ροή ειδήσεων

Μύθος ότι τα tablet ενισχύουν τη μάθηση στα παιδιά

Πόσο ασφαλή είναι τα tablet για τα παιδιά; Μπορεί ο χειρισμός τους να γίνεται εύκολα από τα παιδιά κάθε ηλικίας, όμως αρκετοί παιδίατροι εκφράζουν ανησυχίες για το αν και κατά πόσο οι συσκευές αυτές επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν τις μαθησιακές τους ικανότητες...

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το γεγονός ότι η χρήση των tablet δεν απαιτεί την ικανότητα ανάγνωσης ή πληκτρολόγησης, επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν γρήγορα να τα χειρίζονται για να βλέπουν ταινίες, φωτογραφίες και να παίζουν παιχνίδια. Ωστόσο, αυτό ακριβώς το γεγονός δεν ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, ενώ καμία μελέτη μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη κάποιας συσκευής (κινητού, tablet, τηλεόρασης) είναι ωφέλιμος σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους.
Αντίθετα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο χρόνος αυτός στερεί από τα παιδιά τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δραστηριότητες που ενισχύουν τις μαθησιακές τους ικανότητες, όπως η ενασχόληση με παιχνίδια που δεν είναι ηλεκτρονικά, οι χειροτεχνίες, οι κατασκευές, η ζωγραφική, το διάβασμα, ακόμη και ο ύπνος.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο δρ Dimitri Christakis από το Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ, τα tablet αποτελούν σχετικά καινούργιο προϊόν, γι’ αυτό και οι μελέτες που έχουν γίνει για τη χρήση τους και την επίδρασή τους δεν είναι απολύτως ρεαλιστικές. Ωστόσο, τόνισε παράλληλα ότι έχουν εκπαιδευτικό νόημα μόνο όταν η χρήση τους απαιτεί και τη συμμετοχή των παιδιών και πως ακόμη και αν οι συσκευές αυτές αποδειχθούν «αθώες», δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο δρ Christakis επισημαίνει ότι τα παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές για διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας τη μέρα.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/1/14 15:14

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ανάρτηση και παραπληροφορεί τα πλήθη.
    Είμαι εκπαιδευτικός και δραστηριοποιούμαι στην έρευνα για μάθηση μέσω φορητών και tablets, υπάρχουν αμέτρητες έρευνες που υποστηρίζουν το αντίθετο από αυτό που γράφετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/1/14 17:49

    Ανάλογα με την χρήση θα έλεγα εγώ, μπορεί να βοηθήσουν, μπορεί και όχι. Αν είναι να είναι κολλημένα όλη την μέρα όπως είναι αρκετά παιδιά σήμερα ασφαλώς και ΔΕΝ πρόκειτε να βοηθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/1/14 18:33

    Οκ κόβουν χρόνο από άλλες ασχολίες άλλα ΓΙΑΤΙ οι άλλες έρευνες δεν αποδεικνύουν κάτι; Ποια από όλες τις έρευνες καταρρίπτουν και για ποιους λόγους; Επίσης ΟΚ ο δρ. χρηστάκης ΘΕΩΡΕΙ πως δεν πρέπει να κάθονται πάνω από μια ώρα, το γαμημένο το ΓΙΑΤΙ θα μας το πει ή θα πρέπει να μαντέψουμε τον λόγο γιατί ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως ο Δρ χρηστάκης ΘΕΩΡΕΙ σωστά; link για την 'έρευνα' δίνει ο δρ χρηστάκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *