ροή ειδήσεων

Ο αξιότιμος «κύριος Βασιλειάδης» των υποκλοπών

Είχε ελληνικές ρίζες από την Κάρπαθο

Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA φέρεται να είχε οργανώσει το δίκτυο υποκλοπών του 2004 με την παρακολούθηση όλης της κυβέρνησης...

«Ολοι τον ξέραμε ως "Μπιλ" ή τον φωνάζαμε και... "κύριο Βασιλειάδη" λόγω του επωνύμου του. Είχε ελληνικές ρίζες, από την Κάρπαθο, μιλούσε άπταιστα ελληνικά και είχε έλθει στη χώρα μας το 1996. Με πολυετή θητεία στο Αφγανιστάν, του άρεσε να επιδεικνύει φωτογραφίες του με μακριά γενειάδα από μυστικές αποστολές της CIA στη
Μέση Ανατολή. Επισκεπτόταν συχνά την ΕΥΠ αλλά και τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής. Στην Ελλάδα είχε ασχοληθεί με τη 17Ν, με θέματα δράσης της Αλ Κάιντα, με αφγανούς μουλάδες, με ρώσους πράκτορες, με την αποθήκευση εκρηκτικών στην πρεσβεία του Ιράκ. Είχε ασχοληθεί και με τη δράση του Αλεξ Ρόντου αλλά και με το δυστύχημα του πρωθυπουργικού αεροσκάφους Φάλκον το 1999. Μας ζητούσε να ψάξουμε αν επρόκειτο για τυχαίο συμβάν ή για σκόπιμη ενέργεια, για την οποία μάλιστα επέμενε.

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε καταλάβει ότι αυτός είχε οργανώσει το δίκτυο υποκλοπών του 2004 με την παρακολούθηση όλης της κυβέρνησης, ανώτατων αξιωματούχων αλλά και υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυα διεθνούς τρομοκρατίας. Θυμηθήκαμε ότι εκείνο τον καιρό συμμετείχε σε συσκέψεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και είχε αρνηθεί πεισματικά να μας βοηθήσει σε θέματα εποπτείας τηλεφωνικών συνομιλιών. Και αυτό διότι φαίνεται να είχε ο ίδιος ετοιμάσει το δικό του κόλπο. Υπέκλεπτε τα τηλέφωνα ακόμη και ελλήνων αξιωματούχων, με τους οποίους είχε φαινομενικά αναπτύξει φιλικές σχέσεις. Ηθελε να μείνει για πάντα στην Ελλάδα και να δουλέψει μετά τη συνταξιοδότησή του σε αμερικανική εταιρεία συμβούλων στην Αθήνα. Οι προϊστάμενοί του όμως κατάλαβαν ότι θα αποκαλυπτόταν ο ρόλος του στις υποκλοπές, τον έστειλαν στη Θεσσαλονίκη και μετά πίσω στις ΗΠΑ...».

Οι έρευνες
Ετσι περιγράφει μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» ανώτατος αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη τον 65χρονο πράκτορα της CIA Γουίλιαμ Μπ., ο οποίος, όπως προέκυψε από πολύμηνη έρευνα του 3ου τακτικού ανακριτή κ. Δημήτρη Φούκα, ήταν αυτός που οργάνωσε την περίοδο 2004-2005 το δίκτυο των 14 τηλεφώνων-σκιών.

Με αυτό «υφάρπαξε» τις συνομιλίες 104 προσώπων, ανάμεσα στα οποία ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ύποπτοι για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις, όπως ο ΕΛΑ, αλλά και μουσουλμάνοι που διέμεναν στην Αθήνα.

Υστερα από αποτυχημένες έρευνες να βρεθεί η άκρη του νήματος, το 2011, έπειτα από εντολή του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, την υπόθεση ανέλαβε ο εισαγγελέας Εφετών κ. Δ. Δασούλας, ο οποίος μέσω ειδικών τεχνικών αναλύσεων και με στοχευμένη έρευνα σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά εντόπισε ίχνη του οργανωτή των υποκλοπών που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο «Μάρκος Πέτρου». Από την έρευνα του κ. Δασούλα, την οποία συνέχισε μεθοδικά ο κ. Φούκας, εντοπίστηκε το σπίτι του μυστηριώδους «Μάρκου Πέτρου» στο Ψυχικό και αποκαλύφθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις του προς συναδέλφους και φίλους του. Ετσι προσδιορίστηκε η ταυτότητά του, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκαν τρεις φωτογραφίες του από αντίστοιχες καταχωρίσεις που είχε κάνει η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι διασυνδέσεις
«Το Βήμα» αποκαλύπτει πλέον όλα τα δεδομένα της δράσης του Ελληνοαμερικανού «κ. Βασιλειάδη» ο οποίος πρωταγωνίστησε στα σκάνδαλα των υποκλοπών.

Ο Γουίλιαμ Μπ. παρουσιαζόταν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως «επιχειρησιακός αναλυτής» του δεκαμελούς κλιμακίου της CIA στην Αθήνα. Τα περισσότερα χρόνια προϊστάμενός του ήταν ο Ερικ Π., με προϋπηρεσία και στο πρώην ανατολικό μπλοκ, ενώ στενός συνεργάτης του ήταν ο Νο 2 του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα Ντέιβιντ Σπ., ο οποίος τον Αύγουστο του 1998 είχε γλιτώσει ως εκ θαύματος από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι (213 νεκροί και 4.000 τραυματίες).

Ο «Μπιλ» ήταν πάντα ο 4ος ή ο 5ος στην ιεραρχία του κλιμακίου της CIA αλλά περιγραφόταν ως ο υπ' αριθμόν 1 στα επιχειρησιακά ζητήματα, ενώ ήταν και ο μοναδικός που μιλούσε άριστα ελληνικά. Αλλαζε συχνά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του - κούρευε διαφορετικά τα μαλλιά του, άφηνε μούσι κτλ. - και από τους έλληνες αξιωματούχους εθεωρείτο ο «άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα» που διεκπεραίωνε τη «βρώμικη δουλειά» της πρεσβείας.


Οι έλληνες αξιωματούχοι μιλούν για έναν «ευγενή, ευθυτενή άνθρωπο, που απέφευγε να τραβήξει το ενδιαφέρον επάνω του». Συνέχεια διεκπεραίωνε ειδικές αποστολές με την παρακολούθηση αλλοδαπών υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους μουσουλμάνων στην Αθήνα, ενώ εμφανιζόταν να είχε εμμονή και με θέματα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί αίτημα - όπως είχε γράψει «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή - για την έκδοσή του στη χώρα μας, με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα...



Ερευνες των δικαστικών αρχών
Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας στο στόχαστρο για «κατασκοπεία»
Ενας από τους πιο δραστήριους Ελληνοαμερικανούς, ο 69χρονος Αρης Καρατζάς, με συμμετοχή μεταξύ άλλων σε εταιρείες που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και με επενδύσεις στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, έχει μπει στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών ως «ύποπτος κατασκοπείας» υπέρ κυρίως του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ. Μάλιστα το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε έλεγχος και κατάσχεση εγγράφων στην κατοικία του στην Πλάκα από τον 3ο τακτικό ανακριτή κ. Δ. Φούκα και αστυνομικούς.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Φούκας έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του σε υποκλαπείσες συνομιλίες που είχε ο κ. Καρατζάς με πρώην υπουργό της κυβέρνησης Ρίγκαν ο οποίος ασχολείται πλέον με την αμερικανική πολεμική βιομηχανία και εμφανίζεται για επενδύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μέσω εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων. Φέρεται ακόμη να προχωρεί σε συνεννοήσεις για κατασκευή πυραυλακάτων, πάλι με τη βοήθεια Ισραηλινών, σε ελληνικά ναυπηγεία. Ερευνάται και η οικονομική δραστηριότητα δύο υπεράκτιων εταιρειών που εμφανίζεται να κατέχει.

Στην ίδια δικογραφία φέρεται να υπάρχει αναφορά στο όνομα του κ. Αλεξ Ρόντος, συμβούλου του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος συσχετίστηκε με την υπόθεση χρηματοδότησης των ΜΚΟ και εμφανίζεται να είχε επίσης υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον 69χρονο ομογενή. Ωστόσο ο κ. Καρατζάς, μέσω και του δικηγόρου του κ. Γιάννη Μαντζουράνη, αρνείται κάθε κατηγορία, μιλάει για «πολυετή πατριωτική δράση του και για λάθη των δικαστικών λειτουργών που ασχολούνται με την υπόθεσή του και τα οποία μπορεί να εκθέσουν τη χώρα».

Γεννημένος στην Αθήνα το 1945, ο κ. Καρατζάς μετακόμισε με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 11 ετών. Με πτυχίο στα φιλολογικά από το Κολούμπια, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου, σύμβουλος πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ φέρεται να έχει δύο βρετανικές και δύο κυπριακές εταιρείες συμβούλων. Σπούδασε σε σχολείο με δεκάδες εβραίους συμμαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια τον βοήθησαν να αποκτήσει ισχυρές διασυνδέσεις στο εβραϊκό λόμπι και με δεκάδες πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Είχε επαφές με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, κατείχε σημαντική θέση στην ελληνική ομογένεια και είχε αναπτύξει επαφές με τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Σαμαρά κ.ά. Την περίοδο 2002-2004 συνεργάστηκε με την πολυεθνική SAIC που εγκατέστησε το περιβόητο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C-4Ι.

Πριν από μερικά χρόνια δημοσιοποιήθηκε e-mail με αναφορά στις πολιτικές διασυνδέσεις του. Ο κ. Καρατζάς εμφανιζόταν ως μέλος του «Δικτύου 21» στο οποίο συμμετείχαν σημερινοί συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά όπως οι κ.κ. Χρ. Λαζαρίδης, Φ. Κρανιδιώτης κ.ά. Μετά την αιματηρή επίθεση στο τουρκικό πλοιάριο «Mavi Marmara» ανοιχτά της Γάζας τον Μάιο του 2010, ο κ. Καρατζάς φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία «γέφυρας» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ ασχολείται και με τις ΑΟΖ.



Βήμα

του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *