επικαιρότητα

Η αναβίωση του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού της Ρόδου έργο με όραμα ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου

Περίληψη του εγχειρήματος
Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η πόλη της Ρόδου στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδωθεί υπόσταση, χωρίς όμως... να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις.

Ιδεολογικό περιεχόμενο
Φιλοσοφία και φιλοδοξία του πολλά υποσχόμενου αυτού εγχειρήματος το οποίο έχει υιοθετηθεί με ομόφωνες αποφάσεις δύο διαφορετικών δημαρχιακών αρχών από το 1999 μέχρι σήμερα, είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό ήλιο την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς.
Υλοποίηση
Η σύλληψη του εγχειρήματος ενδείκνυται να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα. Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία διεθνή επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.
Χρηματοδότηση
Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποιήσεως προσωπικοτήτων και της διενέργειας μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως χορηγίες από μείζονα Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίξεις Περιφερειακών και δημαρχιακών αρχών, ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.
Αποφυγή εμπορευματοποίησης
Κατά τα πρότυπα δε του συναφούς παραδείγματος της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (www.bibalex.org) και προς αποφυγή πάσης φύσεως εμπορευματοποίησης προτείνεται επίσης , τα μελλοντικά έσοδα του έργου να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός θεματικού μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την Ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου συνάντησης παγκόσμιας ειρήνης που θα στεγάζει ένα πολιτιστικό πολυχώρο που θα περιέχει Συνεδριακό Κέντρο , Εκθεσιακούς χώρους , αμφιθέατρο , αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί σημαντικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.
Δημιουργία έδρας ειρήνης στη Μεσόγειο
Υπέρτατη πρόκληση όμως, αποτελεί η εδραίωση την πεποίθησης ότι μπορεί μακροπρόθεσμα η Ρόδος να διεκδικήσει διεθνώς την φήμη του «Ουδέτερου Νησιού της Ειρήνης» στη Μεσόγειο και μέσω της σημειολογικής δημιουργίας του εγχειρήματος της Αναβίωσης του Κολοσσού να μεγιστοποιήσει όλα τα παρεπόμενα αλλά εξόχως σημαντικά οφέλη. Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, ευρισκόμενη στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά ευεργετήματα στην Ελλάδα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό , κρινόμενο αντάξιο του να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνοντας την σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.
Colossus of Rhodes video presentation in English

Γιώργος Α. Μπαρμπούτης Εκπρόσωπος Έργου Κολοσσού Δήμου Ροδίων
Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Γ. Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας RODOS PALACE


Σχόλια

 1. Ανώνυμος10/10/13 19:38

  Ε ρε πάλι μάσες που θα πέσουν με τις χρηματοδοτήσεις αλά Ολυμπιακά έργα. Να μην ξεχάσετε να μπουν στο πρόγραμμα, το μάζεμα των σκουπιδιών και οι δημοτικές τουαλέτες. Φτιάξτε πρώτα αυτά και μετά τα υπόλοιπα. Μάλλον όπως ο περίφημος "ποδηλατόδρομος" θα έχει και αυτό την τύχη του.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος10/10/13 20:32

  Απορώ πως υπάρχει άνθρωπος τόσο πολύ βλάκας πουνα πιστεύει οτι έχει νόημα η κατασκευή μιας απομίμησης ενός αρχαίου "θαύματος".
  Να φτιάξουμε τότε κι άλλα αντίγραφα, Ακρόπολη, Ναός του Δία, Αγία Σοφία κ.λπ.
  Μα πόσο βλάκες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος10/10/13 20:55

  Eνα δρομο της προκοπης δεν εχουμε,εχουμε σπασει αυτ/τα και μηχανακια και μου ονειρευεστε Κολοσσους.Ουστ ρεε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος10/10/13 21:28

  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΟΥΜΕ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος10/10/13 22:26

  Ημουνα νιος και γερασα να τα ακουω χρονια τωρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος11/10/13 00:23

  Α ΡΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ , ρε εδω εκαναν 9 χρονια για μια μαρινα κα ιγυρω στα 7 για ενα δρομο που ακομα να τελειωσει κα ιεσεις νομιζετε οτι θα χτισουν τον κολοσσο?????
  Ρε δεν πατε καλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος11/10/13 00:39

  Φτιαξτε τους δρομους ,τα πεζοδρομια , μαζεψτε τα σκουπιδια κα τους κραχτες ,
  Φτιαξτε τους βιολογικους που στις πιο τουριστικες περιοχες Καλλιθεα και Ιξια ολο το καλοκαιρι βρωμαγε σκατα.
  Και θελετε να ξανακατεβετε δημαρχοι και περιφερειαρχες

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: καντε κατι με τις αδεσποτες γατες στον αρχαολογικο της Ατταβυρου και στις καλαμιες πιο πανω
2-3 τρελες εχουν κανει την γειτονια εκτροφειο γατων 30 40 ισως 50
ο σταφυλοκοκος θα γινει κορονοιος

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά