ροή ειδήσεων

Ούτε 10 ευρώ το χρόνο η έκπτωση στο ρεύμα για να... σβήσουν τα τζάκια

«Δέκα μείον πέντε, μείον πέντε....Έξι δια δύο, συν οκτώ».

Έτσι ξεκινά ένα παλιό καλό τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη και δεν απέχει πολύ από τους...μαθηματικούς τύπους με τους.... οποίους ηΔΕΗ ασκεί «κοινωνική πολιτική», δίνοντας ως έκπτωση για τις ημέρες που ηαιθαλομίχλη «πνίγει» τις πόλεις το αστρονομικό ποσό των... 5 ευρώ το τετράμηνο!

Τίτλος του τραγουδιού: «Κάπου την έχουμε πατήσει». Τυχαίο;

«Δεν νομίζω» απαντούν όσοι εκφράζουν σφοδρές αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ υπολογίζει την έκπτωση.

«Η έκπτωση, ακόμη και για μεγάλους καταναλωτές, δεν ξεπερνάει τα 10 ευρώ ετησίως, αν συνυπολογίσουμε ότι σε κάθε μια περιοχή το φαινόμενο θα εμφανιστεί τρεις φορές το χρόνο», λέει

ο υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της WWF Μιχάλης Προδρόμου.

Ο μαθηματικός τύπος που «χαρίζει»... 5 ευρώ το τετράμηνο

Όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμων Στεργιώτης, η έκπτωση γίνεται με έναν απλό, απλούστατο υπολογισμό:

«Ας υποθέσουμε ότι ο καταναλωτής στο τετράμηνο έχει καταναλώσει 1500 κιλοβατώρες. Διαιρούνται δια των 120 ημερών του τετραμήνου. Άρα, κατά μέσο όρο καταναλώνει 12, 5 κιλοβατώρες την ημέρα. Σε αυτές τις κιλοβατώρες, για τις δύο ή τρεις ημέρες που ισχύει η έκπτωση, θα πληρώσει μόνο το 30%.»

Σύμφωνα με το τιμολόγιο της ΔΕΗ, η χρέωση της κιλοβατώρας για όσους καταναλώνουν από 1201 έως 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ανέρχεται στα 0,0946 ευρώ.

Άρα οι 12,5 κιλοβατώρες κοστίζουν 1,1825 ευρώ. Με την έκπτωση του 70% το κόστος πέφτει κατά 0,8275 ευρώ και κοστίζουν μόλις 0,355 ευρώ. Η έκπτωση για δύο ημέρες ανέρχεται σε 1,655 ευρώ.

Αν το μέτρο εφαρμοστεί τρεις φορές στο τετράμηνο, δηλαδή έξι ημέρες, η έκπτωση θα «σκαρφαλώσει» στο αστρονομικό ποσό των 4,965 ευρώ.

Ο καταναλωτής ωφελείται κατά.... 1,24 ευρώ το μήνα!

Δεν γνωρίζουν τις υπουργικές αποφάσεις

Την ίδια ώρα ο Κίμων Στεργιώτης επιμένει ότι δεν προβλέπεται «για καμία περίπτωση καταναλωτή» δωρεάν ρεύμα τις ημέρες κατά τις οποίες οι κατά τόπους Περιφέρειες ή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας ενεργοποιήσουν το μέτρο.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος απαντούν: «Αποκλείεται να μην το γνωρίζουν στη ΔΕΗ. Υπάρχουν τρεις υπουργικές αποφάσεις, στη μία αναφέρεται ρητά ότι όσοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικονομικό Τιμολόγιο θα έχουν δωρεάν ρεύμα τις μέρες με αιθαλομίχλη».

Οι άλλες δύο υπουργικές αποφάσεις αφορούν σε έκπτωση 70% για όλους τους υπολοίπους καταναλωτές και σε μόνιμη έκπτωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τις κοινωνικές δομές (νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα κλπ).

Πώς το μαθαίνουν οι πολίτες

«Θεωρητικά θα έπρεπε να έχει η δεη εγκατεστημένο ένα πιο ευφυές δίκτυο, να ξέρει ο καταναλωτής τί καταναλώνει κάθε στιγμή, όχι ένα ρολόϊ που απλά γυρίζει. Προκύπτει θέμα ενημέρωσης του πολίτη για το ακριβές της στιγμής που ξεκινάει η ισχύς του εκπτωτικού τιμολογίου. Βγαίνει μια ανακοίνωση από την Περιφέρεια ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου, η οποία όμως δεν κοινοποιείται γενικότερα.», επισημαίνει ο υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της WWF Μιχάλης Προδρόμου.

« Υπάρχει, επίσης, ένα σοβαρό θέμα για πόλεις που δεν μετρώνται οι ρύποι. Δεν υπάρχει επαρκές σύστημα καταγραφής σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας» συμπληρώνει και καταλήγει:

«Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο ήταν γνωστή από το 2011. Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης εμφανίστηκε από τον περασμένο χειμώνα. Γιατί έπρεπε να περιμένουμε τον Δεκέμβρη του 2013 για να πάρουμε μέτρα; Ο προγραμματισμός θέρμανσης των νοικοκυριών γίνεται πριν αρχίσει ο χειμώνας. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν έχουν όλα τα νοικοκυριά κλιματιστικά», καταλήγει.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/1/14 22:53

    Η εκπτωση θα ισχυει για καταναλωσεις κατω των 2000 κιλοβατωρων.Εαν ομως αναβεις κλιματισμο αντι για τζακι,να δουμε πως θα μεινει η καταναλωση σου κατω απο τις 2000 το τετραμηνο.Οπως λεμε"το τυρι το ειδες,τη φακα δεν την ειδες"?"Φοβου τους Δαναους και δωρα φεροντες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/1/14 23:01

    oli ta tzakia anama k na pane na gamithoune

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *