ροή ειδήσεων

Εκθεση-σοκ της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής και επιστολή SOS στον υπουργό Δικαιοσύνης

Εκθεση-φωτιά της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής φέρνει... σήμερα στο
φως η «κυριακάτικη δημοκρατία», αποκαλύπτοντας την ωρολογιακή υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί μέσα στις ελληνικές φυλακές και να επεκταθεί σε ολόκληρο το φάσμα της δημόσιας υγείας, με έξαρση της φυματίωσης και του AIDS.
Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα του διακομματικού κλιμακίου της Επιτροπής της Βουλής, το οποίο επισκέφθηκε πριν από 10 ημέρες το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, με τα μέλη του να μένουν έκπληκτα από όσα αντίκρισαν και ομόφωνα μέσω επιστολής στον υπουργό Δικαιοσύνης να εκφράζουν κραυγή αγωνίας για τη δημόσια υγεία.

«Δυστυχώς συναντήσαμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, με οροθετικούς να συγχρωτίζονται με κρατουμένους που πάσχουν από πολυανθεκτική φυματίωση. Τα νοσοκομεία των φυλακών είναι μια βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί στην κοινωνία, όχι μόνο μέσα στο νοσοκομείο. Πολύ φοβάμαι ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς τα θύματα» είπε χαρακτηριστικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της επιτροπής και επικεφαλής του κλιμακίου βουλευτών που επισκέφθηκαν τις φυλακές Ανδρέας Κουτσούμπας.


Σε οριακό σημείο
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μελών της επιτροπής, πολλές από τις οποίες έχουν καταγραφεί στην επιστολή, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Από την επίσκεψη των βουλευτών προέκυψε ότι στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού σε χώρο για 60 κρεβάτια στοιβάζονται πάνω από 200 ασθενείς, ενώ οι οροθετικοί είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, με αποτέλεσμα όποιος πάθει ίωση ή όποιος πάθει γρίπη ή όποιος πάθει ηπατίτιδα C κολλάει όλους. Το ακόμα χειρότερο, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός, με αποτέλεσμα οροθετικοί να συγχρωτίζονται με πάσχοντες από φυματίωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Οπως μάλιστα έλεγαν οι βουλευτές στις μεταξύ τους συζητήσεις, το πρόβλημα με τη φυματίωση επικεντρώνεται σε κρατουμένους που προέρχονται από το πρώην ανατολικό μπλοκ, και τείνει να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Σοβαρές ελλείψεις

«Κατά την επίσκεψή μας στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού και το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στη λειτουργία αυτών (κυρίως στο νοσοκομείο) που επιβάλλουν άμεσες παρεμβάσεις και που, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, έχουν να κάνουν με:


-Τον υπερπληθυσμό-υπέρβαση δυνατότητας φιλοξενίας με συνέπεια να προκαλούνται κακές συνθήκες διαβίωσης. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σοβαρό στην περίπτωση των οροθετικών, καθώς η υπερσυγκέντρωση σε κάθε θάλαμο θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού τους συστήματος.
-Την αύξηση κρουσμάτων πολυανθεκτικής φυματίωσης και τη μη μέριμνα για τη συνέχιση της θεραπείας τους μετά την αποφυλάκιση.
-Την έλλειψη εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού (ψυχίατροι, ιατροί και νοσηλευτές) για την αντιμετώπιση των σοβαρά πασχόντων - σοβαρών προβλημάτων υγείας, θέμα που έχει να κάνει με την υγιεινή ασφάλεια όλων των κρατουμένων, του προσωπικού αλλά και της κοινωνίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι τέσσερις βουλευτές (Κουτσούμπας, Κατριβάνου, Κουράκης, Παναγούλης).

Παρέμβαση για το μπλε δωμάτιο της απομόνωσης

Αν ήταν κάτι πάντως προκάλεσε τεράστια αίσθηση σε πολλούς βουλευτές, αυτό ήταν το περίφημο μπλε δωμάτιο απομόνωσης στο ψυχιατρείο. Οπως κατήγγειλαν οι βουλευτές, διαπίστωσαν περίπτωση ανθρώπου ο οποίος είχε μείνει γυμνός για πέντε ημέρες σε ένα μικρό δωμάτιο, το οποίο έφτασε να χρησιμοποιεί ακόμα και ως τουαλέτα.

Για το συγκεκριμένο θέμα πάντως υπήρξε άμεση παρέμβαση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο οποίος υπέγραψε άμεσα απόφαση ώστε να αλλάξει το πλαίσιο της απομόνωσης και να προχωρήσει η ανακατασκευή των κελιών αυτού του τύπου.

Καταλήγοντας, στην επιστολή τους οι βουλευτές επαναφέρουν το θέμα της δημόσιας υγείας και προτείνουν σειρά μέτρων και άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τον διαχωρισμό των νοσηλευόμενων οροθετικών κρατουμένων από τους υπόλοιπους ασθενείς, τη διασφάλιση ιατρικών εξετάσεων (τουλάχιστον αίματος) κατά την εισαγωγή όλων των κρατουμένων σε οποιοδήποτε κατάστημα, αλλά και μέριμνα και μετά την αποφυλάκιση για όσους πάσχουν από φυματίωση, με σκοπό την προστασία της υγείας τους και της δημόσιας υγείας εν γένει.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *