ροή ειδήσεων

Μυτιλήνη 2014! Έγκυος 5 μήνων στο δρόμο - Απούσες οι κοινωνικές υπηρεσίες

Σε ένα αυτοκίνητο χαλασμένο που μπάζει από παντού, με το χειμώνα να βρίσκεται μπροστά απειλητικός, κινδυνεύουν να παραμείνουν στο σημείο που τους συναντήσαμε...
ανυπεράσπιστοι στο κρύο, τη βροχή και το αγιάζι. Η Μάια και ο Παύλος είναι δύο νέοι άνθρωποι ηλικίας 31 και 43 ετών, που είδαν τα όνειρά τους να σκορπίζουν στη δίνη της κρίσης. Πασχίζουν να επιβιώσουν & κάνουν ό,τι μπορούν, όμως δεν τα καταφέρνουν.

Το νεαρό ζευγάρι από τη Βουλγαρία ζει εδώ και δύο μήνες μέσα σε ένα χαλασμένο αμάξι το οποίο έχει μετατρέψει σε σπίτι, στο πάρκινγκ του λιμανιού της Παναγιούδας. Χωρίς θέρμανση, νερό και φαγητό ζει κάτω από άθλιες συνθήκες. Το χειρότερο πως η 31χρονη γυναίκα διανύει τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της και φυσικά δεν έχει πάει ακόμα σε γιατρό, αφού δεν έχει χρήματα ούτε για εισιτήριο λεωφορείου! Το πώς συντηρούνται μόνο αυτοί το ξέρουν… τρώνε ό,τι βρουν και ό,τι τους πάνε κάποιοι κάτοικοι του χωριού απ’ το υστέρημά τους. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πέρασε απ’ το μυαλό τους η επαιτεία.

«Είναι περήφανοι και δεν ζητούν τίποτα από κανένα», λέει ο Παναγιώτης Χωριατέλλης, που διατηρεί ξυλουργείο στην περιοχή και κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι του προκειμένου να τους βοηθήσει. Ποιος θα μπορούσε όμως να ζει μέσα σε ένα παγωμένο αυτοκίνητο, με την γυναίκα να κοιμάται στο πίσω κάθισμα και τον άνδρα μπροστά στις δύο θέσεις ανάμεσα στο χειρόφρενο και το τιμόνι και μάλιστα με μόλις δύο κουβέρτες που και αυτές τις μοιράζονται γιατί δεν έχουν άλλες και κρυώνουν;

«Το πρωί δεν έχουν τίποτα για να φάνε και τους δίνουμε λίγο ζεστό γάλα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και με αυτό κάθονται όλη την υπόλοιπη μέρα», λέει ο Στρατής Βασιλέλλης, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος θεωρεί ότι το χειρότερο για το ζευγάρι είναι το θέμα της υγιεινής. «Η Μάια - λέει - έχει να πλυθεί πάνω από δύο μήνες και είναι και έγκυος».

Από το σπίτι στο δρόμο

Η αθλιότητα και η θλίψη ήταν ολοφάνερη στο πρόσωπο της Μάιας, η οποία εκλιπαρεί σιωπηρά για να της προσφέρει κάποιος ένα χώρο για να φύγει απ’ το αυτοκίνητο σύντομα, καθώς η εγκυμοσύνη της προχωρά και το παιδί που θα φέρει στον κόσμο δεν μπορεί να έρθει κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Η 31χρονη γυναίκα ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν 15 ετών. Αρχικά ζούσε με την μητέρα της και τον αδελφό της, επίσης από την Βουλγαρία, στην Καλλονή. Ήρθαν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Δυστυχώς η μοίρα δεν τα έφερε όπως τα υπολόγιζαν. Η μητέρα της, που είναι πάνω από 20 χρόνια χωρισμένη και ο αδελφός της αναγκάστηκαν να φύγουν πίσω στη Βουλγαρία, ενώ η Μάια παρέμεινε και πριν δύο χρόνια γνωρίστηκε και παντρεύτηκε τον Παύλο.

Στην αρχή ο 43χρονος, που ήρθε από την Βουλγαρία στην Ελλάδα πριν από 7 χρόνια, έκανε κάποια μεροκάματα και έτσι μπορούσαν να συντηρήσουν ένα φτωχικό σπίτι που νοίκιαζαν στον Αφάλωνα. Στη συνέχεια όμως οι αγροτικές δουλειές που έκανε ο Παύλος μειώθηκαν και δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που μίσθωναν να τους πετάξουν στο δρόμο. Έτσι, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στο αυτοκίνητο, το οποίο δεν λειτουργεί και για την επισκευή του χρειάζονται περί τα 400 ευρώ. Ο Παύλος, που δεν μιλάει και πολύ καλά τα ελληνικά, θέλει να βρει μια δουλειά και ένα σπίτι για να μείνει με την οικογένειά του, που σε λίγους μήνες θα προστεθεί άλλο ένα μέλος της που θα είναι αναγκασμένο να ζει κάτω από τις άθλιες αυτές συνθήκες.

Η επέτειος…

Η ειρωνεία είναι ότι χθες το πρωί που τους επισκεφτήκαμε, το νεαρό ζευγάρι είχε την επέτειο του γάμου του. Έκλεισαν δύο χρόνια. Η θλίψη όμως της Μάιας ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της και έδειχνε με τον δικό της περήφανο τρόπο να εκλιπαρεί για βοήθεια.

«Είμαι πέντε μηνών και δεν έχω πάει σε γιατρό γιατί δεν έχω χρήματα, ούτε για εισιτήριο», μας είπε και προς στιγμή έτρεμε, ολοφάνερα, από το πρωινό αγιάζι που της τρυπά τα κόκκαλα γιατί όλο το βράδυ κοιμάται με μια κουβέρτα μέσα στην παγωνιά. «Κρυώνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν τη ρωτήσαμε πού κάνει την σωματική της ανάγκη και πού πλένεται, μας έδειξε απέναντι από το λιμανάκι τα βράχια.

Ο Παύλος, που έχει να κάνει μεροκάματο πριν από τα Χριστούγεννα, μας μίλησε με τα σπαστά ελληνικά του για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει αυτός και η γυναίκα του την οποία όμως κοίταζε με αγάπη, αλλά συνάμα με πόνο αφού δεν μπορεί να της προσφέρει ούτε φαγητό. «Τρώμε ό,τι βρίσκουμε και ό,τι μας φέρνουν κάποιοι που ξέρουν πως βρισκόμαστε εδώ».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και τα όσα μας περιέγραψαν οι κ.κ. Χωριατέλλης και Βασιλέλλης, το νεαρό ζευγάρι που κρυώνει και πεινά, υποφέρει πολύ και ζητά βοήθεια, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Παναγιούδας δεν γνωρίζουν τίποτα γι’ αυτό. Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν το πρόβλημα και σπεύδουν να βοηθήσουν όσο φυσικά μπορούν. Ο κ. Χωριατέλλης, που έχει ευαισθητοποιηθεί και κάθε πρωί που ανοίγει το μαγαζί του ανάβει την ξυλόσομπα και τους φωνάζει για να τους προσφέρει λίγο ζεστό γάλα, απευθύνει έκκληση για βοήθεια, τόσο από συμπολίτες μας όσο όμως και από κάθε άλλο αρμόδιο κοινωνικό φορέα.

Πρέπει οπωσδήποτε το συντομότερο δυνατό να επέμβει κάποιος, είτε είναι η πρόνοια, είτε ο Εισαγγελέας για να δει τι μπορεί να γίνει μ’ αυτό το ζευγάρι. Είναι κρίμα να ζει έτσι…
lesvosnews.net

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *