ροή ειδήσεων

Ο άνθρωπος και οι σύγχρονες προκλήσεις στο επίκεντρο του 16ου ΦΝΘ


θα «ταξιδέψει» σε πέντε πόλεις της Ελλάδας και Ρόδο

Με προϋπολογισμό μόλις 650.000 ευρώ, χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο (μετά την παραίτηση προ τετραμήνου σχεδόν του προέδρου...
του –δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την μη αντικατάστασή του- γεγονός που δημιουργεί σωρεία λειτουργικών και διοικητικών προβλημάτων), με τις αίθουσες του λιμανιού να ανήκουν πλέον σε ιδιώτη επιχειρηματία και να παραχωρούνται στο Φεστιβάλ για τις ημέρες της διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει για 16η χρονιά «εικόνες του 21ου αιώνα».

«Το Φεστιβάλ θα συνεχίσει να υπάρχει με οποιοδήποτε τρόπο. Τα πράγματα παρόλα αυτά, είναι δύσκολα. Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται και το επόμενο φεστιβάλ είναι στο αέρα. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ) – σύμφωνα με επίσημες "μετρήσεις" κρίθηκε ως το 3ο σημαντικότερο στην Ευρώπη» είπε την Τρίτη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης.

Η διοργάνωση ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου. Τις δέκα ημέρες της διάρκειάς του θα προβληθούν συνολικά 191 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ.

Η φετινή διοργάνωση εστιάζει το βλέμμα της στους ανθρώπους του μεταλλασσόμενου σύγχρονου κόσμου και τις προσωπικές τους ιστορίες, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα με τις διεθνείς γεωπολιτικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ταινία Έναρξης

Μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, θα ανοίξει την αυλαία του 16ου ΦΝΘ την Παρασκευή 14 Μαρτίου στο Ολύμπιον: Το ντοκιμαντέρ Λίναρ της Νάστια Ταράσοβα αφηγείται την οδύσσεια του Λίναρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Η σκηνοθέτιδα εστιάζει στην περιπέτεια του Λίναρ, αλλά και στο θάρρος του, που εμπνέει και δίνει δύναμη στους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη, σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα.Αφιερώματα

Το 16ο Φεστιβάλ τιμά φέτος στα αφιερώματά του δυο σπουδαίους δημιουργούς: Τον πρόωρα χαμένο καναδό κινηματογραφιστή, Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013) και τον γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, ο οποίος θα δώσει το παρών στη διοργάνωση. Το φεστιβάλ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Πίτερ Ουιντόνικ, καθιερώνει το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.Ελληνικό πρόγραμμα

Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 59 ελληνικές ταινίες να συμμετέχουν σε διάφορα τμήματα, αποτυπώνοντας τη νέα πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του το Φεστιβάλ παρουσιάζει τηνέκθεση φωτογραφίας «Ενρί Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 15 έως τις 23 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του Ενρί Τσανάι (ο φωτογράφος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα). Στις φωτογραφίες του αποτυπώνει στιγμιότυπα - από την Αθήνα και την Αλβανία- μέσα από εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και φέτος (είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται) το εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 16ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε πέντε πόλεις της Ελλάδας (Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθο και Ρόδο καθώς και στη Λευκωσία), σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Frederick Institute of Technology Cyprus). Έτσι, θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στη ζώνη των 20:30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *