ροή ειδήσεων

Η Τουρκία ξεκινάει γεωτρήσεις στη Aνατολική Θράκη για shale gas!

Γεωτρήσεις για shale gas ξεκινά η Τουρκία στην Ανατολική Θράκη, στην περιοχή όπου, σύμφωνα με έγκυρες αμερικανικές μελέτες, εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου στον κόσμο.

Ταυτόχρονα...

γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη νοτιοανατολική περιφέρεια της γειτονικής χώρας, όπου επίσης έχουν εντοπιστεί γιγαντιαία κοιτάσματα shale gas.

Ήδη, όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, TPAO, ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τις γεωτρήσεις υδραυλικής σχάσης, οι οποίες αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα μέχρι το τέλος του 2013.

Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρει με ανάρτησή του το capital.gr, έχει ζητηθεί και η συνδρομή ξένων εταιρειών που διαθέτουν την τελευταία τεχνολογία για την παραγωγή αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι τουρκική αντιπροσωπία επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με αποκλειστικό σκοπό να επισκεφθεί εγκαταστάσεις παραγωγής shale gas και να ενημερωθεί για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες του τομέα.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ήδη έχουν ανοιχτεί πέντε κάθετες, ενώ σχεδιάζονται ακόμα δύο οριζόντιες γεωτρήσεις.

Στο επίκεντρο του τουρκικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα πεδία Dadas Shale στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Ανατολίας και Hamitabat Shale στη λεκάνη της Θράκης.

Τα δύο αυτά πεδία, σύμφωνα με την αμερικανική ενεργειακή στατιστική υπηρεσία Energy Information Administration, εκτιμάται ότι περιέχουν 264 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου (4,6 τρισ. κυβικά μέτρα), εκ των οποίων τουλάχιστον 24 τρισ. κυβικά πόδια (651 δισ. κυβικά μέτρα) είναι τεχνικά ανακτήσιμα.

Τα δύο αυτά πεδία, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής ενεργειακής υπηρεσίας, περιέχουν 94 δισ. βαρέλια πετρελαίου από σχιστόλιθο, εκ των οποίων 4,7 δισ. βαρέλια είναι τεχνικά ανακτήσιμα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν στην ελληνική περιοχή της Δυτικής Θράκης δείχνουν ότι στη δική μας επικράτεια τα πιθανά αποθέματα είναι μικρότερα και περιορίζονται στον Βορρά, προς την περιοχή του Σουφλίου και του Διδυμότειχου.

Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων.

Αυτήν τη στιγμή δίνουμε έμφαση και επικεντρωνόμαστε στις έρευνες για συμβατικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Δ. Ελλάδα και Νότια της Κρήτης, τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Το ΥΠΕΚΑ έχει στα χέρια του μια προκαταρκτική μελέτη από το ΙΓΜΕ που παραγγέλθηκε το 2011, στην οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές στη Θράκη και την Ήπειρο.

Ωστόσο, η πιο συστηματική γεωλογική χαρτογράφηση των δεδομένων αυτών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δείχνει μάλλον περιορισμένες προοπτικές.



Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/10/13 17:02

    και δεν αφηνουν πόρτους πιότερα λέγω γω οι Τουρκάλες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *