επικαιρότητα

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα όπως καταγράφεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών από έλληνες πολίτες επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παραβίασης....
ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Για τα δικαιώματα των Ελλήνων ούτε λόγος!


Του Δημήτρη Μανή


Οι ελληνικές αρχές ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στα αρμόδια σώματα ασφαλείας, αναφέρεται στην έκθεση, ωστόσο, υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις από ορισμένα μέλη των υπηρεσιών ασφάλειας.


Άλλα σημαντικά προβλήματα, θεωρούνται για τους συντάκτες της έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών και τις ελληνικές φυλακές, καθώς επίσης οι διακρίσεις που γίνονται εις βάρος των Ρομά στην Ελλάδα.


Αν και η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την χρήση πρακτικών εκφοβισμού και βασανιστηρίων από τις αρχές, υπήρχαν περιστατικά την περσινή χρονιά, που δημοσιοποιήθηκαν από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για κακοποιήσεις παράνομων μεταναστών, αιτούντων πολιτικού ασύλου, φυλακισμένων αλλά και διαδηλωτών, από άνδρες του λιμενικού σώματος και της αστυνομίας.


Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει αναφερθεί συγκεκριμένα σε περιστατικά ξυλοδαρμού συλληφθέντων, όπως των νεαρών στην Κοζάνη που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη για ληστεία και υπέστησαν ξυλοδαρμούς κατά την ανάκριση. Στην έκθεση αναφέρεται το περιστατικό, αλλά και το γεγονός ότι η αστυνομία παραποίησε τις φωτογραφίες των νεαρών, που έδωσε η ίδια στην δημοσιότητα μετά τον ξυλοδαρμό, υποστηρίζοντας ότι το έκανε για να είναι οι δράστες «αναγνωρίσιμοι».


Η οργάνωση Human Rights Watch για το 2013 στην Ελλάδα έχει καταγράψει τουλάχιστον 35 περιστατικά κακοποίησης μεταναστών σε Κέντρα Κράτησης και φυλακές, ενώ επισημαίνονται βίαια περιστατικά κατά μεταναστών στην διάρκεια των επιχειρήσεων «Ξένιος Ζευς» που πραγματοποιούσε η ελληνική αστυνομία σε περιοχές της Αττικής.


Η Διεθνής Αμνηστία, έχει δημοσιοποιήσει, επίσης, καταγγελίες για προσπάθειες των ανδρών του λιμενικού σώματος να οδηγήσουν βάρκες με παράνομους μετανάστες, πίσω στα χωρικά ύδατα των χωρών από όπου ξεκίνησαν.


Οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές δεν είναι σύννομες με τους διεθνείς κανόνες, αλλά ούτε και με την ελληνική νομοθεσία, επισημαίνεται στην έκθεση.


Η Ελευθερία της Έκφρασης στην Ελλάδα είναι θεσμοθετημένη και προστατεύεται, ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος υποκινεί τους συμπολίτες του σε φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις, εκδηλώσεις μίσους και βίαιες συμπεριφορές. Εφαρμογή των περιορισμών έγινε σε αρκετές περιπτώσεις το 2013, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι χαιρετούσαν ναζιστικά σε δημόσιους χώρους και είχαν σε πολλές περιπτώσεις κάνει απειλητικές δηλώσεις κατά μεταναστών, εβραίων και άλλων κοινωνικών και φυλετικών ομάδων.


Όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, μεταξύ των αρνητικών εξελίξεων, επισημαίνονται οι συλλήψεις φωτορεπόρτερ που φωτογράφιζαν αστυνομικούς κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, καθώς επίσης και οι διώξεις που υπέστη ο δημοσιογράφος που δημοσιοποίησε τη Λίστα Λαγκάρντ.


Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι έντονα επικριτική για την Τουρκία, με συγκεκριμένες αναφορές για αναίτιες φυλακίσεις και βασανισμούς δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών σε πολλές περιπτώσεις, κάνοντας χρήση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Αναφορά γίνεται επίσης στη δικαστική εξουσία, που λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις με πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ είναι δεδομένη η έλλειψη διαφάνειας στην εξέλιξη αρκετών δικαστικών υποθέσεων.


Γενικότερα, στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι το 2013, αρκετές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ενέτειναν τους ελέγχους, όσον αφορά θέματα ελευθερίας της έκφρασης και χρησιμοποίησαν καταπιεστικούς νόμους για να «μην επιτρέψουν στους πολίτες τους να ασκήσουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τους».


Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ιστορικό των ΗΠΑ όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι τέλειο, και ανέφερε σαν παράδειγμα ότι μέχρι το 1800 η δουλεία ήταν νομικά κατοχυρωμένη στη χώρα, ωστόσο, ο κ. Κέρι τόνισε ότι αυτό σημαίνει πως «έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».«Μαζί με πολλές άλλες χώρες, οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν την δέσμευση τους για έναν κόσμο όπου ο κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα, χωρίς να υπόκειται σε διώξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Πηγή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/3/14 08:02

    Δεν σας είδα όμως να καθίζετε στο σκαμνί τον Μπους και τον Μπλερ όταν με ψέματα περί δήθεν μαζικών όπλων καταστροφής καταστρέψατε το Ιράκ!!! Εκεί οι άνθρωποι δεν είχαν ελευθερίες και δικαιώματα?? Τώρα να μας κάνουν μα΄θημα ελευθερίας και δημοκρατίας μια χώρα που είναι σε διαρκεί πόλεμο με όλο τον κόσμο και να έχει τόσες ακόμα φυλετικές διακρίσεις στο εσωτερικό της, είναι αν όχι αστείο, στρουθοκαμηλισμός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ναι καλησπέρα, μπορώ να πω το παράπονο μου?!!
Δεν υπάρχει ένας 24ωρος κλειδαρας δλδ έλεος

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά