ροή ειδήσεων

EΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ με «σήμα»

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, τον «Κανονισμό απονομής σήματος ελληνικού προϊόντος για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα», με τον οποίο...
διασφαλίζεται η λειτουργία ενιαίου και ομοιογενούς πλαισίου αξιόπιστων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών διαδικασιών ελέγχου και απονομής του ώστε «σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός του γάλακτος ελληνικής προέλευσης, από γάλα άλλης προέλευσης, σε όλα τα στάδια παραγωγικών διαδικασιών».

Η Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει σχέδιο κανονισμού για την απονομή του ελληνικού σήματος στα αλκοολούχα ποτά, και τώρα έθεσε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, (σύμφωνα με το άρθρο 187 του ν. 4072/2012), τον δεύτερο κανονισμό. Καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης είναι η 25η Οκτωβρίου 2013.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «με τον υπό διαβούλευση κανονισμό ορίζεται ως Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ) και καθορίζονται με λεπτομέρεια όλες οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την απονομή και τη χρήση του ελληνικού σήματος στα σχετικά προϊόντα.

Η Επιτροπή, δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου Κανονισμού για την προστασία της ελληνικότητας των προϊόντων της χώρας μας, καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους στις διατάξεις του.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ή επιχειρήσεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους και για τα λοιπά ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στη Δ/νση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (γραφείο 222Γ) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gge.gr.»
Σε ποια προϊόντα θα απονέμεται το Σήμα:

Το σήμα θα ταυτοποιεί την ελληνική προέλευση προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών.

Τα προϊόντα στα οποία απονέμεται το Ελληνικό Σήμα είναι τα:
– «Είδη γάλακτος» «διατηρημένα γάλατα, μερικά και ολικά αφυδατωμένα», «αφρόγαλα», «βούτυρο» και «γαλακτικές λιπαρές ύλες» που διατίθενται στην κατανάλωση, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 80 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

– «γιαούρτι», «τυροκομικά προϊόντα», «ρυζόγαλο», «κρέμα» και «επιδόρπια με βάση το γάλα», όπως αυτό αναφέρεται στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Απαιτήσεις για την απονομή του Ελληνικού Σήματος:
Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι απαιτήσεις:

– οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας γάλακτος, καθώς και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

– το νωπό γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων να παράγεται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

– τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε άλλα προϊόντα να είναι ελληνικής προέλευσης.

– το ρύζι που χρησιμοποιείται ως συστατικό του προϊόντος «ρυζόγαλο», να είναι ελληνικής προέλευσης.

– το 75% τουλάχιστον των «ειδών γάλακτος», καθώς και το 75% των προϊόντων γάλακτος (αναγόμενα σε νωπό γάλα) που χρησιμοποιούνται στα «επιδόρπια με βάση το γάλα», να είναι ελληνικής προέλευσης.

– το μέλι που χρησιμοποιείται στα «επιδόρπια με βάση το γάλα», να είναι ελληνικής προέλευσης.

– να καθιερώνεται και να τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας που περιλαμβάνει:

· τον έλεγχο της ελληνικής προέλευσης του παραλαμβανόμενου γάλακτος,

· τη διασφάλιση της συνέχειας της ιχνηλασιμότητας κατά τη διάρκεια των οποιοδήποτε ενδιάμεσων παραγωγικών διαδικασιών στην Επιχείρηση,

· τον έλεγχο της ταυτότητας των παραγόμενων τελικών προϊόντων που εξέρχονται από την Επιχείρηση, διατηρούμενης της δυνατότητας ανάστροφης επιβεβαίωσης της ιχνηλασιμότητας.

– Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός του γάλακτος ελληνικής προέλευσης, από γάλα άλλης προέλευσης, σε όλα τα στάδια παραγωγικών διαδικασιών.



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *