ροή ειδήσεων

Εγκεφαλικό: μήπως δεν αφορά μόνο στους ηλικιωμένους;

Μπορεί παλαιότερα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο να παρέπεμπε σε γηραιότερα άτομα, αλλά πλέον ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μειώσει κατά πολύ τον μέσο όρο ηλικίας. Ποιοι είναι οι παράγοντες και ποιοι οι κίνδυνοι για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρότερες ηλικίες;...

Σε έρευνα που έγινε σε περισσότερα από 1.200 άτομα, ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας, το 22% της ομάδας από 35 έως 44 ετών, δεν ανησυχούσαν για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτήν την ηλικία, ενώ το 18% της νεότερης ομάδας, των 18-24 ετών, δεν μπορούσε ούτε καν να ονομάσει έναν παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό.
Αν και όλοι διατύπωσαν την επιθυμία για μία υγιή και μακροχρόνια ζωή, το 1/3 των ερωτηθέντων δεν θεωρούσαν ότι, οι τωρινές τους επιλογές στον τρόπο ζωής θα επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού στο μέλλον. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Οι ειδικοί επιμένουν ότι ο τρόπος ζωής που επιλέγει ο καθένας, θέτει τις βάσεις για το μέλλον, ειδικά σε ότι αφορά στο εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο όπως φαίνεται δεν κάνει πλέον ηλικιακές διακρίσεις.
Νούμερο ένα ο τρόπος ζωής
Ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι και 80%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Οι επιλογές αφορούν σε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, στην τακτική άσκηση και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Ειδική βαρύτητα δίνεται στο κάπνισμα, το αλκοόλ και την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, πλούσια σε ζάχαρη, που πρέπει να αποφεύγονται.
Παράγοντες κινδύνου
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου έχουν να κάνουν με την ηλικία, το φύλο, το γενεαλογικό ιστορικό υπόβαθρο του καθενός κ.α. Αναλυτικότερα:
Ηλικία: Οι πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο σχεδόν διπλασιάζονται για κάθε επιπλέον δεκαετία μετά την ηλικία των 55 ετών. Ωστόσο, τελευταία οι περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων έχουν αυξηθεί σημαντικά και σε άτομα κάτω των 50.
Κληρονομικότητα/φυλή: Ο κίνδυνος αυξάνεται, αν υπάρχει ιστορικό εγκεφαλικού στην οικογένεια, ενώ οι αφρο-αμερικανοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο από ότι οι καυκάσιοι.
Φύλο: Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο συνηθισμένο στους άντρες από ότι στις γυναίκες, αλλά περισσότερα από τα μισά περιστατικά θανάτου προκαλούνται στις γυναίκες.
Κατάσταση υγείας: Η υψηλή πίεση, ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Προηγούμενο εγκεφαλικό/ παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο/ καρδιακό επεισόδιο: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου πολλαπλασιάζεται για κάποιον, που έχει ήδη υποστεί ένα παλαιότερα. Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό χωρίς τις ενδεχόμενες θανατηφόρες διαστάσεις του όμως. Ωστόσο, αρκεί για να 10πλασιάσει τις πιθανότητες, σε σχέση με κάποιο άτομο της ίδια ηλικίας και φύλου, που δεν έχει πάθει ποτέ εγκεφαλικό. Σημαντική διαφορά, αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκεφαλικού, έχει και κάποιος που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν καρδιακό επεισόδιο.
Σημάδια προειδοποίησης
Χαρακτηριστικό στοιχείο του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ότι ακόμα και τα συμπτώματα, που προειδοποιούν για την εμφάνισή του, εμφανίζονται ξαφνικά. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα εξής:
1. Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του βραχίονα ή του ποδιού, ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματος.
2. Ξαφνική σύγχυση και προβλήματα στην ομιλία και την κατανόηση.
3. Πρόβλημα στην όραση, ακόμη και στα δύο μάτια.
4. Πρόβλημα στο περπάτημα, ζαλάδα, απώλεια ισσοροπίας ή προσανατολισμού.
5. Ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος, χωρίς σοβαρή αιτία.
Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο παρουσιάσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με το πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ένα σημαντικό στοιχείο
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η αιτία θανάτου για περισσότερους από 137.000 ανθρώπους ετησίως, «παίρνοντας» την τρίτη θέση (στη λίστα με τις αιτίες θανάτου) μετά τα καρδιακά προβλήματα και τον καρκίνο.







Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *