ροή ειδήσεων

Επικίνδυνα κυλικεία στα σχολεία....

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία από τους ελέγχους που έγιναν στα κυλικεία σχολείων το περασμένο σχολικό έτος, αφού απο τα 3.263 που ελέχθησαν...τα 151 βρέθηκαν να μην έχουν άδεια λειτουργίας, τα 124 διαπιστώθηκε ότι πουλούσαν απαγορευμένα είδη και σε 139 από αυτά διαπιστώθηκαν παραβάσεις αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με την Ημερησία, για τους ελέγχους στα κυλικεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανεξάρτητου βουλευτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τα 151 κυλικεία που δεν είχαν άδεια, τα 41 λειτουργούσαν στην Αθήνα και τα 33 στην Κρήτη, δυο περιοχές που αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στο συγκεκριμένο τομέα.
Στην Αθήνα έγιναν έλεγχοι σε 821 κυλικεία. Τα κυλικεία χωρίς άδεια ήταν 41, τα 15 κυλικεία βρέθηκαν να πουλάνε απαγορευμένα είδη και τα 17 να έχουν παραβιάσει αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
Στην Κρήτη, όπου έγινε έλεγχος σε 193 κυλικεία, βρέθηκαν 33 χωρίς άδεια, 28 να πουλάνε απαγορευμένα είδη και 41 να παραβιάζουν αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν δώσει εκ νέου εντολές-οδηγίες για την εντατικοποίηση των δράσεων, εντός και πέριξ των σχολικών συγκροτημάτων της χώρας, καθώς και σε χώρους που συχνάζουν μαθητές, με στόχο της προστασία της υγείας της μαθητικής κοινότητας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου απαντώντας στην ίδια ερώτηση επισημαίνει ότι στα σχολικά κυλικεία πρέπει να διατίθενται μόνο τα προϊόντα που ορίζονται σαφώς από τη σχετική υπουργική απόφαση και τα οποία έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να διαμορφώνουν σωστές διατροφικές συνήθειες στους μαθητές (στον κατάλογο των επιτρεπόμενων ειδών δεν συμπεριλαμβάνονται προϊόντα που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη, λίπη, χρωστικές ουσίες κλπ).
Ο υγειονομικός έλεγχος των κυλικείων, η τήρηση του καταλόγου των επιτρεπόμενων ειδών, η ύπαρξη άδειας και ο έλεγχος της ποιότητας των προς πώληση προϊόντων γίνονται από το υπουργείο υγείας, τις αστυνομικές αρχές και από τον ΕΦΕΤ.
Παράλληλα, όμως, έλεγχο θα πρέπει να ασκεί επιτροπή που λειτουργεί σε κάθε σχολική μονάδα και στην οποία συμμετέχουν ο διευθυντής του Σχολείου και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κεδίκογλου, στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλείψεις θα πρέπει να εφαρμόζεται πιστά και με αυστηρότητα η ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία, με την επιβολή ποινικών και διοικητικών προστίμων, για την προστασία της υγείας των μαθητών.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, από την πλευρά του, ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας εκδόθηκε αγορανομική διάταξη για τη μείωση των τιμών σε ορισμένα από τα πωλούμενα είδη.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *