ροή ειδήσεων

Οταν ο «αρχιερέας της διαπλοκής» επέτρεπε το απίστευτο πάρτι με τους εξοπλισμούς

Ο άνθρωπος που ονειρεύεται, αν όχι επιστροφή στην εξουσία, σίγουρα όμως να κινεί τα νήματα στην Κεντροαριστερά είχε ως... χόμπι τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτά ακριβώς που αποτέλεσαν το θερμοκήπιο για μίζες εκατομμυρίων και σε ένα ατέλειωτο πάρτι. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον «αρχιερέα της διαπλοκής», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Κώστας Καραμανλής, επί των ημερών του οποίου οι προμήθειες έδιναν και έπαιρναν. Ο κ. Σημίτης, σε ρόλο «δεν ξέρω, δεν ακούω τίποτε», επί τόσες ημέρες κατά τις οποίες οι αποκαλύψεις πέφτουν σαν το χαλάζι, δεν έχει βγάλει κιχ για όσα συνέβαιναν επί της παντοδυναμίας του. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει την υστεροφημία του ως τεχνοκράτη και... σοβαρού πρωθυπουργού, την ώρα που όλα δείχνουν ότι τα άνθη του κακού έπνιξαν τον κήπο της Ελλάδας, αφού ποτίζονταν επιεικώς από το περιβάλλον του, χωρίς ο ίδιος να κάνει τίποτε, επιλέγοντας τον ρόλο του τροχονόμου. Οι ευθύνες του, όμως, κάθε μέρα μεγαλώνουν, ενώ όσα αποκαλύπτονται σφίγγουν τον κλοιό και για τις δικές του ευθύνες.

Συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία οδηγούν στην αποκάλυψη του κυκλώματος των μιζών που διοχετεύονταν επί χρόνια στους εμπλεκομένους με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, έδωσε ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται μια σειρά από προμηθευτές γερμανικών, ρωσικών, γαλλικών και αμερικανικών οπλικών συστημάτων, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Κάντας στους ανακριτές, δωροδοκούσαν για να «πείσουν» την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να επιλέξει τα δικά τους όπλα, περίπου εννέα πρόσωπα συνολικά. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να ελεγχθούν για αγορές όπλων που είχαν προαποφασιστεί και υλοποιούνταν με κριτήριο τις μίζες που είχαν δοθεί από τους ενδιαφερόμενους οπλάδες είναι και περίπου 30 αξιωματικοί, οι οποίοι την περίοδο 1996-2001 ήταν μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης και κατάρτισης των συμβάσεων.

Ο κύκλος της μίζας ήταν μια αλυσίδα στην οποία περιλαμβάνονταν οι στρατιωτικοί που έκαναν τις εισηγήσεις, τα υπηρεσιακά στελέχη που επικύρωναν τις προτάσεις και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους που λάμβαναν τις αποφάσεις. Χωρίς τη συμμετοχή, την κάλυψη ή τη συνενοχή του ενός, το κόλπο δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα μόνο τα έτη 1999-2001 επί κυβέρνησης Σημίτη φτάνουν σε αστρονομικά νούμερα, μια και σύμφωνα με λίστα που κυκλοφορεί μεταξύ άλλων είναι:

- Α/Α Patriot 1,1114 δισ. ευρώ.
- Α/Α Crotaler 250.000.000 ευρώ.
- Α/Φ Φ-16 2,445 δισ. ευρώ.
- Αντιαρματικά κορνέτ 108.600.000 ευρώ.
- 3 υποβρύχια 214 1,2799 δισ. ευρώ.

Στην ίδια λίστα υπάρχουν τοξευτές, πύραυλοι, μιράζ, οχήματα, πυροβόλα κ.λπ., τα οποία στοίχισαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ που έκαναν πάμπλουτους τους μιζαδόρους.
dimokratianews.gr



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *