ροή ειδήσεων

Στον πάτο της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα

Σημαντικό πλήγμα υπέστη η ελευθερία του Τύπου το 2013, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που συμπίπτει... με τη δημοσιοποίηση αντίστοιχης έκθεσης της RSF

Μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου καταγράφηκε το 2013 σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις, όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά επίσης και σε δημοκρατίες όπου οι αρχές «χρησιμοποιούν καταχρηστικά το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας», όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans fronti?res, RSF) σε μια μελέτη της που δίνεται στην δημοσιότητα σήμερα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την οικονομική κρίση, έχασε 14 θέσεις στην κατάταξη της RSF, πέφτοντας στην 99η. Η Βουλγαρία (100ή, -12 θέσεις) βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις βίαιες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων τις οποίες διέπραξαν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στο περιθώριο διαδηλώσεων.

Η χώρα η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη του κόσμου για τους δημοσιογράφους από τους RSF, η Συρία, βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης, όπως και πέρυσι, πάνω από μόλις τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση, ακολουθούμενη, όπως και την περασμένη χρονιά, από την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατρακύλησαν 13 θέσεις στην κατάταξή της πέφτοντας στην 43η. Η Βρετανία απώλεσε τρεις θέσεις και κατατάσσεται πλέον 33η. Σε αυτή τη χώρα «ασκήθηκαν στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας σκανδαλώδεις πιέσεις στην εφημερίδα The Guardian», μεταξύ άλλων, υπενθύμισε η RSF.

Η Γαλλία, η οποία έχασε μια θέση πέφτοντας στην 39η, γνώρισε επίσης μια «ανησυχητική» χρονιά το 2013, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία επικαλέστηκε ιδίως την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης να αποσυρθούν δημοσιεύματα σχετικά με καταγεγραμμένες συνομιλίες για την υπόθεση της πολυεκατομμυριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ από τον ιστότοπο Mediapart και το περιοδικό Le Point.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *