ροή ειδήσεων

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - Η ιστορική προέλευση του όρου και η μέθοδος του "μυρμηγκιού"

Με αφορμή την υπόθεση που τις τελευταίες ημέρες μονοπωλεί το ενδιαφέρον... της κρητικής -και όχι μόνο- κοινωνίας, το CretePlus.gr επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία του όρου "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", ρίχνοντας βάρος στη λεγόμενη μέθοδο του "μυρμηγκιού" (smurfing), την οποία χρησιμοποιούσαν τα μέλη της πρόσφατα εξαρθρωθείσας σπείρας.


Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, η δράση της οποίας ήρθε προ ημερών στο φως της δημοσιότητας, απολογούνται σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου  και βαρύνονται με ποικίλλες κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (το λεγόμενο "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος").

Τι εννοούμε με τον όρο "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος"

Με τον όρο βρώμικο (ή και μαύρο) χρήμα, έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε μορφή εσόδου που προέρχεται από παράνομη πράξη ή ακόμη και από νόμιμη πράξη, η οποία δεν δηλώνεται -κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.

Ως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή που γίνεται με διάθεση παράνομα κερδισμένου χρήματος, επί νόμιμης πράξης η οποία επιφέρει οικονομικό κέρδος το οποίο στη συνέχεια δεν αποκρύπτεται και μετατρέπεται με τον τρόπο αυτό σε "καθαρό" χρήμα.

Για παράδειγμα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος θεωρείται η κατάθεση "βρώμικου" χρήματος σε τράπεζα και στη συνέχεια η ανάληψη για την κάλυψη οικονομικών αναγκών.

Φορείς μαύρου χρήματος ή μπορεί να είναι τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και νομικά πρόσωπα (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), ή ακόμα και κυβερνήσεις χωρών.

Γενικά το "βρώμικο" χρήμα και οι όποιες δραστηριότητες επ΄ αυτού συνιστούν ευρύτερα την έννοια της παραοικονομίας και αποτελούν οικονομικό έγκλημα.

Η ιστορική προέλευση του όρου "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος"

Για την ιστορική προέλευση του εν λόγω όρου υπάρχουν διάφορες εκδοχές, οι οποίες έχουν όλες κοινή συνισταμένη τις ΗΠΑ:

α' εκδοχή: Τη δεκαετία του '20 στις Ηνωμένες Πολιτείες ίσχυε η λεγόμενη ποτοαπογόρευση. Οι κακοποιοί που διακινούσαν παράνομα αλκοόλ, αγόραζαν και λειτουργούσαν συνοικιακά πλυντήρια προκειμένου να νομιμοποιούν το παράνομα κερδισμένο χρήμα τους.

β' εκδοχή: Ο περίφημος Αλ Καπόνε χρησιμοποιούσε πλυντήρια ρούχων για τη μεταφορά των παράνομων κερδών.

γ' εκδοχή: Περίπου στα 1940, εγκληματική οργάνωση στις ΗΠΑ κατείχε φαινομενικά επιχείρηση πλυντηρίων προκειμένου να εμφανίσει νόμιμη πηγή των εξωφρενικά μεγάλων παράνομων εσόδων της που προέρχονταν από εκβιασμούς, πορνεία, παράνομα παίγνια κλπ.

Κατά γενική ομολογία, ο όρος ξέπλυμα βρώμικου χρήματος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πολλά χρόνια αργότερα, με αφορμή το σκάνδαλο Watergate.

H μέθοδος του «μυρμηγκιού»

Για να επιστρέψουμε πίσω στα "δικά μας", η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν για να ξεπλύνουν "βρώμικο" χρήμα μέλη της σπείρας, η οποία εξαρθρώθηκε στο Ηράκλειο από την Αστυνομία, είναι η περίφημη μέθοδος του "μυρμηγκιού" (διεθνής όρος: smurfing).

H μέθοδος αυτή προβλέπει τον κατακερματισμό των παράνομα κερδισμένων μετρητών χρημάτων σε πολύ μικρότερα χρηματικά ποσά, προκειμένου να μην κινηθούν υποψίες στις Αρχές.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω κύκλωμα "έσπαγε" τον όγκο των χρημάτων σε πλήθος συναλλαγών, οι οποίες ήταν όλες κάτω από το νόμιμο όριο αναφοράς ή αναγνώρισης των 15.000 ευρώ.

Ακόμη, χρησιμοποιούσαν σύνθετες μεθόδους μεταφοράς χρηματικών υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών των εταιριών σε προσωπικούς τους λογαριασμούς, μέσω τραπεζικών επιταγών ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνεργών τους, έτσι ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους και το συνολικό μέγεθος των ποσών που διακινούσαν.

Πηγές: el.wikipedia.org, "Πρόληψη και αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες οικονομικές δραστηριότητες" (μεταπτυχιακή εργασία της Ευτυχίας Βεδεράκη)

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *