ροή ειδήσεων

Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, πιο διάσημοι από το Χριστό!

Ποιοι είναι οι πιο γνωστοί άνθρωποι στην ιστορία, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο ΜΙΤ

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιος είναι ο πιο διάσημος άνθρωπος που πέρασε.... ποτέ από τον πλανήτη; Προφανώς, η απόφαση είναι δύσκολη: Μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια ανθρώπινου πολιτισμού, θα ήταν δύσκολο να συγκρίνει κανείς, για παράδειγμα, τον Περικλή ή τον Ιούλιο Καίσαρα με τον Μπαράκ Ομπάμα ή τον Βλάντιμιρ Πούτιν, και ακόμα πιο δύσκολο να τους συγκρίνει με τον Μάικλ Τζάκσον, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ή τον Σαίξπηρ.

Το Media Lab του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ σκέφτηκε έναν τρόπο να υπολογίσει το πόσο διάσημες είναι διάφορες προσωπικότητες του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος: Μέσω της Wikipedia. Οι ερευνητές μελέτησαν τα λήμματα 11.335 ανθρώπων στη Wikipedia, μελετώντας σε πόσες γλώσσες έχουν μεταφραστεί, πόσες προβολές σελίδων έχουν συγκεντρώσει σε διάστημα έξι ετών τόσο στα αγγλικά, όσο και σε άλλες γλώσσες, και καταλήγοντας σε έναν Δείκτη Ιστορικής Δημοφιλίας. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΜΙΤ Media Lab, δύο αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι είναι πιο διάσημοι από τον Χριστό: Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας κερδίζουν... στο νήμα τον Χριστό, και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν δύο ακόμα μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες: Ο Σωκράτης και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Κατεβαίνοντας πιο κάτω, στην 6η θέση βρίσκεται ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και στην έβδομη ο Κομφούκιος, στην όγδοη ο Ιούλιος Καίσαρας, και ακολουθούν δύο ακόμα αρχαίοι Έλληνες: Ο Όμηρος και ο Πυθαγόρας.

Στην 11η θέση βρίσκεται ο Αρχιμήδης και στη 12η ο Μωυσής (ναι, ο γνωστός Μωυσής της Βίβλου), ενώ στη 13η ο Μωάμεθ, στη 14η ο Αβραάμ και στη 15η ο Αδόλφος Χίτλερ. Ακολουθούν στη 16η θέση ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, στη 17η ο Καρλομάγνος, στη 18η ο Σαίξπηρ, στη 19η ο Μιχαήλ Άγγελος και στην 20ή ο Αύγουστος.

Εκτός εικοσάδας μένει ο Ναπολέων Βοναπάρτης (21ος), όπως και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (23ος), ο Χριστόφορος Κολόμβος (24ος), ο Βούδας (28ος) και η Κλεοπάτρα (29η).

Από τις προσωπικότητες που γεννήθηκαν μετά το 1900, πιο ψηλά βρίσκεται ο 72ος Τσε Γκεβάρα, και ακολουθούν (εκτός της πρώτης εκατοντάδας) ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Έλβις Πρίσλεϊ, ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Γουολτ Ντίσνεϊ, ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, ο Μπομπ Μάρλεϊ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζόνι Ντεπ και ο Τζίμι Χέντριξ.

Οι Έλληνες της λίστας του MIT είναι συνολικά 136, και δεν είναι όλοι... αρχαίοι, αν και οι 25 πρώτοι της ελληνικής λίστας έχουν γεννηθεί όλοι προ Χριστού, με εξαίρεση τον 18ο Πλούταρχο (τον αρχαίο Πλούταρχο, για να μην μπερδευόμαστε) και τον 24ο Ελ Γκρέκο. Από τους σύγχρονους Έλληνες, πιο διάσημος είναι ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (54ος στην ελληνική λίστα), ενώ πιο κάτω βρίσκονται η Νάνα Μούσχουρη (79η), ο Νίκος Καζαντζάκης (80ός), ο Γιώργος Σεφέρης (84ος), ο Μίκης Θεοδωράκης (86ος), η Μελίνα Μερκούρη (96η), αλλά και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας (99ος).

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/3/14 19:35

    Φυσικό δεν είναι? Ο Χριστιανισμός είναι (από ιστορικής άποψης αδιαμφισβήτητα) η πιό αιμοσταγής θρησκεία στον κόσμο!! Εκατομμύρια σφαγιάσθηκαν (Νικόπολη) τόσο στην Μ. Ασία όσο στην Αμερική και την Ευρώπη (σταυροφορίες, ιερά εξέταση, εξολόθρευση ινδιάνων) στο όνομα του!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *