Άγγελος Μόσχοβας από το Koolnews


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/9/13 23:56

    Εκλογές θα γίνουν ή δεν θα γίνουν μόνο αν το αποφασίσουν οι Γερμανοί. Καταλάβετέ το μια και καλή. Μαριονέτες είναι οι πολιτικοί μας γιατί τους κρατούν από τ'αρ....... με λίστες τύπου Λαγκαρτ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *